Budapest Tengerpartja, a fehérhomokos, pálmafás Lupa Beach mellett korábban alig volt hír a tó déli csücskében meghúzódó, hangulatos Öböl Strandról, ami idén teljesen megújulva, zöld pázsitos parttal és zöld szemlélettel és – a Beach-hez hasonlóan – kristálytiszta vízzel várja a látogatókat.

Az Öböl Strandon megnyitott Budapest kultikus helyének vízparti testvére, a Dürer Part és feltűntek a legnagyobb sztárok: Freddie Mercury, Merilyn Monroe, Kurt Cobain, Elvis Presley, Jimmy Hendrix és Mick Jagger is.

Dürer „kultúrpart” a Lupán

A küllemében és szellemében is megújult Öbölben, a Krak N Town kínálata mellett, megjelent a Dürer Part is.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Dürer Partnak az Öböl Strand ad otthont, ahol 5 helyszínen lehet élvezni a ki- vagy akár bekapcsolódás örömeit[/perfectpullquote]

– meséli Nagy Zsolt, a Dürer Kert ügyvezetője.

Nagy Zsolt Dürer Kert Ágoston Dániel
Nagy Zsolt, A Dürer Kert Ügyvezetője (B) És Ágoston Dániel, A Hely Sajtófőnöke (J) / Fotó: Rockstar / Nyerges Tamás

„A programok közt különböző akusztikus előadásokkal, nappali DJ-kel, úszó színpaddal, család- és gyerekbarát programokkal, sporteseményekkel, ingyenes könyvkölcsönzővel, mindezt a teljes nyugalom szigetén, kiemelten ökotudatos megoldásokkal, kellemes környezetben” – teszi hozzá.

Az egyfajta „kultúrpartként” működő strandrész egyelőre a kísérletezős próbaévében üzemel. Rengeteg, most még tervben lévő, de előbb-utóbb mindenképpen megvalósítandó ötlettel rukkolnak elő a srácok.

Azonban csalódni senki sem fog, aki kilátogat a partszakaszra, főleg, ha ismeri és szereti a Dürer Kert eklektikus miliőjét, laza hangulatát és színes, különféle művészeti tevékenységekkel tűzdelt izgalmas programfelhozatalát.

Bezöldült az Öböl

Az Öbölben, a Lupára jellemző homokos vízpart egy részét pázsittal ültették be, ami egyben annak is szimbóluma, hogy a lupások itt egy ökotudatos szemléletet akarnak meghonosítani. A Dürer Part legfontosabb törekvése a műanyaghulladék mértékének jelentős visszaszorítása. Ennek érdekében vezetik be a visszaváltható, ún. re-poharat és betiltották a műanyag szívószálat és csak lebomló, papírból készült szívószálat adnak az italokhoz.

Nagy-Britannia zenei fesztiváljai már idén leszámolnak a műanyaggal

Reading, Leeds, Wireless és a Download fesztiválok mind együttműködnek a Live Nation felhívásával. E szerint 2021-ig beszüntetnék az egyszer használatos műanyagot a koncerteken, 2030-ig pedig nulla hulladéktermelést szeretnének elérni. Michael Rapino, a cég elnöke elmondta, hogy a Live Nation évente 35000 koncertet és fesztivált biztosít az embereknek, és a jövőben olyan élőzenei élményt adnának, amely védi a bolygónkat.

Nincs műanyag tányér csak bambusz illetve papír anyagú illetve nincsenek műanyag evőeszközök, hanem fém eszközöket használnak. A Dürer Part „Felelős Gasztrohős”, vagyis támogatja fenntartható és egészséges étkezést, a környezetbarát gasztronómiai megoldásokat és az egészségesebb életmódot. Mindemellett a strandbútorzat is fából készült, újrahasznosított alkalmatosságokból áll.

Lupa Beach Elvis Presley Freddie Mercury Mick Jagger

A tervek szerint bringabarát is lesz az Öböl nem beszélve arról, hogy hamarosan megvalósulni látszik a Lupa-tó mellett elhaladó nemzetközi kerékpárút kiépítése is. Idei újdonság, hogy az Öböl partja mellett felépült egy glamping, azaz egy magasabb színvonalú, ágyakkal felszerelt, nagyméretű sátrakból álló kemping is.

Hírességek Sétánya 

Ezzel egyidőben az Öböl Strandon megjelentek a sztárok is. A majd’ 3 méteres installációkon a világ legnagyobb film- és rocksztárjait láthatjuk Freddie Mercurytól Mick Jaggerig – Görögh Attila, a Lupa kreatív igazgatója és Andri Tamás alkotásaként. A Hírességek sétánya jövőre újabb sztárokkal fog bővülni.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk