A lesothói ruhagyárakban nők százait kényszerítik szexuális aktusra

A csillogó divatvilágnak létezik egy sötét oldala, ahol a munkások borzalmas környezetben, éhbérért varrják a világmárkák polcaira a divatos pólókat, nadrágokat, ruhákat. A többi szörnyűségről alig esik szó, pedig beszélni kell róla, sokat, másképp nem fog változni a helyzet. Lesotho egyike az ilyen ruhagyártó helyeknek, ahol a nők a túlélésért kénytelenek szó szerint bármit megtenni a munkáltatóknak.

Nemrég a Workers Right Consortium nevű szervezet megjelentetett egy riportot, miszerint Lesotho-ban három gyárban is jelen van a női munkásokat érintő erőszak és szexuális zaklatás. Mind a három gyár a tajvani Nien Hsing Textile Co. nevű cég tulajdonában áll, és olyan kliensekkel dolgozik, mint az amerikai Levi Strauss, Calvin Klein vagy Wrangler márkák. A vizsgálat két évet vett igénybe és közel 140 munkással készítettek interjút, hogy a problémák végére járjanak.

Lesotho
Női Munkás Lesotho Városában / Fotó: The Post

A jelentés szerint a női munkásokat főnökeik, férfi feletteseik, de még munkatársaik is szexuális aktusra kényszerítették. Amennyiben nem engedelmeskedtek, szerződéseiket felbontották, ami a nők számára egyet jelentett az éhhalállal.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A nőknek ez a túlélésről szól, semmi másról… Ha nemet mondasz, nem kapod meg a munkát, vagy nem újítják meg a szerződésed[/perfectpullquote]

– magyarázta az egyik munkás.

Egy másik nő így nyilatkozott:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Követelték, hogy hazudjunk…Az emberek, aki a terméket megvásárolták, kijöttek a helyszínre, minket pedig megfenyegettek, ha elmondjuk az igazságot, azzal veszélyeztetjük a munkánkat.[/perfectpullquote]

Sarah Jessica Parkert számtalanszor zaklatták férfi kollégái

Sarah Jessica Parker a Szex és New York sikere óta az egész világ számára ismert és elismert színésznő lett. Sajnos hiába a hírnév és a siker, a többnyire férfiak uralta filmiparban ő sem volt kivétel a zaklatások alól. Az NPR ( National Public Radio) egyik interjújában elárulta, megszámlálhatatlan esetben viselkedtek férfi partnerei és kollégái illetlen módon, ami egyszer tolerálhatatlanná vált.

A Rana Pláza 2013-as tragédiája óta számos vizsgálat zajlik, amely a női munkások életét és munkakörülményeit kíséri nyomon. Tavaly például arra is rávilágítottak a szakértők, hogy mennyire kevés pénzért dolgoznak a gyári munkások, miközben késő estig robotolnak az egészségüket veszélyeztető környezetben.

Az információk után természetesen elkezdtek dolgozni a megoldáson is. A Levi & Strauss Co csatlakozott a Kondoor Brands-hez a petíció aláírásában, amely véget vetne a szexuális zaklatásoknak a lesothói gyárakban.

Nien Hsing azóta egy egyezményt is aláírt, amelyben kijelenti, hogy egy független bizottságot, két női csoportot és öt szakszervezetet helyeznek ki a lesothói gyárakba. Ezzel segítik, hogy a nők biztonságban dolgozhassanak, valamint mindenféle munkahelyi zaklatás jogi következményeket vonjon maga után.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk