Három és fél éve börtönbüntetést és egymillió forintnyi bírságot kapott az a kínai férfi, aki felnyitotta alvó exe szemhéját, így feloldotta a lány telefonját, és pénzt utalt át magának. A szerencsejátékfüggő férfi közel nyolcmillió forintnak megfelelő összeget lopott el.

A 28 éves férfi azt mondta, azért látogatja meg volt barátnőjét, hogy visszaadja neki azt a pénzt, amit kölcsön kért tőle, amikor még együtt voltak, írta a 24.hu. Ehelyett Huang ételt és megfázás elleni gyógyszert adott épp betegeskedő volt barátnőjének, amitől a lány elaludt. Ezután nyitotta fel a szemhéját az arcfelismerő programhoz, elutalta magának a pénzt, majd telefonját és kabátját is ellopta. Az összeget megélhetésre és szerencsejátékfüggőségéből keletkező tartozásai rendezésére használta.

A lány másnap ébredt fel, egy másik telefonról vette észre az utalásokat, és értesítette a rendőröket. Az eset tavaly decemberben történt, a férfit áprilisban tudták elkapni, és most hozták meg az ítéletet.
Miután az ügyet felkapta a sajtó, heves viták alakultak ki az ujjlenyomat- és arcfelismerőprogramok biztonságosságáról. Sokan azt mondták, tanulva az esetből inkább maradnak a jelszavaknál. A hatóságok elmondták, az Alipay kártérítést ajánl fel a ritka lopások esetében, de a biztonság növelhető, ha többszörös zárakat használnak a készülékeken.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet