Móka és zászlók – Így néznek ki az LMBTQ+-zászlók

Ismerjük meg az LMBTQ+ az egyes közösségek zászlajait a szakértő segítségével!

Hányat tudsz megnevezni a szivárványos mellett?

A melegek szivárványszínű zászlóját nagy eséllyel mindenki látta már: a Pride-on, a hagyományos vagy a közösségi médiában, a lakóhelyén. De az LMBTQ+ közösség valójában sokkal többféle zászlóval rendelkezik, szinte minden irányultságnak megvan a maga önálló jelképe.

fun with flags lmbtq
Agymenők, Penny és Sheldon a Móka és Zászlókban / Fotó: Giphy

Az utóbbi napokban J. K. Rowling Twitter-bejegyzése és az abból kirobbant online vita az amerikai rasszizmus ellenes tüntetések mellett ismét behozta a transznemű emberekről  szóló vitát a közbeszédbe.

Így változtatják meg a gender-nonkonformista színészek Hollywoodot

Világunkban a születéskori nem csupán egy múló állapot, vélik a gender-nonkonformisták. A világ művészei – színészek, zenészek – a genderizmusért küzdenek, hogy a nemek megváltoztathatóak legyenek. Grimes is születendő gyermekére bízza majd, hogy kiválassza saját nemét. A filmiparban történő változások mellett a divatipar is egyre nyitottabb a transzneműségre.

Az alábbiakban 11, különböző gender- és szexualitás-spektrumot képviselő zászló jelentését  mutatjuk be a Cosmopolitan összeállítása alapján Robert Deam Tobin PhD. információi alapján, aki a Clark Egyetemen tart kurzusokat a különböző szexuális irányultságokról.

LMBTQ+ zászló

Az egész LMBTQ+ közösség közös, az egész világon jól ismert vidám, könnyen azonosítható, optimista szimbóluma a szivárványos zászló. A szivárvány a remény jelképe a bibliai özönvíz óta. A zászlót 1978-ban Gilbert Baker tervezte San Franciscóban, amikor felerősödtek a melegjogi mozgalmak. A Stonewall bárban történt zavargások 1969-ig nyúlnak vissza, és az első meleg büszkeség felvonulást 1970-ben tartották.

lmbtq zaszlo
Szivárványos zászló / Fotó: Gilbert Baker

Érdekes tény, hogy a jelenlegi hattal szemben a zászló eredetileg nyolc színből állt, de Gilbert végül kivette a türkizt és a rózsaszínt, hogy könnyebb legyen grafikusan reprodukálni.

Újabb, aktualizált meleg büszkeség zászló

meleg buszkeseg upgraded
Szivárvány 2.0 / Fotó: Daniel Quasar

Az új, 2018-ban újratervezett zászló immár figyelembe veszi a faji- és transzproblematikákat is. Daniel Quasar fekete és barna sávval, valamint a transzneműek zászlajának színeivel egészítette ki a hagyományos szivárványszíneket.

Leszbikusok zászlaja

leszbikus zaszlo
Leszbikusok zászlója / Fotó: Getty Images

A leszbikus büszkeség lobogójának legújabb verziójának színei a társadalmi nemektől való eltérést és a sokszínűséget szimbolizálja.

Két fiatal fotós merőben új megvilágításba helyezi az amerikai kisebbségek helyzetét

Peyton Fulfordnak a Híd című fotójáról a nemek változékonyságának dinamikája jut eszébe. A fiatal, hajlékony testet egy szatyor grapefruit mellett, fehér alsóban, mezítláb egy elszáradt mezőn örökítette meg egy egyszerre játékos és erőt mutató, találgatásra okot adó pozícióban. „Egy történetet akartam elmesélni, és azt elérni, hogy az emberek kérdéseket tegyenek fel a fotón látható személyről.

Több leszbikus zászló is ismert, az egyik például az 1999-ben egy férfi által tervezett lila alapon fordított háromszögben kettős balta jel, amely erősen emlékeztetett a náci koncertrációs táborokban a leszbikusok megkülönböztetésére alkalmazott fekete háromszögre.

Transzneműek zászlaja

transz zaszlo
Transzneműek zászlaja / Fotó: Getty Images

A tudatosan a két biológiai nemnek tulajdonított babaszínekkel operáló zászlót Monica Helms tervezte 1999-ben. A transz emberek zászlója is viszonylag ismertnek számít nemzetközileg, mert a ’90-es évektől kezdve számos esetben kellett fellépniük jogaik érdekében diszkriminatív egészségügyi, katonasággal kapcsolatos és ifjúsági intézkedésekkel szemben.

Interszexuálisok

interszex zaszlo
Interszexuálisok zászlaja / Fotó: Getty Images

A transzok zászlójával ellentétben az interszexuálisok direkt a hagyományos nemi sztereotípiáktól független színeket választottak. A kör a teljességet szimbolizálja. A zászlót 2013-ban alkották meg Ausztráliában.

Először mutat be meleg főszereplőt a Pixar – Érkezik az Out

Az animációs filmek között is egyre több tematizálja a homoszexualitást, ilyen volt az Arthur című mesesorozat is. Azonban a Pixar animációs stúdió főszereplője soha nem volt még meleg – ezidáig. Az Out című rövidfilmben történelmet ír a stúdió, írja a . Az Out animációs rövidfilm a Disney+ streamingplatformon jelenik meg.

Az interszexuálisok legnagyobb kihívása az orvosi és jogszabályozási területen azt elérni, hogy az orvosok ne végezhessenek nemi helyreállító műtéteket az érintettek beleegyezése nélkül.

Biszeuxálisok zászlaja

biszexualis zaszlo
Biszexuális zászló / Fotó: Michael Page

A rózsaszín az egyneműek közötti, a kék pedig a heteroszexuális vonzalmat jelképezi, a keskenyebb lila sáv pedig a két szín közötti átmenet. Michael Page tervezte 1998-ban, ahogy számos szexuális kisebbség is ekkortájt ismerte fel a saját jelkép igényét.

Pánszexuális zászló

panszexualis zaszlo
Pánszexuális zászló / Fotó: Getty Images

A kék és a rózsaszín jelképezi a hagyományos nemeket, a sárga a nem bináris identitású embereket, ez különbözteti meg a biszex zászlótól. A 2010-es évektől kezdték használni, és valószínűleg az interneten visszakövethetetlen módon, virtuálisan keletkezett.

Aszexuális zászló

aszexualis zaszlo
Aszexuális zászló / Fotó: Aszexuális Láthatóság és Oktatási Hálózat

A színek a szexualitás és az aszexualitás közötti „szürkezónára” és a demiszexuálisokra utalnak, akik csak bizonyos körülmények között éreznek vonzalmat.

A Netflix új dokumentumfilmje, a Circus of Books az amerikai LMBTQ-kultúra történetének fontos korszakát mutatja be

Karen és Barry Mason átlagos amerikai házaspár volt a nyolcvanas évek Kaliforniájában, nyugat-hollywoodi házzal, három egészséges gyerekkel és egy kisebb vállalkozással. Amiről viszont a barátok nem tudtak, hogy az üzletük volt az ország legnagyobb melegpornó forgalmazó könyvesboltja és a meleg közösség szinte egyetlen menedéke.

Az Aszexuális Kiáltvány szerint a zászlót 2010 júliusától használják, amikor összehívták az Asexual Visibility and Education Networköt (Aszexuális Láthatóság és Oktatási Hálózat), hogy döntsenek a közösség zászlójáról.

Nembináris identitásúak zászlaja

nem binaris zaszlo
Nem bináris zászló / Fotó: Kye Rowan

Kye Rowan készítette a jelenlegi verziót 2014-ben, amely a két hagyományos nemi szerepen túllépőket, a több nemi szerepet viselőket, a vegyes és társadalmi nem nélküli embereket képviseli.

Genderfluid zászló

genderfluid zaszlo
Genderfluid zászló / Fotó: Getty Images

A nőiséget jelképező rózsaszínből a férfias sötétkékbe mennek át a színek a zászlón, és a kettő közötti állapotokat is lefedik. A zászlót J. J. Poole tervezte 2012-ben.

Genderqueer zászló

genderqueer zaszlo
Genderqueer zászló / Fotó: Marilyn Roxie

Marilyn Roxie 2011-ben készült zászlója az androgünöket, az egyik társadalmi nemmel sem azonosulókat, és a nem binárisokat jelképezi.

Agender zászló

agender zaszlo
Agender zászló / Fotó: Getty Images

Olyan színeket válogattak a zászlóhoz, ami nem köthető társadalmi nemekhez. A fekete és a fehér a társadalmi nemek hiányára utal, a szürke a részben gender nélkülieket és a világoszöld a nem bináris genderrel rendelkezőket. Salem X tervezte 2014-ben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból