Idén októberben kezdődött el az első Nemzetközi Kulturális fesztivál, a Liszt Ünnep, ami hatalmas sikert aratott.

A Liszt Ünnep rendkívül színes programsorozattal várta a látogatókat

A Müpa szervezésében megvalósított vadonatúj programsorozat keretében 312 klasszikus, kortárs, dzsessz- és könnyűzenei koncert, opera- és táncelőadás, kiállítás, filmprogram, városi séta, irodalmi esemény, köztük számtalan premier és ősbemutató várta a fesztiválozókat több mint harminc helyszínen a főváros határain innen és túl – közölték a szervezők az MTI-vel, amit az Origo szemlézett.

Liszt Ferenc születésének 210. évfordulóján nézők ezreivel és nagyszerű hazai, illetve nemzetközi fellépőkkel együtt élhettük át, ahogy megszületik valami új, rendkívül értékes és jövőbe mutató. Felemelő koncertélményekre, euforikus, teltházas előadásokra, fontos szakmai találkozásokra lehetünk büszkék, mindez méltó főhajtás volt Liszt zsenialitása, újító szellemisége előtt” – idézte a kommüniké Káel Csabát, a Liszt Ünnepet életre hívó Müpa vezérigazgatóját.

A rendezvénysorozat huszonhat mű premierjének vagy magyarországi bemutatójának adott teret, köztük ősbemutatóknak, lemezbemutatóknak és rendhagyó alkotásoknak, továbbá itt láthatta és hallhatta először a közönség a Müpa Zeneműpályázatának számos díjazott kompozícióját.

Az eseménysorozatot két emblematikus Liszt-mű foglalta keretbe: október 8-án, a fesztivál nyitókoncertjén a Magyar koronázási mise a Mátyás-templom falai között, az Esztergomi mise október 22-én az Esztergomi Bazilikában csendült fel kiváló szólisták közreműködésével. Október 23-án Bartók Béla Kossuth-szimfóniája és Liszt Les Préludes című remekműve mellett Szentpáli Roland A magyarokhoz című kompozíciójának ősbemutatójával ünnepelt a fesztiválközönség a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a képernyők előtt. A Hollerung Gábor által vezényelt koncertet a Liszt Ünnepfelületein live stream formájában a világ minden tájáról követhették a nézők – közölték a szervezők.

Számos világhírű zeneszerző lépett fel a fesztiválon

A közlemény kiemelte, Patti Smith amerikai énekes-dalszerző estje sokak számára marad felejthetetlen: az előadó Pilinszky és Ady verseit idézte a színpadon, a koncert végén pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége egy emberként, extázisban énekelt, és állva tapsolt a színpadon álló élő legendának.

A csodagyerekként indult New York-i énekes, dalszerző, multiinstrumentalista Cory Henry Best of Me című új albumát hozta el a fesztiválra. A hamarosan 80. születésnapját ünneplő világsztár, Gilberto Gil a rá jellemző életigenléssel és a brazil zene ellenállhatatlan lüktetésével ragadta magával a nézőket a MOM Kult csordultig telt nézőterén. Elsöprő sikert aratott a világhírű Companía Antonio Gades vendégjátéka is, amely Carmen című legendás előadását hozta el a Liszt Ünnepre.

Képzőművészeti és filmes események is látogathatók voltak

Az eseménysorozat keretén belül a Bálnában várta a látogatókat a régió egyik legfontosabb képzőművészeti programsorozata és vására, az Art Market Budapest. A fesztiválon valósult meg a Budapest Showcase Hub, a Pont Fesztivál és a filmrajongó fiataloknak szóló Cinemira Teens és Kids is.

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál kétnyelvű magazinját print és online formában is lapozgathatta a fesztiválközönség, de tízezrek látogattak el a programsorozat hivatalos blogjára is. A legszebb pillanatokból készült fotóválogatás a fesztivál online galériájában tekinthető meg, az összefoglaló kisfilmek pedig a Liszt Ünnep videócsatornáján várják a közönséget.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet