Gyors járvány-helyzetkép a brit fővárosból.

A londoni főpolgármester szállodai szobákat foglalt le a város hajléktalanjai számára

A BBC információ szerint körülbelül 300 szállodai szobát bocsátottak olyan hajléktalanok rendelkezésére, akik már korábban is kapcsolatba kerültek hajléktalanellátásban tevékenykedő szervezetekkel.

Sadiq Khan Hajlektalanok Hotelszoba Koronavirus
Képünk Illusztráció / Fotó: Getty Images

Sadiq Khan, London főpolgármesterének kabinetje az Intercontinental Hotels Grouppal (IHG) kötött megállapodás alapján kedvezményes áron foglalt le szobákat a következő 12 hétre.

Március 20-án Boris Johnson miniszterelnök elrendelte az Egyesült Királyságban az éttermek, pubok, kávéházak és bevásárlóközpontok bezárását, így a hétvégén az emberek a nagy parkokba, mint a Hyde Park vagy a Battersea Park mentek kikapcsolódni, sétálni.

A fedél nélkül élők jóval nagyobb arányban szenvednek valamilyen krónikus betegségben, leggyakrabban valamilyen légzőszervi megbetegedésben, mint a népesség többi része. A hatóságok higiéniás és megelőző ajánlásait életmódjuk révén kevésbé tudják betartani.

Haldoklik a fast fashion Londonban, realizálják a káros hatásait

A divatipar elleni harc egy igazi szembe a széllel játszma. A fast fashion, tehát a nagy mennyiségben és olcsón megkapható, kevésbé jó minőségű termékeket áruló márkákra, mint többek közt a H&M, Zara vagy a Stradivarius mindig is nagy kereslet volt. Az emberek szívesen halmoznak fel otthonaikban több, de könnyebben beszerezhető ruhadarabokat, minthogy világhírű tervezőket tegyenek gazdaggá.

„A karanténként működő hotelszobák életmentő védelmet nyújtanak a hajléktalanok számára. A fedél nélkül élő embertársainknak eleve nehéz és bizonytalan az élete. Ezért mindent meg kívánok tenni annak érdekében, hogy hasonlóan minden londoni polgártársamhoz, ők is a legjobb védelemben részesüljenek” – nyilatkozta Sadiq Khan főpolgármester.

London Koronavirus Etelosztas
Ételosztás A Londoni Hajléktalanok Számára / Fotó: Getty Images

Petra Salva, a St Mungo hajléktalanellátással foglalkozó jótékonysági szervezet vezetője elmondta, segítőik megállás nélkül azon dolgoznak, hogy támogatást nyújtsanak a legkiszolgáltatottabbaknak a válsághelyzetben.

Nincs már kitől kéregetni

Steve Folk brit zenész vasárnap London belvárosában a korábban meghirdetett online kampányából befolyt 400 fontot osztotta szét az utcán lévő hajléktalanok között. A zenész úgy látja, hogy sok hajléktalan most a kijárási tilalom miatt elnéptelenedő városokban elesik attól az összegtől is, amit eddig kéregetéssel össze tudtak szedni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ha kimegyek az utcára, azt látom, hogy a hajléktalanok elvegyülnek a dolgozó, lakással rendelkező polgárok között, de ez most ellehetetlenült. Szerintem azoknak, akiket most az utcán látunk, a fele hajléktalan. Ők nem tudnak sehol önkéntes karanténba vonulni[/perfectpullquote]

– mondta el a jótékony zenész. Folk azt is elmondta, hogy beszélt egy utcai újságárussal is, aki a Fedél Nélkül brit megfelelőjét, a Big Issue-t árulja. Elmondta, hogy ismer olyan hajléktalanokat, akik kaptak szállodai szobákat, de nem élnek vele.

Erzsébet királynő Windsorban vonul önkéntes karanténba

Az angol királyi család az elmúlt hetekben az ismert második világháborús szlogen jegyében (Keep calm and carry on!) látszólag próbálta megőrizni hidegvérét és élni a mindennapjait a koronavírus-járvány idején is. Erzsébet királynő személyzete egy múlt héten megjelent közleményben jelentette be, hogy hamarosan a királyi család élete is megváltozik, írja a Vanity Fair.

„Még mindig rengetegen mászkálnak az utcákon, a Trafalgar tér környékén például. Lehet, hogy már annyira megszokták az utcai létet, hogy a szálláshelyek elriasztják őket. Vagy az is lehet, hogy csak közösségben akarnak maradni” – tette hozzá Folk.

A BBC újságírója szerint azonban London belvárosából jól érzékelhetően eltűntek az emberek, főleg a West Endről, ami mindig tele van vásárlókkal. Sok üzlet be is zárt a Regent Streeten is, mások pedig egyesével engedik be a vásárlókat. A nyitva lévők közül, mint például a Piccadilly-n lévő Waterstones könyesbolt egyik üzletében, a megszokott tömeg töredéke böngészget csupán.

Coronavirus: Central London is almost empty – BBC London

Streets around some of London’s most popular landmarks are much quieter than normal after the government announced new measures to protect people from the co…

A Temze déli partján húzódó South Bank negyedben és kicsit kijjebb, a Richmond Parkban viszont sokan voltak, akik úgy érezték, muszáj kimenniük levegőzni és kinyújtóztatni a tagjaikat. Vagy csak rácsodálkozni az üres vendéglátóhelyek és zárva tartó nevezetességek szokatlan látványára.

London Koronavirus Battersea Park
Battersea Park / Fotó: Reuters

A taxisofőrök is beszálltak az önkénteskedésbe: ingyen viszik el a hajléktalanokat a kijelölt szálláshelyre. Steve McNamara, a Taxisofőrök Szövetségének főtitkára szerint a londoni taxisokra mindig számíthattak a segítségre szorulók, és most sincs ez másképpen.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mintha pont a mostani helyzetre tervezték volna a taxijainkat: könnyen tisztántarthatók és fertőtleníthetők, és a sofőrt egy plexifal választja el a hátsó üléstől[/perfectpullquote]

– mondta a szövetség főtitkára.

A jövő héttől a Big Issue utcai értékesítése is megszűnik az árusok védelme érdekében. A lapot kiadó alapítvány jelenleg azon dolgozik, hogyan biztosítson jövedelmet és ételt az értékesítőinek, akik közül sokan maguk is hajléktalanok.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk