A színészszakszervezet szeretné, ha több transznemű kapna szerepet

Az Equity színészszakszervezet felhívta a casting directorok figyelmét arra, hogy több transzneműt válogassanak be nem transznemű karakterek szerepére, írja a The Guradian.

Az LMBTQ emberekkel dolgozó szórakoztatóipari szakemberek számára kiadott ajánlásban a szakszervezet kimondja, hogy néhány transz színész jobban megfelel a nemi identitása szerinti szerepre, mint a születéskori nemi szerepére.

priscilla hugo weaving
A Mátrix sztárja, Hugo Weaving is alakított transzvesztita szerepet / Fotó: MGM

„Tény, hogy egy transz talán teljesen észrevétlen egy szerep vagy egy produkció számára, de erőteljesen képviselik az iparban a sokféleséget” – olvasható az ajánlásban.

A szervezet kitért arra is, hogy egy transz színésznek nagyon nehéz karriert építeni, hiszen kevés a transz szerep, amelyeket rájuk osztanak.

Javasolják, hogy ne a nevük alapján döntsék el, hogy egy színész alkalmas-e az adott szerepre vagy sem.

Taylor Swift okkal áll ki a LMBTQ-emberekért, pedig nemrég még mélyen hallgatott

Taylor Swift nemrégiben megjelent számában, a You Need to Calm Down című dalban a queer-közösség nagyjai jelennek meg. A videóklipben egy konkrét kérés is megjelenik, amiben Swift arra kéri a rajongókat, hogy írják alá a petíciót az esélyegyenlőségi-törvény elfogadásáért. Swift szerint ugyanis mindenki diszkriminációban részesül, aki nem fehér bőrű heteroszexuális férfi.

Az elmúlt két évben két olyan transz színészt is kiemeltek, akik cisznemű karaktert alakítottak. Rebecca Root a Testvérlövészek című filmben alakította Mayfield szerepét. Jake Graff pedig a Kiera Knightley főszereplésével készült Colette című filmben alakította Gaston Arman de Caillavet szerepét.

A Chanel először alkalmaz transznemű modellt új kampányában

Teddy Quinlivan olyan nagynevű márkáknak állt modell, mint a Chanel, a Gucci és a Louis Vuitton. 2017-ben nyíltan felvállalta transzneműségét, ami után pozitívan tapasztalta, hogy munkaadói továbbra is igényt tartanak a munkájára. A kifutók és a címlapok sem maradtak el, ez erőt adott számára, hogy végre tényleg önmaga lehet.

Harrison Knights, transz színész és aktivista kifejtette, hogy néha küzdenie kellett azért, hogy transznemű szerepeket játszhasson. A cisz szerepek számára ideálisabbak voltak, mert sokkal változatosabbak és sokkal több ilyen lehetőség van. Knights szerint egy szerep kapcsán alapértelmezetten cisz karakterekben gondolkodnak.

harrison knights transznemű színész
Harrison Knights transznemű színész / Fotó: Martin Godwin

A transznemű fiatalok 48%-a követ el öngyilkosságot, Knights szerint, ha több transznemű kapna szereplési lehetőséget, akkor ez az arány is javulhatna.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból