Leslie Mandoki új lemeze kapcsán Andy Vajnáról is megemlékezett

Október 11-én jelenik meg Leslie Mandoki zenész, producer új dupla albuma és október 31-én indul turnéra zenekarával Németországban, majd Amerikában.

Leslie Mandoki világhírű zenészekből álló supergroupjáról, a Mandoki Soulmates-ről elmondta, hogy ikonikus személyiségek játszanak együtt, egy zenekarvezetői klubról van szó.

Addig szívatták egy műsorban Leslie Mándokit, hogy Orbánt emlegetve dühkitörést kapott – videó

Mándoki tévés szereplését kiszúró szerint már a beszélgetés elejétől érezhető volt, hogy valami nincs rendben, ugyanis a műsorvezető szinte minden kérdésben megemlítette Mándoki 1979-es diszkóslágerét, a Dschinghis Khant, ami a jelek szerint ma már a magyar zenésznek is kínos. A műsorvezető addig emlegette a régi slágert, hogy egyszer csak Mándokinál elpattant a húr.

A csapatban helyet kapott mások mellett Al Di Meola gitáros, Ian Anderson fuvolás, a Jethro Tull frontembere, Randy Brecker trombitás, az énekesek között Bobby Kimball (ex-Toto) és Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band). “Megtiszteltetés, hogy amit kitalálok, meg tudom velük valósítani” – fogalmazott a zenész.

Dschinghis Khan – Dschinghis Khan (1979)

Dschinghis Khan – Dschinghis Khan (ZDF Starparade, 12.06.1979) Die besten Schlager des Jahrtausends (DVD2 – Track24)

A műsorban elhangzott, hogy a Németországban élő zenész, zenei rendező, Leslie Mandoki 1975-ben Csupó Gáborral szökött nyugatra, és mindketten világhírűek lettek a maguk területén, zenészként, illetve rajzfilmesként.

mandoki kozmazsuzsi
Leslie Mandoki zenész és producer / Fotó: Kozma Zsuzsi

Leslie Mandoki a műsorában felidézte, hogy amikor a menekülttáborban megkérdezték, hogy mit terveznek, ő felsorolta az akkori világsztárokat, hogy velük szeretne játszani, Csupó Gábor pedig azt mondta, rajzfilmesként Hollywoodban fog stúdiót alapítani.
A zenész arról beszélt, hogy az édesapjának és budapesti tanárainak tartozik hálával.

Otthonában érte a halál – Elhunyt Andy Vajna, az egyik legismertebb magyar

Andy Vajna 1944-ben született Budapesten. 1956-ban 12 évesen egyedül menekült el Magyarországról. A Vöröskereszt segítségével Kanadába emigrált, a család végül Los Angelesben talált ismét egymásra. A Kaliforniai Egyetemen (UCLA) tanult, majd az egyetem mozgókép tanszékén kezdett el dolgozni. Később fotós vállalkozásba kezdett, aztán Hongkongban parókakészítő vállalatot alapított és mozit üzemeltetett.

Felidézte, hogy 16 éves volt, amikor édesapját elveszítette, aki a halálos ágyán azt mondta neki: fiam, ígérd meg nekem, hogy az unokáim soha nem fognak cenzúrázott újságot olvasni. “Menj, és éld az álmaidat, és ne álmodd az életedet” – fogalmazott az édesapja.
A zenész megemlékezett a közelmúltban elhunyt Andy Vajna filmproducerről, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosról, akivel jó barátságot ápolt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy csodálatos embert és nagy hazafit veszítettünk el[/perfectpullquote]

– fogalmazott.

Mint mondta, Andy Vajna értett az alkotás mechanikájához, ihletet, inspirációt adott és utat tudott mutatni a művészeknek.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból