Leváltották a Budapesti Történeti Múzeum igazgatóját

Népessy Noémi Eszter, az Óbudai Múzeum igazgatója lesz a Budapesti Történeti Múzeum főigazgatója április 1-jével a Fővárosi Közgyűlés szerdai, zárt ülésen meghozott döntése alapján. 

Az intézmény új vezetője Farbaky Péter művészettörténészt váltja a poszton, megbízása öt évre szól.

Farbaky Péter, a Budapesti Történeti Múzeum korábbi igazgatója / Fotó: Kallos Bea / MTI

A Budapesti Történeti Múzeumhoz tartozik a Vármúzeum, a Kiscelli Múzeum és az Aquincumi Múzeum, valamint a Budapest Galéria.

A HVG úgy tudja, a főigazgatói pályázaton Népessy mellett az eddigi igazgató, Farbaky Péter indult. A 11 tagú bíráló bizottságból heten azonban Népessy Noémire szavaztak, így a Fővárosi Közgyűlés előtt álló előterjesztés az ő kinevezését javasolta. A lap hozzáteszi:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] A fővárosi vezetés az előző igazgatót, a neves művészettörténészt, Farbaky Pétert semmiképp sem akarta ismét főigazgatónak, ezért még a határidőt is meghosszabbították. Nem tudni, miért nem támogatták a poszton maradását, hiszen mandátuma alatt növekedett a látogatószám.   [/perfectpullquote]

Népessy eleinte az Óbudai Múzeum muzeológusa volt, innen emelte ki Bús Balázs polgármester önkormányzati kulturális referenssé.

Így sétálhatsz virtuálisan a Néprajzi Múzeumban amíg új épültbe költözik

A Néprajzi Múzeum napján az intézmény újonnan elérhető, népszerű és szakmai online tartalmakkal, digitális, letölthető kiadványokkal, régi leltárkönyvekkel és új virtuális tárlattal jelentkezik – közölte az MTI-vel hétfőn a múzeum. Mint a közlemény emlékeztet, a Néprajzi Múzeum minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését.

Ezt követően, 2008-ban már szakmai igazgatóként került vissza a múzeumba, ahol négy évvel később igazgató lett. A HVG értesülései szerint a kerületben korszerű, szakmai díjakkal kitüntetett múzeumokat hozott létre, de ezeknek alig voltak látogatói.

302209 screen shot 2019 03 27 at 13.51.33
A Budapesti Történeti Múzeum új igazgatója, Népessy Noémi Ester / Fotó: Mandiner

A Főváros ugyanezen a közgyűlésen döntött arról is, hogy eladják az államnak a Bálnát, amelyben a Budapest Galériának is volt egy nagy kiállítóterme.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból