Egy tanulmány szerint őseinknek, az evolúciónak köszönhetjük a lustaságot

Lustaságunk okai az ősidőkig nyúlnak vissza, a mozogni vágyóknak az evolúciót és a saját agyukat is le kell győzniük egy kutatás szerint.

A kutatók szerint az őseinknek köszönhetjük, hogy ha tehetjük, a kanapét és a henyélést választjuk az edzés helyett. Hiába egyértelműek ugyanis a mozgáshiány és bizonyos betegségek, valamint az életminőségünk közötti összefüggések, az őseinknek minden egyes pillanatot ki kellett használnia a pihenésre, ez pedig az agyunk működésén is meglátszik.

„Sehol egy tigris, és azt akarod, hogy fussak?!”

A kísérletekről beszámoló Study Finds szerint mindez az őseink embert próbáló életfeltételeinek köszönhető: a vadászat, a vadállatok elkerülése és a gyűjtögetés rengeteg energiát igényelt, két aktivitás között ki kellett tehát pihenniük magukat, ha életben akartak maradni.

Goys
Gary Oldman Szerint Megszívtuk! / Forás: Giphy

 

Mivel amennyiben az lehetséges volt, akkoriban mindig a pihenés mellett döntöttünk, manapság is megerőltetőbb a fizikai munkát választani, ez pedig még a látszólag elszánt és rendszeresen edző fiatalok agyi tevékenységén is meglátszik.

A döntésért is meg kell dolgozni

A 29 elkötelezett, rendszeresen mozgó vagy az életmódján változtatni akaró résztvevőnek az volt a feladata a tesztek során, hogy egy képernyőn a fizikai aktivitást szimbolizáló képek felé közelítsenek, vagy a pihenést ábrázoló képektől minél gyorsabban eltávolítsanak egy figurát. Az utasításoknak eleget tevő fiatalok agyát eközben egy, az idegsejtek elektromos aktivitását rögzítő mérőeszközzel fürkészték a kutatók, akik szerint jóval aktívabbak voltak az agykéreg bizonyos régiói, amikor az alanyoknak a pihenést ábrázoló képektől kellett eltávolítania a figurát.

Feledékeny vagy? Egy kutatás szerint ez azt jelenti, hogy intelligens vagy

A tanulmány egyik szerzője, Blake Richland hangsúlyozza: fontos, hogy az agyunk elfelejtse a jelentéktelen részleteket, és helyette azokra a dolgokra koncentráljon, amelyek a jó döntéseket segíthetik elő. Vagyis a feledékenység sokkal inkább a javunkra válik, ha döntésekről van szó, és nem akadályt jelent a gondolkodásban.

Amikor elindulunk az edzőterembe, az agyunknak ezzel az ősi mechanizmussal is meg kell tehát küzdenie, még akkor is, ha tényleg elszántak vagyunk, és jól tudjuk, hogy szükségünk van a mozgásra.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból