Követem Élet + Stílus Ingyenes tömegközelekedést vezettek be Luxemburgban

Ingyenes tömegközelekedést vezettek be Luxemburgban

Promóció

A globális felmelegedés és a klímakatasztrófa ellen mindenképp cselekedni kell, sokszor csak nem tudjuk, pontosan hogyan. Luxemburg a napokban azonban olyan innovatív elhatározásra jutott az ingyenes tömegközlekedés biztosítását illetően, ami mintaként szolgálhat más országok számára is. 

Hirtelen döntés

Promóció
- Advertisement -

Luxemburg komoly és innovatív döntésre szánt el magát, ugyanis az állam a tömegközlekedési eszközök ingyenessé tételével csökkentené a város károsanyag-kibocsátását. Ennek következtében az utazók jegy és bérlet nélkül használhatjuk a vonatokat, a villamosokat és a buszokat is. 

Luxemburgban ingyenessé vált a tömegközlekedés // Fotó: Wikipédia

François Bausch, Luxemburg közelekedéséért felelős miniszter Twitteren jelentette be, hogy az előzetes bejelentések ellenére a változtatás egy nappal korábban, március 1. helyett február 29-én lép érvénybe.

Maryvallely on Twitter

From midnight tonight Luxembourg will become the first country in the world to have entirely FREE public transport. And one of the reasons given is to stop the deepening gap between the rich and the poor. #goodjobluxembourg

Az Independent szerint a dátummódosítás a közelgő  városi események, ünnepek és koncertek népszerűségével lehet összefüggésben, az állam ugyanis így szeretne hozzájárulni, hogy ezekre a rendezvényekre már mindenki ingyenesen utazhasson. 

Csak hab a tortán

Jelenleg Luxemburg az első és egyetlen város, ahol biztosított az ingyenes tömegközlekedés a városlakók számára. Az innovatív döntés szinte történelmi lépésként is felfogható, mégsem elégedett vele mindenki. Az Independentnek nyilatkozók közül volt, aki a tömegközlekedés minőségének romlásának lehetőségét látja az újításban. 

A luxemburgi állam elsődleges célja azonban az, hogy minél több ember válassza az immáron ingyenesen igénybe vehető tömegközlekedési eszközöket. Ezzel jelentősen csökkenteni lehetne az autózók károsanyag-kibocsátását. 

Az ingyenes tömegközelekedés csak hab a tortán a teljeskörű forradalmat ígérő globális stratégiánkon

– mondja François Bausch. A jegyek és bérletek által biztosított költségeket egy korábban bevezetett adókedvezmény eltörlésével fedezik. 

A világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos 10 milliárd dollárt ajánl fel klímavédelmi célokra

Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere úgy véli, a Bezos Earth Foundation már idén nyártól megkezdi tudósok, aktivisták és civil szervezetek klímavédelmi munkájának finanszírozását. Mint mondta Instagram-oldalán, mindezt adományokkal és ösztöndíjakkal igyekszik megtenni, írja a . Erre pedig nem kevesebb mint 10 milliárd dollárt ajánl fel, ami körülbelül 3000 milliárd forintnak megfelelő.

Ugyan az első ingyenes tömegközlekedési rendszer a luxemburgi kormány érdeme, mégsem ők az egyetlen benelux-állam, ahol az ország vezetői innovatív lépéseket tesznek. Hollandiában ugyanis több intézkedést is bevezettek, hogy a világon elsőként megvalósíthassák a kóborkutya-mentességet. Így mára több, mint egymillió gazdanélküli állatot mentettek meg, illetve az országban a kutyatulajdonosok 90%-nak már menhelyi kiskedvence van.

Promóció
ForrásLAD BIBLE
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3