Követem Design A lesothói ruhagyárakban nők százait kényszerítik szexuális aktusra

A lesothói ruhagyárakban nők százait kényszerítik szexuális aktusra

A csillogó divatvilágnak létezik egy sötét oldala, ahol a munkások borzalmas környezetben, éhbérért varrják a világmárkák polcaira a divatos pólókat, nadrágokat, ruhákat. A többi szörnyűségről alig esik szó, pedig beszélni kell róla, sokat, másképp nem fog változni a helyzet. Lesotho egyike az ilyen ruhagyártó helyeknek, ahol a nők a túlélésért kénytelenek szó szerint bármit megtenni a munkáltatóknak.

- Advertisement -

Nemrég a Workers Right Consortium nevű szervezet megjelentetett egy riportot, miszerint Lesotho-ban három gyárban is jelen van a női munkásokat érintő erőszak és szexuális zaklatás. Mind a három gyár a tajvani Nien Hsing Textile Co. nevű cég tulajdonában áll, és olyan kliensekkel dolgozik, mint az amerikai Levi Strauss, Calvin Klein vagy Wrangler márkák. A vizsgálat két évet vett igénybe és közel 140 munkással készítettek interjút, hogy a problémák végére járjanak.

Női munkás Lesotho városában / Fotó: The Post

A jelentés szerint a női munkásokat főnökeik, férfi feletteseik, de még munkatársaik is szexuális aktusra kényszerítették. Amennyiben nem engedelmeskedtek, szerződéseiket felbontották, ami a nők számára egyet jelentett az éhhalállal.

A nőknek ez a túlélésről szól, semmi másról… Ha nemet mondasz, nem kapod meg a munkát, vagy nem újítják meg a szerződésed

– magyarázta az egyik munkás.

Egy másik nő így nyilatkozott:

Követelték, hogy hazudjunk…Az emberek, aki a terméket megvásárolták, kijöttek a helyszínre, minket pedig megfenyegettek, ha elmondjuk az igazságot, azzal veszélyeztetjük a munkánkat.

Sarah Jessica Parkert számtalanszor zaklatták férfi kollégái

Sarah Jessica Parker a Szex és New York sikere óta az egész világ számára ismert és elismert színésznő lett. Sajnos hiába a hírnév és a siker, a többnyire férfiak uralta filmiparban ő sem volt kivétel a zaklatások alól. Az NPR ( National Public Radio) egyik interjújában elárulta, megszámlálhatatlan esetben viselkedtek férfi partnerei és kollégái illetlen módon, ami egyszer tolerálhatatlanná vált.

A Rana Pláza 2013-as tragédiája óta számos vizsgálat zajlik, amely a női munkások életét és munkakörülményeit kíséri nyomon. Tavaly például arra is rávilágítottak a szakértők, hogy mennyire kevés pénzért dolgoznak a gyári munkások, miközben késő estig robotolnak az egészségüket veszélyeztető környezetben.

Az információk után természetesen elkezdtek dolgozni a megoldáson is. A Levi & Strauss Co csatlakozott a Kondoor Brands-hez a petíció aláírásában, amely véget vetne a szexuális zaklatásoknak a lesothói gyárakban.

Nien Hsing azóta egy egyezményt is aláírt, amelyben kijelenti, hogy egy független bizottságot, két női csoportot és öt szakszervezetet helyeznek ki a lesothói gyárakba. Ezzel segítik, hogy a nők biztonságban dolgozhassanak, valamint mindenféle munkahelyi zaklatás jogi következményeket vonjon maga után.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Meghalt Makkai Ádám költő, az első ’56-os menekült, aki bekerült a Harvardra

"Kezdetben 80 centes órabérért konyhai kisegítő voltam, aztán 1957-ben én voltam az első '56-os menekült, aki bekerült a Harvardra" – mondta erről az időszakról egy interjúban.

Billie Eilish-től lesz hangos az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni

Billie Eilish lesz a legfiatalabb énekes, aki James Bond-film főcímdalt énekel. A legendás franchise a Z-generációs sztárral kíván átlépni a 21. századba.

Így néznek ki a ’90-es és 2000-es évek popikonjai

Kíváncsi vagy, mennyit változtak kedvenc zenészeid az elmúlt évtizedekben?

Ők a legadakozóbb világsztárok, akik nem jachtokra és gyémántokra költik a vagyonukat, hanem a világ megmentésére

Klímavédelem? Emberi jogok? Oktatás vagy vezetékes víz- és csatornahálózat kiépítése a fejlődő országokban? Mutatjuk, hogy mely ügyeket kik karolták fel a leghíresebb sztárok közül.

ez is érdekeltéged
<3