A felfedezés komoly figyelmeztetés a levegőn át történő koronavírus-fertőződés lehetőségére.

Az eredmény nem jó, de nem is tragikus

Kínai kutatók új bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus képes levegőn át terjedni levegőben lévő cseppekkel, írja a Futurism.

Koronavirus
A Koronavírus / Kép: Koronavirus.gov

A Vuhani Egyetem kutatói és a hongkongi tudósok vírus RNS-t mutattak ki levegőből két wuhani kórház, két különböző területén a járvány kitörése után február és március között.

Az aeroszolban lévő vírus RNS koncentrációja rendkívül alacsony volt az intenzív osztályokon és a lélegeztetőgépen lévő betegek szobájában – de sokkal magasabb volt a páciensek mosdójában.

Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a bevásárlóközpontok és lakóépületek légterében is megtalálható volna a vírus, ehhez további kutatások szükségesek.

WHO: A koronavírus-járványnak még közel sincs vége

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt. “Hosszú út áll előttünk, és sok munkát kell még elvégeznünk” – mondta. Súlyos aggodalmának adott hangot a járványnak az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt negatív hatása miatt, különös tekintettel a gyermekekre.

Az eredmények nem jelentik tényszerűen azt, hogy a koronavírus levegőben terjedve is fertőzőképes marad, de azt sem jelenti, hogy ne kellene foglalkozni ezzel az eshetőséggel.

A jó hír azonban az, hogy az eredmények alátámasztják azoknak a módszereknek a hatékonyságát, amelyek a kórházakban az alacsony víruskoncentráció elérésére irányulnak.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a helyiség szellőztetése, a nyílt tér, a védőruházat fertőtlenítése, valamint a WC-k helyes használata és fertőtlenítése hatékonyan korlátozhatja a SARS-CoV-2 RNS koncentrációját az aeroszolokban” – írták a tudósok.

A higiéniai szabályok betartása továbbra is fontos

A kutatók eredményei rámutatnak a vírus terjedésével kapcsolatos vitákra is, hiszen a WHO eddig úgy tartotta, hogy a vírus csak nagyobb cseppek formájában képes terjedni, az új eredmények viszont felvetik annak lehetőségét, hogy finomabb részecskék, aeroszol által is terjedhet a betegség. Mivel ezek a részecskék két órán keresztül is a levegőben maradhatnak, potenciális esélyt mutatnak a levegőben való terjedéshez.

Koronavírus: Erre kell számítanunk májustól % ContextUs

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon – fejtette ki a magyar miniszterelnök. Ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

Jól szellőztetett és nyílt tereken viszont nem találtak számottevő kórokozót, a zárt helyek és a mellékhelyiségek azok a helyek, ahol jobban terjedhet a betegség. Ezért is érdemes a zsúfolt helyek elkerülése.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.