Ingmar Bergman elméjének összes ablakán benyithatunk lánya, Linn Ullman új könyvén keresztül

“Olyan volt, mintha az elméjének összes ablaka megnyílt volna” – mondta apjáról, Ingmar Bergmanról Linn Ullman norvég író a Unquiet (Nyugtalan) című új könyve kapcsán.

A rendező elméje kitárulkozott halála előtt

Linn Ullmann apja a világhírű svéd filmrendező, Ingmar Bergman volt, aki élete végéhez közeledve dolgozott együtt lányával. Az Unquiet (Nyugtalan) könyv ezekből a gondolatokból próbál meg visszaadni néhányat. A könyv megírásának ötlete még 2007-ben fogalmazódott meg filmrendezőben és lányában.

linn ullmann
Linn Ullmann művésznő / Fotó: Kristin Svanæs-Soot

Ullamann és Bergman között számos levélváltás, telefonhívás és találkozó zajlott le, amelyek tartalma képezte a könyv alapját, írja a The Guardian. A rendező fizikai és szellemi állapota viszont folyamatosan romlott, így a valós események és a képzelt dolgok összekeveredtek a rendező fejében.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Olyan volt, mintha az elméjének összes ablaka megnyílt volna, így a valós történések és az álomszerű vagy elképzelt dolgok között már nem mindig volt képes különbséget tenni[/perfectpullquote]

– magyarázza Ullmann.

ingmar bergman linn ullmann
Ingmar Bergman és kislánya / Fotó: Arne Carlsson

A hat beszélgetésről felvételek is készültek, amelyeket hosszú évekig nem hallgatott vissza Ullmann, hiszen szinte fizikai fájdalmat érzet mikor belehallgatott a kazetták tartalmába. Ezért a felvételeket eltette, hogy évekkel később az Unquiet című könyv alapjául szolgáljanak.

Könyvtrilógiát ígér az írónő

Linn Ullmann 1966-ban született, abban az évben, amikor Ingmar Bergman sikerfilmjét, a Personát bemutatták. A film sztárja Linn Ullmann anyja, Liv Ullmann színésznő volt, aki egy olyan nőt alakított, aki hirtelen megnémult. A film rendezése mellett Bergman írta a forgatókönyvet is. Bergman és Ullmann kapcsolatuk alatt összesen 10 filmen dolgoztak együtt. A rendező négy alkalommal házasodott és nyolc gyermeke született.

Meghalt Max von Sydow, az Ördögűző és az A hetedik pecsét színésze

Max von Sydow kétségkívül a legismertebb svéd férfi színész, az egyetlen, akit Oscar-díjra jelöltek (ráadásul kétszer is). Karrierje Ingmar Bergman filmjeinek köszönhetően indult be. A svédországi Lundban született ( Carl Adolf von Sydow néven 1929. április 10.-én), tehetős értelmiségi családba: édesanyja, Rappe bárónő tanítónőként dolgozott, apja etnológus volt, a lundi egyetem ír, skandináv és összehasonlító néprajz professzora.

Az Unquiet című könyvben lányként, apaként és anyaként utal Ullmann a családjára, de sohasem nevezi név szerint őket. A könyv végén a 16 éves lány egyedül vág neki Párizsnak, amely előrevetíti egy könyvtrilógia lehetőségét.

„Ott áll meg a lány története. Nem folytatódik tovább, nem fedi fel sem az anya, sem a lány további történeteit. Majd újra találkozhatunk vele, mikor már idősebb lesz” – ígéri Ullmann, utalva a folytatásokra.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból