Nézem Képzőművészet Videón, ahogy szétverik a turisták a Louvre előtti remekművet

Videón, ahogy szétverik a turisták a Louvre előtti remekművet

Promóció

A napokban ünnepelték a Louvre üvegpiramisának 30. évfordulóját. JR francia művész által készített papírcsíkokból egy optikai csalódást okozó műalkotást. A turisták viszont alig néhány óra alatt tönkretették.

Promóció

A fiatal street artist ötlete nyomán 400 önkéntes készített egy műalkotást a Louvre előtt 5 nap alatt. Összesen 2 ezer papírcsíkból álló nyomatot fektettek le a Louvre üvegpiramisa köré, amely bizonyos szögből nézve optikai csalódást teremt a piramis köré. A fekete-fehér kép azt az érzetet keltette, mintha a piramis a föld alól, egy kőfejtő mélyéből emelkedne ki.

Az 5 napos munka azonban néhány óra alatt kárba veszett. Bár a mentségükre legyen mondva, hogy a földönhevert JR műalkotása, és több ezer fordul meg a Louvre előtt.

Mint írta JR a Twitteren, cseppet sem bánja, hogy átsétáltak rajta, így tönkretették a turisták. Úgy véli, “a képek, akárcsak az élet, mulandóak. Miután felragasztottad, a műalkotás saját életet fog élni” – mondta a 17 négyzetméteres műalkotás kapcsán.

JR on Twitter

The images, like life, are ephemeral. Once pasted, the art piece lives on its own. The sun dries the light glue and with every step, people tear pieces of the fragile paper. The process is all about participation of volunteers, visitors, and souvenir catchers.

Ám sokan csalódottak a széttépett alkotást látva. Mire a helyszínre értek megcsodálni, már csak cafatokra leltek a földön, írja a BBC.

Túl “meztelen” volt, így nem léphetett be a Louvre ajtaján egy influenszer

Az ausztrál Instagram-influenszer, Newsha Syeh is így járt, akiről, mint kiderült, túl kihívóan öltözött fel. A Cosmopolitan szerint egy már azóta törölt Instagram-posztban mérgelődött Newsha Syeh-re. Rita Ora mindig is a bevállalós stílusáról és az extrém rucijairól volt híres, de néha még így is ki tudja akasztani a rajongóit.

JR egyébként nem ismeretlen Franciaországban, sőt világhírű a nagyméretű, általában falra tapétázott képei.

Agnes Varda, a feminista filmrendező, aki megelőzte korát

Varda 1928-ban, Brüsszelben született, francia anya és görög apa gyermekeként. Már fiatalon a lázadók közé tartozott. Eredetileg Arlettnek keresztelték, de ő megváltoztatta a nevét Agnesre. Majd 18 évesen megszökött, hogy nyári munkát vállaljon egy halászhajón. 1955-ben mutatta be első filmjét ( Párbeszéd), de művészi és eredeti megoldásai miatt, még évekig nem figyeltek fel rá a főleg férfiak uralta iparágban.

Művészetét az Arcélek, útszélek című dokumentumfilmben a napokban elhunyt Agnés Varda örökítette meg.

Massive paper artwork at the Louvre is shredded by visitors

To mark the 30th anniversary of the Louvre museum’s famous glass pyramid, French artist JR (real name Jean Rene) created a 17,000 sq metre optical illusion around the building. Whilst the effect isn’t visible from the ground, at an elevated angle the pyramid appears to extend deep into a quarry of white rock.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3