Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész a TASZ videójában beszélt arról, hogyan lehetne a magatehetetlen szüleinkre vigyázni. 

Hirdetés

Idén júniusban az országgyűlés elé került, hogy az otthonápolási díjak növekedjenek. Az ellenzéki javaslat szerint a jelenlegi 38-58 ezer forint közé eső összegek “semmire sem elegendők”. A kormánypárti többség miatt fennakadt a javaslat.

A Terápia hogyan lehetett sikeres egy ennyire szkeptikus társadalomban? – ContextUs

Mi egy előadás sikermérője, ha nem az, hogy már a kezdés előtt háromnegyed órával hosszú sor kígyózott a terem előtt? A Pszinapszis ( XXIII. Budapesti Pszichológiai Napok) programjában éppen ebédszünet után következett a kerekasztal-beszélgetés, így mindenkinek bőven volt ideje egy szendvics társaságában bebiztosítani a helyét a teremben.

A Mérce hírportál információi szernt körülbelül 45 ezer ember ápolja otthon idős, nagybeteg vagy súlyosan fogyatékos hozzátartózóját. Ebből 12 ezren szülők, akik a gyerekeikre vigyáznak.

A Társaság A Szabadságjogokért civil szervezet kampányt indított azért, hogy a kormány ne hagyja magukra a rokonaikat otthon ápolókat. A TASZ szerint szükséges, hogy a Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) olyan szociális rendszert biztosítson, amely rugalmas, 24 órában elérhető. Hozzáteszik javaslatukban, le kell fedje az egész országot és meg kell becsülnie a dolgozókat, ám az érintettek számára is megfizethető.

Mácsai Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész / Fotó: HBO

Ezen kampányhoz csatlakozott Mácsai Pál színész is. A videóban elmeséli, hogy a szülei már meghaltak, de “mind a kettejükkel végig kellett csinálni azt a méltatlan, nagyon fájdalmas, mindenféle rangot, az élet minden méltóságát nélkülőző processzust, amikor magatehetetlenek voltak és nem volt intézményes formája annak, hogyan lehet rájuk vigyázni.”

Mácsai Pál: Édesanyámnak nem négy éve lett volna apám halála után, hanem talán több

“Mind a kettejükkel végig kellett csinálni, azt a méltatlan, nagyon fájdalmas, mindenféle rangot, az élet minden méltóságát nélkülöző processzust, amikor…

Az Örkény Színház igazgatója szerint ha lenne egy olyan keret, amiben az ápolás megoldható, jobb hely lenne a világunk. Kényelemből, gyávaságból nem szabad félresöpörni ezt a kérdést. Hozzátette, a mi adóforintjainkból ezekre lennie kell anyagi forrásnak.

A TASZ petícióját ezen a linken írhatod alá.

Hirdetés