A felfedezés komoly figyelmeztetés a levegőn át történő koronavírus-fertőződés lehetőségére.

Az eredmény nem jó, de nem is tragikus

Kínai kutatók új bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus képes levegőn át terjedni levegőben lévő cseppekkel, írja a Futurism.

Koronavirus
A Koronavírus / Kép: Koronavirus.gov

A Vuhani Egyetem kutatói és a hongkongi tudósok vírus RNS-t mutattak ki levegőből két wuhani kórház, két különböző területén a járvány kitörése után február és március között.

Az aeroszolban lévő vírus RNS koncentrációja rendkívül alacsony volt az intenzív osztályokon és a lélegeztetőgépen lévő betegek szobájában – de sokkal magasabb volt a páciensek mosdójában.

Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a bevásárlóközpontok és lakóépületek légterében is megtalálható volna a vírus, ehhez további kutatások szükségesek.

WHO: A koronavírus-járványnak még közel sincs vége

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt. “Hosszú út áll előttünk, és sok munkát kell még elvégeznünk” – mondta. Súlyos aggodalmának adott hangot a járványnak az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt negatív hatása miatt, különös tekintettel a gyermekekre.

Az eredmények nem jelentik tényszerűen azt, hogy a koronavírus levegőben terjedve is fertőzőképes marad, de azt sem jelenti, hogy ne kellene foglalkozni ezzel az eshetőséggel.

A jó hír azonban az, hogy az eredmények alátámasztják azoknak a módszereknek a hatékonyságát, amelyek a kórházakban az alacsony víruskoncentráció elérésére irányulnak.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a helyiség szellőztetése, a nyílt tér, a védőruházat fertőtlenítése, valamint a WC-k helyes használata és fertőtlenítése hatékonyan korlátozhatja a SARS-CoV-2 RNS koncentrációját az aeroszolokban” – írták a tudósok.

A higiéniai szabályok betartása továbbra is fontos

A kutatók eredményei rámutatnak a vírus terjedésével kapcsolatos vitákra is, hiszen a WHO eddig úgy tartotta, hogy a vírus csak nagyobb cseppek formájában képes terjedni, az új eredmények viszont felvetik annak lehetőségét, hogy finomabb részecskék, aeroszol által is terjedhet a betegség. Mivel ezek a részecskék két órán keresztül is a levegőben maradhatnak, potenciális esélyt mutatnak a levegőben való terjedéshez.

Koronavírus: Erre kell számítanunk májustól % ContextUs

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon – fejtette ki a magyar miniszterelnök. Ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

Jól szellőztetett és nyílt tereken viszont nem találtak számottevő kórokozót, a zárt helyek és a mellékhelyiségek azok a helyek, ahol jobban terjedhet a betegség. Ezért is érdemes a zsúfolt helyek elkerülése.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet