Brit archeológusok tárták fel London legősibb színházát, a Vörös oroszlánt

London legkorábbi színházát, a Vörös oroszlánt fedezték fel egy épület felújítása közben Whitechapel városrészben, jelentették be brit archeológusok.

Egyedülálló leletre bukkant a brit archeológus csoport

William Shakespeare műveit máig játsszák a színházak, például a Globe Színház is, az alkotásait tartalmazó eredeti kiadványok pedig milliárdokat érnek. A drámaíró egyik korai darabját is játszották abban a színházban, amelynek romjai nemrég kerültek elő Londonban.

A The Red Liont (Vörös Oroszlán) tartották az első színháznak, amelyet I. Erzsébet királynő uralkodásának idején építettek. Az intézmény helye viszont mindmáig vitatott volt. A faszerkezetű épület maradványait tavaly fedezték fel a londoni Stepney utcában, földmunkálatok során, írja a BBC. Stephen White archeológus szerint ez egy páratlan felfedezés.

szerelmes shakaspeare
Korabeli színház a Szerelmes Shakespeare c. filmben / Fotó: Miramax

A Vörös Oroszlánt 1567-ben John Brayne vezetése alatt kezdték el építeni, és 1576-ben fejezte be James Burbage.

voros oroszlan szinhaz 1
Feltárul a Vörös Oroszlán titka / Fotó: UCL

Burbage tagja volt egy színjátszással foglalkozó vállalkozásnak, amely az első állandó helyszínt biztosította a színtársulat számára, amely a fiatal William Shakespeare egyik darabját is bemutatta. A Vörös Oroszánnal kapcsolatban kevés információ maradt fent, két peres eset kapcsán említik meg, amelyből kiderül, hogy szabadtéri színpada volt és számos ülőhellyel rendelkezett.

Tovább folynak a kutatások a Vörös oroszlán körül

Az archeológusok 2019 januárjában kezdték feltárni a megmaradt, 144 fából készült szerkezeti elemeket, amelyek körül számos üreget is találtak, ezek ülőhelyek vagy állványok helyei lehettek.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Közel ötszáz év elteltével a Vörös Oroszlán színház maradványai előkerültek, amely az Erzsébet-kori színjátszás hajnalát jelentette[/perfectpullquote]

– mondta a régészeti munkálatokat végző White.

A feltárások helyszínétől nem messze további XV. és XVI. századi régészeti leleteket találtak, amelyekről a szakértők úgy vélik, hogy a Vörös Oroszlán kocsma részei lehettek, amely egy tanyából épülhetett át. A maradványok között söröspincét és edényeket is találtak.

voros oroszlan szinhaz 2
/ Fotó: UCL

A szakértők továbbra is szorosan együttműködnek a terület fejlesztőivel, hogy további archeológiai tanulmányokat folytathassanak a helyszínen.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból