Követem Élet + Stílus Miért éppen Lombardiában tombol a legerősebben a koronavírus-járvány?

Miért éppen Lombardiában tombol a legerősebben a koronavírus-járvány?

Hirdetés

Lombardia tartomány Európában is kiemelkedő gazdasági teljesítménye miatt a kontinens egyik gazdasági motorjának számít, Olaszország legfejlettebb régiója: az ország GDP-jének közel 25%-át adja. Negyed magyarországnyi területen 10 millióan élnek, a lakosság több mint egy tizede (1 millió 150 ezer fő) bevándorló, akiknek többsége az Európai Unión kívülről érkezett. Miért éppen itt robbant be ilyen elementáris erővel a koronavírus-járvány? Összeszedtük a legfontosabb tényezőket, amelyek együttállása vezethetett az európai gócpont kialakulásához.

1
A rend őrei, a vírus terjesztői

Blokád a vörös zónában / Fotó: Il Cittadino
Hirdetés

Az olasz médiát is rendkívül foglalkoztatja a koronavírus-járvány minden aspektusa. A napi aktualitásokon túl az utóbbi időben megjelentek olyan cikkek is, amelyek azt kezdték firtatni, miért pont ezen a területen terjedhetett el ilyen mértékben a járvány. Az eddig felmerült tényezőket mutatjuk be.

Február 6-án, a Milánótól alig 30 km-re található Lodi közelében kisiklott egy gyorsvonat. A Milánó és Bologna között 300 km/h sebességgel közlekedő Frecciarossa csodával határos módon nem okozott tömegkatasztrófát: két halálos áldozatot követelt a tragédia, az utasok könnyebb sérüléseket szenvedtek. A baleset helyszínén rövid idő alatt több száz fő gyűlt össze, akik kapcsolatba kerültek egymással, majd visszatértek szintén több száz vagy ezer fős munkahelyeikre, este pedig a privát kapcsolataikhoz. A kivezényelt helyszínelők és rendfenntartó rendőrök, csendőrök, tűzoltók és pénzügyőrök kapcsolatba léptek az utasokkal, mentősökkel, a hatóságok képviselőivel, és a környező településekről odasereglő katasztrófaturistákkal.

Treno deragliato a Lodi, la locomotiva sbalzata via dopo l’incidente

Nelle immagini, quel che resta del locomotore del treno alta velocità Frecciarossa che è deragliato nei pressi di Lodi. La motrice del convoglio è stata sbal…

A baleset után 8-12 nappal a rendfenntartók között hirtelen megugrott a megbetegedések száma. A legtöbben izomfájdalmakra, 39 fok fölötti lázra, köhögésre, fáradtságra panaszkodnak, amelyet szezonális influenzaként diagnosztizáltak és kezeltek. A betegeket nem különítették el, hanem sokan közülük az egységük központjában a szolgálati lakásaikban gyógyultak, használták a közös helyiségeket.

Meghalt az a pap, aki a lélegeztetőgépet átengedte egy fiatalabb betegnek

A 72 éves Giuseppe Berardelli a Lovere tartományban található Bergamo egyik kórházában hunyt el. Mint ismert, ez az a város, amelyet a legjobban sújtotta a koronavírus. Sajtóértesülések szerint Olaszországban legalább 50 pap hunyt el koronavírusban, írja a . Giuseppe Berardelli egyéb betegségekkel is küzdött, kifejezetten veszélyeztetett volt. A helyi hívők vásároltak neki lélegeztetőgépet.

Mígnem február 23-án karantén alá vonták Lodit, a ki-bejárási tilalmat a rendfenntartók biztosították. Védőfelszerelés nélkül. A Corriere della Serának nyilatkozó csendőrök elmondták, hogy sokszor előfordult, hogy a lakosok át akartak törni a karanténon, megszegve a kijárási tilalmat. Őket erőszakkal kellett visszatartaniuk.

Maszkokat nem kaptak, ezért műszakváltáskor egymás között cserélgették. A Corriere információi szerint a mai napig rendőrök és csendőrök teljes egységei váltak munkaképtelenné igazolt megbetegedés vagy karantén elrendelése miatt.

Mivel teszteket a legtöbbjükön nem végeznek, így a kéthetes karantén leteltével, illetve felgyógyulás után visszatérnek a szolgálatba, de senki nem tudja, hogy fertőznek-e még.

Hirdetés

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Hirdetés

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

Személyes kalandozásaim a klímakatasztrófában

A klímaváltozás csak egy kommunista trükk, az időjárásnak nem kell megszűnnie?

Primal: az utolsó utáni némafilmben egy ősember dinoszauruszon lovagol

Véres és precíz történet, amiben senki egy árva szót sem szól.
Promóció
Promóció
Hirdetés

ez is érdekeltéged
<3