Lil Uzi Vert legújabb albuma ismét a legjobbak közt a Rolling Stone toplistáján

Lil Uzi Vert nemrégiben mutatta be előző lemezének deluxe verzióját, amivel újra a Rolling Stone magazin toplistájának élén áll. 

Kétszeres siker

Lil Uzi Vert rappernek amúgyis biztos helye volt a Rolling Stone magazin által összeállított legjobb albumokat felsorakoztató toplistáján. A művész idén március 6-án mutatta be Eternal Atake lemezét, ami elnyerte a lista legméltóbb pozícióját. Azonban rá egy hétre a lemez deluxe verziója, a Eternal Atake (Deluxe) – Luv vs. the World 2 is debütált, az eredeti albumot 14 számmal kibővítve, és így hetekre újból garantálva a biztos sikert a toplistán. A lemezen amúgy olyan híres előadók is hallhatók, mint Chief Keef, Future, Young Thug, 21 Savage vagy Gunna. 

Lil Uzi Vert két albuma is debütált az elmúlt napokban / Fotó: Getty Images

Ugyan Lil Uzi Vert a Rolling Stone magazinnál osztatlan sikert aratott, a lemezeladásban mégsem sikerült ekkora seredményt elérnie. Ugyan 308,8 millióan streamelték a legújabb albumát, a lemezből csak 4,4 ezret sikerült eladnia. 

A toplista negyedik helyén a One Direction zenekar sztárja, Niall Horan önálló albuma, a Heartbreak Weather áll. A siker részben annak is köszönhető, hogy az énekes a lemezét megvásárlókat olykor koncertjegyekkel vagy más saját márkás termékekkel ajándékozta meg. 

Ez az 50 trend forradalmasította a zeneipart a 2010-es években

Ez volt a legjobb időszak, és ez volt a legzavarosabb időszak. Az elmúlt évtizedben a könnyűzene olyan átalakuláson ment át, mint még soha korábban. A startupok ledöntötték a régi hierarchiákat, új ötletek és mítoszromboló figurák kerültek előtérbe a régi ikonok helyett.

Hasonló “trükknek” köszönheti a sikerét a Frozen 2 albuma is, ami az előző héten még csak a 19. helyet foglalta a Rolling Stone magazin toplistáján, a napokban azonban a 9. helyre tornázta fel magát. A Disney+ stream szolgáltatás a koronavírus következtében még több mesefilmet tett elérhetővé az otthonmaradók számára, beleértve a Jégvarázs 2-t is. Így növekedhetett meg a kereslet a filmzenét tartalmazó lemez iránt is. 

Két album és egy plágium-per

Ugyan Lil Uzi Vert két hét alatt két lemezt is a piacra dobott, amik ráadásul elég jó visszhangnak is örvendenek, a rapper mégsem örülhet felhőtlenül sikerének. A korábban kiadott That Way lemezének borítója miatt ugyanis plágiumperbe keveredett egy japán művésszel. 

A legdrábább élő művész, Jeff Koons plágium miatt fizet kártérítést

Egy párizsi fellebbviteli bíróság helybenhagyta a Jeff Koons elleni plágiumperben született két évvel ezelőtti ítéletet, amely szerint Naked (Meztelenek) című szobra egy francia fotós képe alapján készült, így az amerikai művésznek kártérítést kell fizetnie – számolt be róla a francia hírügynökség a hétvégén.

A Backstreet Boys-inspirálta lemez előlapján a festékkel átlőtt előadó látható, ahogy mögötte egy narancssárga szívalak rajzolódik ki.

Az alkotás azonban nem mondható egyedi elgondolásnak tekintve, hogy 2014-ben egy Tae Tae nevű koreai illusztrátor már megálmodta ugyanezt a képet.

Tae Tae elmondása szerint az illusztrációja felhasználható bármire csak épp kereskedelmi célokra nem. Így nem fogja annyiban hagyni a rapper lépését, és mindent megtesz annak érdekében, hogy megnyerje a plágium-pert. 

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból