Nézem Képzőművészet Egy kertész bukkant rá a 22 éve ellopott, több...

Egy kertész bukkant rá a 22 éve ellopott, több milliárdos Klimt-festményre

Promóció

Egy 1997-ben ellopott Gustav Klimt-portré az épület falából került elő, ahol éppen a borostyánokat vagdosta a kertész, írja a Reuters.

Promóció
- Advertisement -

Újra felbukkant egy 1997-ben az észak-olaszországi Piancenza egy galáériájából ellopott Gustav Klimt-festmény. Az elmúlt 22 évben senki nem remélte, hogy valaha is előkerül a 60 milliós (19,8 milliárd forint) értékűre becsült Bildnis einer Frau (Egy hölgy arcképe). Az kellett hozzá, hogy a Ricci-Oddi galéria körül dolgozó kertész borostyánokat vagdosson a galéria épületének faláról. A férfi ott talált egy kis fémajtót a falban, ami mögött, egy üregben volt a festmény, fekete szemeteszsákba bugyolálva.

Gustav Klimt megtalált női portréja, amit 1997-ben raboltak el. Piazcenzában 2019. december 10-én / Fotó: Polizia Di Stato / Reuters

A festményt azonnal átadták a rendőrségnek, és a galéria igazgatója, Massimo Ferrari azóta már azt nyilatkozta, biztos abba, hogy az ellopott, eredeti alkotásról van szó, mert eredetiek a hátoldalon látható bélyegzők és pecsétviasz.

A fetményt ugyanebből a galériából lopták el 22 évvel ezelőtt. Ennek ellenére az kép eredetiségét igazoló vizsgálatok még folynak.

A rendőrség azt akarja kideríteni, vajon a tolvajok szándékosan hagyták-e az üregben a képet, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, érte menjenek.

Úgy tűnik, eddig ismeretlen dombormű került elő, amit Gustav Klimt készített – ContextUs

A magántulajdonban lévő reliefet Selmeczi György belsőépítész, látványtervező fedezte fel másfél évvel ezelőtt egy nagykörúti lakásban, amely korábban zongoraszalonként működött. A kép száz éve ugyanazon a falon lógott – hangsúlyozta Selmeczi György az egyesület keddi közgyűlésén. A kutatását a domborművön olvasható cím alapján indította el.

A festményt 1997. február 22-én lopták el a modern művészeti alkotásokat bemutató Ricci-Oddiból, mikor éppen egy olyan kiállításra készültek, aminek középpontjában éppen ez a festmény állt volna.

Máig nincsenek meg a tettesei minden idők egyik legnagyobb műkincsrablásának

Huszonkilenc éve, 1990. március 18-án történt minden idők egyik legnagyobb műkincsrablása. Ismeretlen tettesek csaknem félmilliárd dollár értékben vittek el festményeket a bostoni Isabella Stewart Gardner Múzeum. Az alkotásokat – köztük Rembrandt és Degas műveit – a mai napig nem találták meg.

Annyit tudni, hogy annak idején a képkeretet az épület tetején hagyták, hogy azt a látszatot keltsék, mintha a világítóablakon át törtek volna be. Az ablak azonban túl szűk volt, hogy a festmény átférjen rajta.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3