Követem Design A lesothói ruhagyárakban nők százait kényszerítik szexuális aktusra

A lesothói ruhagyárakban nők százait kényszerítik szexuális aktusra

Promóció

A csillogó divatvilágnak létezik egy sötét oldala, ahol a munkások borzalmas környezetben, éhbérért varrják a világmárkák polcaira a divatos pólókat, nadrágokat, ruhákat. A többi szörnyűségről alig esik szó, pedig beszélni kell róla, sokat, másképp nem fog változni a helyzet. Lesotho egyike az ilyen ruhagyártó helyeknek, ahol a nők a túlélésért kénytelenek szó szerint bármit megtenni a munkáltatóknak.

Promóció
- Advertisement -

Nemrég a Workers Right Consortium nevű szervezet megjelentetett egy riportot, miszerint Lesotho-ban három gyárban is jelen van a női munkásokat érintő erőszak és szexuális zaklatás. Mind a három gyár a tajvani Nien Hsing Textile Co. nevű cég tulajdonában áll, és olyan kliensekkel dolgozik, mint az amerikai Levi Strauss, Calvin Klein vagy Wrangler márkák. A vizsgálat két évet vett igénybe és közel 140 munkással készítettek interjút, hogy a problémák végére járjanak.

Női munkás Lesotho városában / Fotó: The Post

A jelentés szerint a női munkásokat főnökeik, férfi feletteseik, de még munkatársaik is szexuális aktusra kényszerítették. Amennyiben nem engedelmeskedtek, szerződéseiket felbontották, ami a nők számára egyet jelentett az éhhalállal.

A nőknek ez a túlélésről szól, semmi másról… Ha nemet mondasz, nem kapod meg a munkát, vagy nem újítják meg a szerződésed

– magyarázta az egyik munkás.

Egy másik nő így nyilatkozott:

Követelték, hogy hazudjunk…Az emberek, aki a terméket megvásárolták, kijöttek a helyszínre, minket pedig megfenyegettek, ha elmondjuk az igazságot, azzal veszélyeztetjük a munkánkat.

Sarah Jessica Parkert számtalanszor zaklatták férfi kollégái

Sarah Jessica Parker a Szex és New York sikere óta az egész világ számára ismert és elismert színésznő lett. Sajnos hiába a hírnév és a siker, a többnyire férfiak uralta filmiparban ő sem volt kivétel a zaklatások alól. Az NPR ( National Public Radio) egyik interjújában elárulta, megszámlálhatatlan esetben viselkedtek férfi partnerei és kollégái illetlen módon, ami egyszer tolerálhatatlanná vált.

A Rana Pláza 2013-as tragédiája óta számos vizsgálat zajlik, amely a női munkások életét és munkakörülményeit kíséri nyomon. Tavaly például arra is rávilágítottak a szakértők, hogy mennyire kevés pénzért dolgoznak a gyári munkások, miközben késő estig robotolnak az egészségüket veszélyeztető környezetben.

Az információk után természetesen elkezdtek dolgozni a megoldáson is. A Levi & Strauss Co csatlakozott a Kondoor Brands-hez a petíció aláírásában, amely véget vetne a szexuális zaklatásoknak a lesothói gyárakban.

Nien Hsing azóta egy egyezményt is aláírt, amelyben kijelenti, hogy egy független bizottságot, két női csoportot és öt szakszervezetet helyeznek ki a lesothói gyárakba. Ezzel segítik, hogy a nők biztonságban dolgozhassanak, valamint mindenféle munkahelyi zaklatás jogi következményeket vonjon maga után.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3