Követem Trash Az agyafúrt romániai oláh cigányok boszorkánycsoportja mutatja, hogyan férkőzött...

Az agyafúrt romániai oláh cigányok boszorkánycsoportja mutatja, hogyan férkőzött be a modern világ a tradíciók közé

Promóció

Hallottál már a vrajitoare romániai oláh cigányok alkotta boszorkánycsoportról? Lucia Sekerkova fotográfus négyéves projektben ismerteti meg velünk a mindennapjaikat. 

Promóció

Lucia Sekerkova fotográfus munkájában segítségre volt Ivana Susterová etnográfus, akik azt próbálták dokumentálni, hogyan szüremkedik be a modern világ a tradíciókat követő vrăjitoare (havasföldi roma) népcsoport körébe. A romániai olág cigányok egy boszorkánycsoportja ugyanis a közösségi médiában adják el és népszerűsítik magukat, valamint élő videóban tartanak rituálékat.

A modern és a tradíciók övezte világ metszete a havasföldi romák életében / Fotó: Lucia Sekerkova

Mint ismert, az oláh cigányok vándorló népek voltak mindaddig, amíg a román kommunista rezsim be nem tiltotta a szabadon mozgást Európában. Így, mivel az országban kellett maradniuk, maradt a jólás, és az utóbbi időben igen nagy is lett a kereslet utánuk. (Nem, itt nem a tévés jóslásokra gondolunk!)

Számos tradíciós viselkedési normákkal rendelkezik a havasföldi roma csoport. Megvannak a maguk szabályaik és törvényeik. Azt hiszem, az embereknek ismerniük kellene őket és tisztelni, mielőtt ítélkeznének valami miatt

– mondta Lucia Sekerkova.

Fotókon a romák deportálása a hitleri Németországból

A német állam 1936-ban megalapította a Rasszhigiéniai és Népesedésbiológiai Kutatóhivatalt (Rassenhygienische und Bevölkerungsbiologische Forschungsstelle, az egészségügyi minisztérium L3 jelű igazgatósága). A Dr. Robert Ritter és asszisztense, Eva Justin által vezetett szerv azt a feladatot kapta, hogy végezzen mélyreható kutatást a „cigánykérdésben”, és szolgáltasson adatokat az elkészítendő „cigánytörvényhez”.

A fotográfus számos esetben azt próbálta lencse végre kapni, amikor például iPadet és a közösségi médiát használnak. Mint elmesélte, teljes mértékben lenyűgözte, mennyire jártasak a maguk népszerűsítésében, eladásában. Hozzátette, “különösen a közösségi médiában, mint a Facebook, tehetségesek”, otthonosen mozognak a felületen, “határozottan jobbak, mint én”.

Rituálé a gangon / Fotó: Lucia Sekerkova

Ivana Susterova etnográfus hasznos és fontos segítség volt Luciának, hiszen be kellett avatni valakinek az oláh cigányok mindennapi életének miliőjébe. Mint írja a Calvert Journal, a régi hagyományaikat megtartották, de haladniuk kellett a korral.

Tradíciót követő havasföldi oláh cigány, kezében egy iPad

A projekt egyik fontos eleme volt az önkifejezés és az önmeghatározás, sokuk pedig számítástechnikai eszközökkel pózoltak, vagy épp szelfiztek egy-egy képhez. Ez fontos számukra, ugyanis az egész világon elérnek klienseket ezekkel az eszközökkel.

A képeknek művészileg feltűnő, komplex oldalát kellene megmutatnia a témának, reprodukálva a konkrét valóságot, de imbolyogva a feltételezett miszticizmus között és aközött, hogy mi van a kliensek számára ajánlva vagy a közösségi médiára szánt reklámnak. Gyakran váratlan és bizarr képet eredményez a megfigyelőknek

– zárta mondandóját Sekerkova.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3