Követem Élet + Stílus Levegőben terjedő koronavírust találtak egy vuhani kórházban

Levegőben terjedő koronavírust találtak egy vuhani kórházban

Promóció

A felfedezés komoly figyelmeztetés a levegőn át történő koronavírus-fertőződés lehetőségére.

Az eredmény nem jó, de nem is tragikus

Promóció
- Advertisement -

Kínai kutatók új bizonyítékot találtak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus képes levegőn át terjedni levegőben lévő cseppekkel, írja a Futurism.

A koronavírus / Kép: koronavirus.gov

A Vuhani Egyetem kutatói és a hongkongi tudósok vírus RNS-t mutattak ki levegőből két wuhani kórház, két különböző területén a járvány kitörése után február és március között.

Az aeroszolban lévő vírus RNS koncentrációja rendkívül alacsony volt az intenzív osztályokon és a lélegeztetőgépen lévő betegek szobájában – de sokkal magasabb volt a páciensek mosdójában.

Arra egyelőre nincs bizonyíték, hogy a bevásárlóközpontok és lakóépületek légterében is megtalálható volna a vírus, ehhez további kutatások szükségesek.

WHO: A koronavírus-járványnak még közel sincs vége

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz kiemelte, hogy a szakosított ENSZ-szervezet aggódik az Afrikában, Kelet-Európában, Latin-Amerikában és egyes ázsiai országokban tapasztalt tendenciák miatt. “Hosszú út áll előttünk, és sok munkát kell még elvégeznünk” – mondta. Súlyos aggodalmának adott hangot a járványnak az egészségügyi szolgáltatásokra gyakorolt negatív hatása miatt, különös tekintettel a gyermekekre.

Az eredmények nem jelentik tényszerűen azt, hogy a koronavírus levegőben terjedve is fertőzőképes marad, de azt sem jelenti, hogy ne kellene foglalkozni ezzel az eshetőséggel.

A jó hír azonban az, hogy az eredmények alátámasztják azoknak a módszereknek a hatékonyságát, amelyek a kórházakban az alacsony víruskoncentráció elérésére irányulnak.

“Eredményeink azt mutatják, hogy a helyiség szellőztetése, a nyílt tér, a védőruházat fertőtlenítése, valamint a WC-k helyes használata és fertőtlenítése hatékonyan korlátozhatja a SARS-CoV-2 RNS koncentrációját az aeroszolokban” – írták a tudósok.

A higiéniai szabályok betartása továbbra is fontos

A kutatók eredményei rámutatnak a vírus terjedésével kapcsolatos vitákra is, hiszen a WHO eddig úgy tartotta, hogy a vírus csak nagyobb cseppek formájában képes terjedni, az új eredmények viszont felvetik annak lehetőségét, hogy finomabb részecskék, aeroszol által is terjedhet a betegség. Mivel ezek a részecskék két órán keresztül is a levegőben maradhatnak, potenciális esélyt mutatnak a levegőben való terjedéshez.

Koronavírus: Erre kell számítanunk májustól % ContextUs

A védekezés első szakaszában felkészítették Magyarországot a legrosszabb forgatókönyv esetére is. Az ezután kezdődő második szakaszban fokozatosan, szigorú menetrend mellett újraindítható az élet Magyarországon – fejtette ki a magyar miniszterelnök. Ennek az a feltétele, hogy az újraindítás időszakában is meg tudják védeni a leginkább veszélyeztetett időseket, krónikus betegeket és a nagyvárosokban élőket.

Jól szellőztetett és nyílt tereken viszont nem találtak számottevő kórokozót, a zárt helyek és a mellékhelyiségek azok a helyek, ahol jobban terjedhet a betegség. Ezért is érdemes a zsúfolt helyek elkerülése.

Promóció
ForrásFuturism
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3