Olvasom Ingmar Bergman elméjének összes ablakán benyithatunk lánya, Linn Ullman...

Ingmar Bergman elméjének összes ablakán benyithatunk lánya, Linn Ullman új könyvén keresztül

Promóció

“Olyan volt, mintha az elméjének összes ablaka megnyílt volna” – mondta apjáról, Ingmar Bergmanról Linn Ullman norvég író a Unquiet (Nyugtalan) című új könyve kapcsán.

A rendező elméje kitárulkozott halála előtt

Promóció
- Advertisement -

Linn Ullmann apja a világhírű svéd filmrendező, Ingmar Bergman volt, aki élete végéhez közeledve dolgozott együtt lányával. Az Unquiet (Nyugtalan) könyv ezekből a gondolatokból próbál meg visszaadni néhányat. A könyv megírásának ötlete még 2007-ben fogalmazódott meg filmrendezőben és lányában.

Linn Ullmann művésznő / Fotó: Kristin Svanæs-Soot

Ullamann és Bergman között számos levélváltás, telefonhívás és találkozó zajlott le, amelyek tartalma képezte a könyv alapját, írja a The Guardian. A rendező fizikai és szellemi állapota viszont folyamatosan romlott, így a valós események és a képzelt dolgok összekeveredtek a rendező fejében.

Olyan volt, mintha az elméjének összes ablaka megnyílt volna, így a valós történések és az álomszerű vagy elképzelt dolgok között már nem mindig volt képes különbséget tenni

– magyarázza Ullmann.

Ingmar Bergman és kislánya / Fotó: Arne Carlsson

A hat beszélgetésről felvételek is készültek, amelyeket hosszú évekig nem hallgatott vissza Ullmann, hiszen szinte fizikai fájdalmat érzet mikor belehallgatott a kazetták tartalmába. Ezért a felvételeket eltette, hogy évekkel később az Unquiet című könyv alapjául szolgáljanak.

Könyvtrilógiát ígér az írónő

Linn Ullmann 1966-ban született, abban az évben, amikor Ingmar Bergman sikerfilmjét, a Personát bemutatták. A film sztárja Linn Ullmann anyja, Liv Ullmann színésznő volt, aki egy olyan nőt alakított, aki hirtelen megnémult. A film rendezése mellett Bergman írta a forgatókönyvet is. Bergman és Ullmann kapcsolatuk alatt összesen 10 filmen dolgoztak együtt. A rendező négy alkalommal házasodott és nyolc gyermeke született.

Meghalt Max von Sydow, az Ördögűző és az A hetedik pecsét színésze

Max von Sydow kétségkívül a legismertebb svéd férfi színész, az egyetlen, akit Oscar-díjra jelöltek (ráadásul kétszer is). Karrierje Ingmar Bergman filmjeinek köszönhetően indult be. A svédországi Lundban született ( Carl Adolf von Sydow néven 1929. április 10.-én), tehetős értelmiségi családba: édesanyja, Rappe bárónő tanítónőként dolgozott, apja etnológus volt, a lundi egyetem ír, skandináv és összehasonlító néprajz professzora.

Az Unquiet című könyvben lányként, apaként és anyaként utal Ullmann a családjára, de sohasem nevezi név szerint őket. A könyv végén a 16 éves lány egyedül vág neki Párizsnak, amely előrevetíti egy könyvtrilógia lehetőségét.

„Ott áll meg a lány története. Nem folytatódik tovább, nem fedi fel sem az anya, sem a lány további történeteit. Majd újra találkozhatunk vele, mikor már idősebb lesz” – ígéri Ullmann, utalva a folytatásokra.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3