Lombardia tartomány Európában is kiemelkedő gazdasági teljesítménye miatt a kontinens egyik gazdasági motorjának számít, Olaszország legfejlettebb régiója: az ország GDP-jének közel 25%-át adja. Negyed magyarországnyi területen 10 millióan élnek, a lakosság több mint egy tizede (1 millió 150 ezer fő) bevándorló, akiknek többsége az Európai Unión kívülről érkezett. Miért éppen itt robbant be ilyen elementáris erővel a koronavírus-járvány? Összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amelyek együttállása vezethetett az európai gócpont kialakulásához.

A rend őrei, a vírus terjesztői

Az olasz médiát is rendkívül foglalkoztatja a koronavírus-járvány minden aspektusa. A napi aktualitásokon túl az utóbbi időben megjelentek olyan cikkek is, amelyek azt kezdték firtatni, miért pont ezen a területen terjedhetett el ilyen mértékben a járvány. Az eddig felmerült tényezőket mutatjuk be.

Lodi Voros Zona Carabinieri
Blokád A Vörös Zónában / Fotó: Il Cittadino

Február 6-án, a Milánótól alig 30 km-re található Lodi közelében kisiklott egy gyorsvonat. A Milánó és Bologna között 300 km/h sebességgel közlekedő Frecciarossa csodával határos módon nem okozott tömegkatasztrófát: két halálos áldozatot követelt a tragédia, az utasok könnyebb sérüléseket szenvedtek. A baleset helyszínén rövid idő alatt több száz fő gyűlt össze, akik kapcsolatba kerültek egymással, majd visszatértek szintén több száz vagy ezer fős munkahelyeikre, este pedig a privát kapcsolataikhoz. A kivezényelt helyszínelők és rendfenntartó rendőrök, csendőrök, tűzoltók és pénzügyőrök kapcsolatba léptek az utasokkal, mentősökkel, a hatóságok képviselőivel, és a környező településekről odasereglő katasztrófaturistákkal.

Treno deragliato a Lodi, la locomotiva sbalzata via dopo l’incidente

Nelle immagini, quel che resta del locomotore del treno alta velocità Frecciarossa che è deragliato nei pressi di Lodi. La motrice del convoglio è stata sbal…

A baleset után 8-12 nappal a rendfenntartók között hirtelen megugrott a megbetegedések száma. A legtöbben izomfájdalmakra, 39 fok fölötti lázra, köhögésre, fáradtságra panaszkodnak, amelyet szezonális influenzaként diagnosztizáltak és kezeltek. A betegeket nem különítették el, hanem sokan közülük az egységük központjában a szolgálati lakásaikban gyógyultak, használták a közös helyiségeket.

Meghalt az a pap, aki a lélegeztetőgépet átengedte egy fiatalabb betegnek

A 72 éves Giuseppe Berardelli a Lovere tartományban található Bergamo egyik kórházában hunyt el. Mint ismert, ez az a város, amelyet a legjobban sújtotta a koronavírus. Sajtóértesülések szerint Olaszországban legalább 50 pap hunyt el koronavírusban, írja a . Giuseppe Berardelli egyéb betegségekkel is küzdött, kifejezetten veszélyeztetett volt. A helyi hívők vásároltak neki lélegeztetőgépet.

Mígnem február 23-án karantén alá vonták Lodit, a ki-bejárási tilalmat a rendfenntartók biztosították. Védőfelszerelés nélkül. A Corriere della Serának nyilatkozó csendőrök elmondták, hogy sokszor előfordult, hogy a lakosok át akartak törni a karanténon, megszegve a kijárási tilalmat. Őket erőszakkal kellett visszatartaniuk.

Maszkokat nem kaptak, ezért műszakváltáskor egymás között cserélgették. A Corriere információi szerint a mai napig rendőrök és csendőrök teljes egységei váltak munkaképtelenné igazolt megbetegedés vagy karantén elrendelése miatt.

Mivel teszteket a legtöbbjükön nem végeznek, így a kéthetes karantén leteltével, illetve felgyógyulás után visszatérnek a szolgálatba, de senki nem tudja, hogy fertőznek-e még.

Atalanta-Valencia, a „biológiai fegyver”

Február 19-én, egy nappal az első olaszországi koronavírusos megbetegedés felderítése előtt játszották a milánói San Siro stadionban 45 ezer néző előtt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjét.

UCL Ro16 1st leg Atalanta-Valencia 4-1 | Highlights

© Video riproducibile solo in modalità embed/This video can be used only by embedding it *** L’Atalanta esordisce alla grande nella fase a competizione diret…

A bergamói csapat 4:1-es győzelmével végződő mérkőzésre számos rendfenntartót is kivezényeltek, sokan jöttek Lodi környékéről is. Az olasz orvosok utólag „biológiai bombának” minősítették a meccset a vírus milánói elterjedése szempontjából is, hiszen a szurkolók tömegközlekedtek és igénybe vették a vendéglátóhelyeket is.

Miért éppen Bergamo vált az európai gócponttá?

Bergamo egy 120 ezer fős város, ahonnan a legmegrázóbb képek és felvételek érkeznek a kórházakban dúló háborús állapotokról. Elcsigázott orvosok és ápolók a közösségi média erejében bízva teszik közzé: mindenki maradjon otthon. Immár naponta 80 koporsót szállítanak el a katonai kamionok Bergamóból, mert a város temetői és krematóriumai nem tudják már ellátni a feladatukat.

Olasz katonai teherautók konvojban szállítják el a halottakat

A tudósítása szerint a hadsereget azért kellett bevetni, hogy el tudják szállítani a városból a halottakat, akiket a helyi krematóriumok már nem tudtak befogadni. Az egyik leggazdagabb olasz városban már legalább 93-an vesztették életüket a járványban, miközben még nem is látni a végét: minden nap meredeken emelkedik még mindig a fertőzöttek száma.

Eddig csak a 11 milliós Vuhanban volt több fertőzött és halálos áldozat. Bergamo tehát jelenleg nem csak Olaszország, hanem Európa legfertőzöttebb városa is. A döbbenetes statisztikák okainak járt utána a La Repubblica.

È così bianca Bergamo, nella sua notte più scura. La abito e la vivo intensamente da diciotto anni, e mi ha dato tanto. Mi è capitato tante volte di disegnarla, per lavoro e per piacere e l’ho osservata tanto, e ogni volta scopro degli angoli nuovi. Se solo sapessi raccontare a parole delle sue geometrie… Ma mai come stanotte mi è sembrata così bianca. #notte #bergamo

No Description

Dr. Silvio Garattini, a bergamói Mario Negri Gyógyszerkutató Intézet alapító-igazgatója szerint a legnagyobb probléma az volt, hogy sokáig nem történetek szigorú intézkedések, mert a cégek gazdasági érdekeit helyezték előtérbe az emberek egészsége helyett. A codognói modell, azaz a város lezárása pedig ekkor már ismert volt a döntéshozók előtt, miközben Bergamóban és a várostól északra található Seriana-völgyben aggasztó gyorsasággal terjedt a járvány. A kutató szerint már ekkor le kellett volna zárni a településeket, hogy megállítsák a járvány elharapódzását.

Így terjedt el a koronavírus Olaszországban – tanuljunk belőle!

A 38 éves, 190 cm magas codognói Mattia maga volt a kirobbanó életerő. Egy multicég Milánó melletti, 500 fős üzemében dolgozott kutatóként, imádta a sportot, aktív társasági életet élt, közben pedig feleségével első gyermeküket várták tavasz elejére. Február elején két félmaratonon is részt vett a futóklubjával.

Bergamóban a március 21. adatok szerint eddig közel 5900 megbetegedést igazoltak, az előző hét adatai alapján naponta átlagosan 60 áldozatot követelt a vírus. Március 20-án 88-an hunytak el igazoltan a vírus következtében, csak a városban.

The shocking centre of the COVID-19 crisis

The crisis gripping the town at the centre of the global COVID-19 crisis in Italy has been witnessed by Sky News’ Chief Correspondent Stuart Ramsay. After th…

Giorgio Gori polgármester szerint ezeket az adatokat néggyel be lehetne szorozni, hiszen rengeteg idős az otthonában veszti életét úgy, hogy nem végezték el rajtuk a tesztet. Így Gori a március 21-én megjelent cikkben 1000-1500 közé teszi azok számát, akik feltehetően a vírus következtében haltak meg a városában. Alzano és Nembro a Seriana-völgyben Bergamóval összenőtt elővárosok, ahol különösen magas a fertőzöttek száma.

A kórház az egyik gócpont

Négy nappal az Atalanta-Valencia meccs után igazolták az első két Covid-19-esetet az egyik bergamói kórházban. Mivel mindenféle védőfelszerelés nélkül vizsgálták a betegeket, így az egészségügyi személyzet számos tagja, a főorvostól a beteghordóig megfertőződtek.

Val Seriana Bergamonews
A Seriana-Völgy Lombardiában: Sűrűn Lakott Iparvidék / Fotó: Bergamonews

Február 23. és március 8., tehát az első megbetegedés és a második országos szintű miniszterelnöki megszorító rendelet kiadása között eltelt két hétben a tartomány egészségügyi és népjóléti tanácsosa eleinte nem tartotta fontosnak a vesztegzár elrendelését. De március 3-tól, látva a Seriana-völgyben kialakuló gócpontokat, folyamatosan kérte Rómában a vörös zóna kialakítását. Nem kapta meg a kormánytól az engedélyt, miközben a lakosságot teljes bizonytalanságban tartották a kijárási tilalommal kapcsolatosan.

Beszámolók a karanténból és a frontvonalból: így élik meg az olaszok a koronavírus-járványt

Cristian Monaco (32 éves orvos): Mi eddig nagy társasági életet éltünk a barátainkkal. Most komolyan át kellett szervezni az életünket, a munkánk miatt is. Radiológus diagnoszta vagyok, pár hónapja szereztem meg a szakvizsgámat. Az osztályunkon is teljesen felfordult az élet, hogy képesek legyünk kezelni a koronavírus miatti vészhelyzetet.

Alberto Zucchi, Bergamo város járványügyi szakértője azt emelte ki, hogy a területen közel 400 kis- és középvállalkozás székhelye található 3700 foglalkoztatottal. A cégek közül nagyon sok folyamatos üzleti kapcsolatban áll Kínával. Ezért azt gyanítja, hogy már jóval korábban, akár decemberben is megjelenhetett a vírus Bergamo környékén.

Annyit vettek észre az egészségügyben, hogy több tüdőgyulladással kezelt betegnél jelentek meg influenzára utaló komplikációk, még mielőtt felismerték volna, hogy a Covid-19-cel állnak szemben.

Miközben a fertőzés egyre inkább húzódott ki a vidéki településekre is, a bergamói Iparszövetség február 28-án, amikor már a városban regisztrált betegszám átlépte a 100-at, egy kampányvideót tett közzé #bergamoisrunning hashtaggel. Arról győzködték az európai partnereiket, hogy minden a legnagyobb rendben van a városban, nincs itt semmi látnivaló, mindenki ura a helyzetnek – business as usual.

No Title

Guarda il video e condividi il messaggio di #ConfindustriaBergamo per i partner internazionali delle nostre imprese: #Bergamoisrunning > https://t.co/YcxZ3FYHqO pic.twitter.com/gjH1alICHC

„Ha hagyjuk, hogy a vírus elszabaduljon, utána már tehetetlenek vagyunk. Meg lehet próbálni megfékezni, de nagyon nehéz” – mondja Garattini. A Seriana-völgyben egy helyi lakos videója szerint megszakítás nélkül szólnak a mentőautók szirénái és zúgnak a templomok harangjai.

A szálló por az egészségügyi határérték felett

Nem véletlen, hogy az új típusú koronavírus is a leginkább iparosodott területeken tud a leggyorsabban terjedni, ahol nagyon rossz a levegő minősége. Már a 2003-as SARS-járványról készült tanulmányok is kimutatták, hogy Kínában ott követelte a legtöbb áldozatot, ahol a leginkább szennyezett volt a környezet. Találtak tehát egy nem egy tényezőhöz köthető kapcsolatot aközött, hogy azoknak az embereknek, akik tüdeje más betegségek vagy a dohányzás miatt eleve rosszabb állapotban van, nagyobb kockázati tényezőt jelent számára a vírus.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A légszennyezés és az alsú légúti fertőzések közötti kapcsolat tudományosan bizonyított. A szennyezett levegő kétségkívül rontja a fertőzött beteg állapotát[/perfectpullquote]

– mondja dr. Giovanni Ghirga, az Orvosok a Környezetért Egyesület tagja, aki februárban a British Medical Journalban tette közzé egy írását a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Az orvos szerint a közös nevező a kínai, a dél-koreai, az iráni és az észak-olasz járványban az, hogy ezekben az országokban éppen a  legrosszabb levegőminőségű területeken terjed a vírus a leggyorsabban.

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus?

Mennyi ideig marad életben az új típusú koronavírus? A koronavírus élettartama A vírusoknak a túléléshez és szaporodásukhoz szükségük van egy gazdaszervezetre. Az emberi szervezeten kívül a koronavírus nem életképes hosszabb ideig. Eddig azonban nem tudtuk, hogy pontosan mennyi ideig élnek túl a különböző anyagokra kerülve.

Az Olasz Környezet-orvostani Társaság kutatása már összevetette a mérőállomások adatait és talált összefüggést a Covid-19 fertőzöttek számának növekedése és a levegőminőségi paraméterek, főleg a szálló por egészségügyi határértékének meghaladása között.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A koronavírus-megbetegedéssel leginkább sújtott területeken fordul elő a legtöbb onkológiai megbetegedés is. Bergamóban, de főleg Bresciában a leggyakoribb a rákos megbetegedés a kisgyermekek között. Továbbá, mivel az ezeken a területeken élő népességnek van egy állandó, enyhe gyulladás a tüdejében, ezért az enyhe esetek rejtve maradtak az orvosok előtt, nem lehetett azonnal észrevenni őket. Ez is hozzájárult a járvány gyorsabb elterjedéséhez, mivel a tünetmentes betegeket nem különítették el, így szabadon fertőzhettek[/perfectpullquote]

– nyilatkozta dr. Antonio Marfella, a Nemzeti Daganatos Megbetegedések Intézetéhez tartozó Giovanni Pascale Alapítvány orvos-igazgatója.

#Repost @repubblica_milano * * * * * * Ponte San Pietro Questa mattina i camion dell’esercito sono tornati in provincia di Bergamo: da un capannone a Ponte San Pietro sono state portate via 33 bare destinate a Bologna. Sono stati organizzati anche dei posti di blocco per impedire l’avvicinamento alla zona del capannone. @esercitoitaliano #Bergamo #esercitoitaliano #coronavirus #emergenza #bare #pontesanpietro

No Description

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Olaszországban halnak meg a legtöbben a rossz levegőminőségre visszavezethető okok miatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.