A 2016-ban alapított Libri irodalmi díjat Láng Zsolt Bolyai kötete, míg a közönségdíjat Grecsó Krisztián Vera regénye érdemelte ki.

A Vera és a Bolyai köteteket díjazták

A Libri irodalmi díj nyertese 2020-ban Láng Zsolt Bolyai című regénye, a Libri irodalmi közönségdíjat pedig Grecsó Krisztián Vera című regénye kapta. A Libri irodalmi díj és a Libri irodalmi közönségdíj ünnepélyes átadóját május 13-án este tartották – a rendkívüli helyzetre való tekintettel – a Libri Könyvesboltok Facebook-oldalán.

Grecso Krisztian Vera Lang Zsolt Bolyai Libri Irodalmi Dij 2020
Láng Zsolt (B) És Grecsó Krisztián (J)

„A Libri felelőssége, hogy minél szélesebb közönséggel ismertesse meg a kortárs magyar irodalom legjobb műveit. A mostani rendkívüli helyzet sem tántorított el minket attól, hogy a Libri irodalmi díjakkal felhívjuk a figyelmet a valóban értékes és fontos könyvekre, hogy azok méltó ismertségre tegyenek szert, és felkerülhessenek minden irodalombarát könyvespolcára. A karanténhelyzet sem okozott ebben törést, online zsűriztünk és online adtuk át a díjakat. A díjak presztízsértékét mutatja, hogy idén rekordszámú, több mint 34 000 szavazat érkezett a tíz döntős műre. Tavaly megemeltük a díjakkal járó támogatás összegét, így már 2 millió forint pénzjutalom és 30 millió forint médiatámogatás fölött rendelkezhetnek a nyertes könyvek szerzői” – mondta el Sándor Gabriella, a Libri-Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója.

Sandor Gabriella Margo Irodalmi Fesztival Libri
Sándor Gabriella, A Libri-Bookline Marketingigazgatója

A döntős könyvek a tavalyi év kiemelkedő alkotásai közül kerültek ki. A hazai kulturális élet 180 képviselője tett javaslatot, hogy a 2019-ben megjelent alkotások közül melyik 10 kerüljön a szakmai zsűri elé, illetve melyekre szavazhasson közönség. Idén ebből a 10 könyvből kerültek ki a győztes alkotások.

Az idei Libri-díjasok jelöltjei:

Babarczy Eszter: A mérgezett nő (Jelenkor)

Barnás Ferenc: Életünk végéig (Pesti Kalligram)

Bodor Ádám: Sehol (Magvető)

Darvasi László: Magyar sellő (Magvető)

Grecsó Krisztán: Vera (Magvető)

Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor)

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető)

Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint(Pesti Kalligram)

Tóth Krisztina: Fehér farkas (Magvető)

Závada Pál: Hajó a ködben (Magvető)

A szakmai zsűri tagjai Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba voltak.

A döntős könyvek között találunk hat regényt, Barnás Ferenc, Darvasi László, Grecsó Krisztián, Láng Zsolt, Péterfy Gergely és Závada Pál tollából, három novelláskötetet, Babarczy Eszter, Bodor Ádám és Tóth Krisztina műveit, továbbá egy verseskötetet Nádasdy Ádámtól.

„Bravúros dialógust kapunk”

Károlyi Csaba irodalomkritikus, a zsűri tagja így nyilatkozott a díjazott mű kapcsán:

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Van benne élet és halál, élet és szerelem, élet és tudomány, élet és irodalom. Van egy író és van egy tudós, mindketten a világról akarnak megtudni valami alapvetően fontosat. Világtanon dolgoznak ugyanis a maguk módján mindketten. Szóval tudósregény is ez, aparegény, művészregény, útirajz, történelmi regény, és még krimi is van benne. Izgalmas, nagyon olvasmányos, rejtélyes, sőt humoros és erotikus. Bravúros dialógusokat is kapunk. Burkolt önéletrajz s egy regény arról, hogyan születik a regény. Mindez egyetlen szóban összefoglalva: Bolyai.[/perfectpullquote]

A Vera Grecsó Krisztián regénye. A szerző az egyik legismertebb magyar író, József Attila-díjas költő, dalszerző, az Élet és Irodalom munkatársa. A zsűri egyik tagja, Beck Zoltán szerint: „…ez a könyv beavatás-történet, az első szerelemé, az önmagával bajlódó tinédzseré, és körülötte a homályban hagyott, mégis pontosan érzékelhető valóságé. Azé a valóságé, amelyről tudjuk: kiábrándító, korrupt és boldogtalan minden időben, hogy szorongó és bizonytalan emberek a felnőttek, azok, akik mi vagyunk, vagy akikről azt gondoltuk egykor, gyerekként, hogy mi is leszünk majd – ha felnövünk egyszer. Felnőttként meg kénytelenek vagyunk belátni: gyerekként sem voltunk, gyerekként sem lehetünk tiszták és ártatlanok.”

Tavaly Szvoren Edina Verseim kötete érdemelte ki a díjat – még abban az évben a Mészöly Miklós-díjas is lett –, a közönségdíjat pedig Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem kötete.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet