Más módon kell védekeznünk a levegőben terjedő koronavírus ellen

Bizonyítékok azt sugallják, hogy a koronavírus levegőben terjedő vírus, ez azt jelenti, hogy a szociális távolságtartás már nem nyújt elegendő védelmet.

Aeroszol formájában is fertőzhet a koronavírus?

Beszélgetés, köhögés vagy tüsszentés hatására apró cseppecskéket szórunk szét a levegőbe. Ez zárt térben veszélyes lehet, főleg tömegben. Ezért is jellemzően éttermekben, bárokban, templomokban munkahelyeken vagy hajókon alakultak ki koronavírus-gócpontok.

koronavirus levegoben
Levegőben is terjedhet a koronavírus / Fotó: Getty Images

A pandémia kitörése óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hangsúlyozza, hogy a koronavírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, nagyobb cseppek formájában, amelyek az ember arcára kerülnek. De több eset is arra enged következtetni, hogy aeroszolként is képes fertőzni a vírus. Míg a nagyobb cseppek hamar leülepednek a talajra vagy tárgyak felületére, addig a mikrométeres átmérőjű részecskék akár négy órán keresztül is a levegőben maradhatnak. Ezért a WHO több száz munkatársa 32 országnak írt nyílt levélben adott ki figyelmeztetést, hogy az egy-két méteres távolságtartás és a kézmosás nem elegendő a védekezéshez, írja a Wired. A tömeg kerülése és a zárt terekben történő maszkviselésnek van nagyobb jelentősége.

Virus Outbreak GIF by Pierrad – Find & Share on GIPHY

animation, 2D, animator, freelance, pierre adrien, music video, clip, gif, animated, loop, artist

Tanulmányok azt bizonyítják, hogy a Covid-19 vírus akár 16 órán keresztül is képes életben maradni aeroszol formájában. A kutatók azt is megállapították, hogy a légkondicionáló berendezések képesek keringetni a vírust a helyiség levegőjében, és jóval hosszabb ideig bent marad, mint nyitott ablaknál. A szűrők pedig a vírusok felét képesek csupán kiszűrni.

A maszkviselés fontosságára figyelmeztet a szakember

Egy Washingtonban történt zenekari próba esete is rávilágít a levegőben történő terjedés veszélyeire. A próba alkalmával egy beteg személy további 33 résztvevőt fertőzött meg, a megfelelő távolságtartás ellenére is. Hiszen az éneklés vagy a hangosabb beszéd nagyobb sebességű aeroszol-cseppeket eredményez, mint a normál beszéd közben.

Tehát, ha a koronavírus képes a belélegzett levegőn keresztül is terjedni, akkor a szociális távolságtartás már nem nyújthat elégséges védelmet.

A belső terek levegőminőségének javítása szellőztetéssel csökkenti a levegőn át történő terjedés lehetőségét, szögezte le a Leicester-i Egyetem kutatója, Julian Tang. Az asztma, az allergia szempontjából szintén pozitív hatással bír a rendszeres levegőztetés. Tang arra is felhívja a figyelmet, hogy a maszk viselése megvédhet más légúti fertőzésekkel szemben is.

A csíraölő ultraibolya fényforrások alkalmazása a zárt terekben szintén segíthet a vírus elpusztításában. Vannak olyan kórházak, repülőterek, hotelek és természetesen börtönök, ahol UV robotok segítségével végeznek fertőtlenítést. Az egyszerű szellőztetéshez képest a különböző levegőszűrő rendszerek vagy az UV-fény alkalmazása viszont drága eljárás.

A 100 éves BCG-oltás csökkentheti a koronavírus-fertőzöttek között a halálozási arányt

A koronavírus az első hullám lecsengése és a kijárási korlátozások feloldása után megint kezd erőre kapni számos európai országban. Amerikában néhány napja Dr. Anthony Fauci fenyegető hangon figyelmeztette a politikusokat a járványhelyzet súlyosbodására. Amíg nem készül el a várva várt vakcina, addig azt is vizsgálják a tudósok, mi lehet az oka, hogy néhány országban jóval enyhébb lefolyású maradt a járvány.

A WHO kijelentette, hogy a rendelkezésre álló adatok még nem adnak egyértelmű bizonyítékot a vírus levegőben történő terjedésére, de érdemes odafigyelni erre a lehetőségre is. Tang szerint viszont érdemes védekezni a levegőben terjedő aeroszol szemcsék ellen is, hiszen ez hozzájárulhat ahhoz csökkentsük a fertőzések számát.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból