A színészszakszervezet szeretné, ha több transznemű kapna szerepet

Az Equity színészszakszervezet felhívta a casting directorok figyelmét arra, hogy több transzneműt válogassanak be nem transznemű karakterek szerepére, írja a The Guradian.

Az LMBTQ emberekkel dolgozó szórakoztatóipari szakemberek számára kiadott ajánlásban a szakszervezet kimondja, hogy néhány transz színész jobban megfelel a nemi identitása szerinti szerepre, mint a születéskori nemi szerepére.

A Mátrix sztárja, Hugo Weaving is alakított transzvesztita szerepet / Fotó: MGM

„Tény, hogy egy transz talán teljesen észrevétlen egy szerep vagy egy produkció számára, de erőteljesen képviselik az iparban a sokféleséget” – olvasható az ajánlásban.

A szervezet kitért arra is, hogy egy transz színésznek nagyon nehéz karriert építeni, hiszen kevés a transz szerep, amelyeket rájuk osztanak.

Javasolják, hogy ne a nevük alapján döntsék el, hogy egy színész alkalmas-e az adott szerepre vagy sem.

Taylor Swift okkal áll ki a LMBTQ-emberekért, pedig nemrég még mélyen hallgatott

Taylor Swift nemrégiben megjelent számában, a You Need to Calm Down című dalban a queer-közösség nagyjai jelennek meg. A videóklipben egy konkrét kérés is megjelenik, amiben Swift arra kéri a rajongókat, hogy írják alá a petíciót az esélyegyenlőségi-törvény elfogadásáért. Swift szerint ugyanis mindenki diszkriminációban részesül, aki nem fehér bőrű heteroszexuális férfi.

Az elmúlt két évben két olyan transz színészt is kiemeltek, akik cisznemű karaktert alakítottak. Rebecca Root a Testvérlövészek című filmben alakította Mayfield szerepét. Jake Graff pedig a Kiera Knightley főszereplésével készült Colette című filmben alakította Gaston Arman de Caillavet szerepét.

A Chanel először alkalmaz transznemű modellt új kampányában

Teddy Quinlivan olyan nagynevű márkáknak állt modell, mint a Chanel, a Gucci és a Louis Vuitton. 2017-ben nyíltan felvállalta transzneműségét, ami után pozitívan tapasztalta, hogy munkaadói továbbra is igényt tartanak a munkájára. A kifutók és a címlapok sem maradtak el, ez erőt adott számára, hogy végre tényleg önmaga lehet.

Harrison Knights, transz színész és aktivista kifejtette, hogy néha küzdenie kellett azért, hogy transznemű szerepeket játszhasson. A cisz szerepek számára ideálisabbak voltak, mert sokkal változatosabbak és sokkal több ilyen lehetőség van. Knights szerint egy szerep kapcsán alapértelmezetten cisz karakterekben gondolkodnak.

Harrison Knights transznemű színész / Fotó: Martin Godwin

A transznemű fiatalok 48%-a követ el öngyilkosságot, Knights szerint, ha több transznemű kapna szereplési lehetőséget, akkor ez az arány is javulhatna.

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból