Bizonyítékok azt sugallják, hogy a koronavírus levegőben terjedő vírus, ez azt jelenti, hogy a szociális távolságtartás már nem nyújt elegendő védelmet.

Aeroszol formájában is fertőzhet a koronavírus?

Beszélgetés, köhögés vagy tüsszentés hatására apró cseppecskéket szórunk szét a levegőbe. Ez zárt térben veszélyes lehet, főleg tömegben. Ezért is jellemzően éttermekben, bárokban, templomokban munkahelyeken vagy hajókon alakultak ki koronavírus-gócpontok.

Koronavirus Levegoben
Levegőben Is Terjedhet A Koronavírus / Fotó: Getty Images

A pandémia kitörése óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangsúlyozza, hogy a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, nagyobb cseppek formájában, amelyek az ember arcára kerülnek. De több eset is arra enged következtetni, hogy aeroszolként is képes fertőzni a vírus. Míg a nagyobb cseppek hamar leülepednek a talajra vagy tárgyak felületére, addig a mikrométeres átmérőjű részecskék akár négy órán keresztül is a levegőben maradhatnak. Ezért a WHO több száz munkatársa 32 országnak írt nyílt levélben adott ki figyelmeztetést, hogy az egy-két méteres távolságtartás és a kézmosás nem elegendő a védekezéshez, írja a Wired. A tömeg kerülése és a zárt terekben történő maszkviselésnek van nagyobb jelentősége.

Virus Outbreak GIF by Pierrad – Find & Share on GIPHY

animation, 2D, animator, freelance, pierre adrien, music video, clip, gif, animated, loop, artist

Tanulmányok azt bizonyítják, hogy a Covid-19 vírus akár 16 órán keresztül is képes életben maradni aeroszol formájában. A kutatók azt is megállapították, hogy a légkondicionáló berendezések képesek keringetni a vírust a helyiség levegőjében, és jóval hosszabb ideig bent marad, mint nyitott ablaknál. A szűrők pedig a vírusok felét képesek csupán kiszűrni.

A maszkviselés fontosságára figyelmeztet a szakember

Egy Washingtonban történt zenekari próba esete is rávilágít a levegőben történő terjedés veszélyeire. A próba alkalmával egy beteg személy további 33 résztvevőt fertőzött meg, a megfelelő távolságtartás ellenére is. Hiszen az éneklés vagy a hangosabb beszéd nagyobb sebességű aeroszol-cseppeket eredményez, mint a normál beszéd közben.

Tehát, ha a koronavírus képes a belélegzett levegőn keresztül is terjedni, akkor a szociális távolságtartás már nem nyújthat elégséges védelmet.

A belső terek levegőminőségének javítása szellőztetéssel csökkenti a levegőn át történő terjedés lehetőségét, szögezte le a Leicester-i Egyetem kutatója, Julian Tang. Az asztma, az allergia szempontjából szintén pozitív hatással bír a rendszeres levegőztetés. Tang arra is felhívja a figyelmet, hogy a maszk viselése megvédhet más légúti fertőzésekkel szemben is.

A csíraölő ultraibolya fényforrások alkalmazása a zárt terekben szintén segíthet a vírus elpusztításában. Vannak olyan kórházak, repülőterek, hotelek és természetesen börtönök, ahol UV robotok segítségével végeznek fertőtlenítést. Az egyszerű szellőztetéshez képest a különböző levegőszűrő rendszerek vagy az UV-fény alkalmazása viszont drága eljárás.

A 100 éves BCG-oltás csökkentheti a koronavírus-fertőzöttek között a halálozási arányt

A koronavírus az első hullám lecsengése és a kijárási korlátozások feloldása után megint kezd erőre kapni számos európai országban. Amerikában néhány napja Dr. Anthony Fauci fenyegető hangon figyelmeztette a politikusokat a járványhelyzet súlyosbodására. Amíg nem készül el a várva várt vakcina, addig azt is vizsgálják a tudósok, mi lehet az oka, hogy néhány országban jóval enyhébb lefolyású maradt a járvány.

A WHO kijelentette, hogy a rendelkezésre álló adatok még nem adnak egyértelmű bizonyítékot a vírus levegőben történő terjedésére, de érdemes odafigyelni erre a lehetőségre is. Tang szerint viszont érdemes védekezni a levegőben terjedő aeroszol szemcsék ellen is, hiszen ez hozzájárulhat ahhoz csökkentsük a fertőzések számát.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.