Követem Élet + Stílus Na, most már te is tudod: Ezért gyűlölik a...

Na, most már te is tudod: Ezért gyűlölik a macskáink a vizet

Promóció

Mindenki, akinek valaha volt macska a közelében, jól tudja, hogy mennyire utálja az a vizet: egy kis fröcsköléssel garantáltan ki lehet kergetni a világból.

Promóció

Ami, ha jobban belegondolunk, elég fura, és logikátlan, elvégre a macska úszni tud (nem szeret, de tud), ha szomjas, iszik a vízből, és kíváncsi is rá (mondjuk mindenre kíváncsi). Mégis, mindenféle fajtán és variáción átívelő, az egész fajra jellemző tulajdonság – persze akadnak egyéni kivételek, és rá is lehet nevelni egy macskát a fürdésre -, hogy nem szeretnek vizesek lenni. Vajon milyen evolúciós előnyük származik ebből, hogy kialakult ez a szokás? Miközben a kutyák például kimondottan szeretnek fürdeni.

A jelenségre többféle választ adnak az etológusok, valószínűleg ezek összessége adja a macskák vízutálatának teljes indokát.

A leggyakrabban emlegetett ok a macskák szőrzetét teszi felelőssé. A macska különösen háklis a tisztaságra, amikor éppen nem alszik, általában tisztálkodással tölti az időt. A szőre viszont egészen más jellegű, mint például a kutyáké, sokkal nehezebben szárad meg. Vagyis a vizes macska sokáig fázik és érzi magát kellemetlenül, és védtelenül – ráadásul rögtön kezdheti is elölről a tisztálkodást, ahogy megszáradt. 

Na, ezért utálják cicáink a vizet / Fotó: Sad and Useless Humor

Akadnak, akik a macska fülét tartják neuralgikus pontnak: az állat füle nagy, a hallójárata pedig hosszú és szűk, ha víz kerül bele, az könnyen fertőzéshez vezethet. Mások a szagok fontosságát hangsúlyozzák: a macska bonyolult feromonkoktélokat állít elő, és ezek segítségével kommunikál a többi macskával – a víz pedig tönkreteszi ezeknek a szagát.

Ha Lagerfeld macskájának csak egy élete van, az is elképesztően mesés

A cicust Karl Lagerfeld Baptiste Giabiconi modelltől fogadta örökbe, aki 2011-ben adta kölcsön a házi kedvencet a tervezőnek. Choupette gyorsan a közösségi média ikonja lett, több mint 100 ezer követővel rendelkezik hivatalosan nemhivatalos Instagram-oldalán. Az persze nem kérdés, hogy ilyen apucival Choupette a világ legsikkesebb macskája.

A mai házimacskák őse a Közel-Keletről származik, ahol nem nagyon találkozhatott nagyobb víztömegekkel, így azokra alapvetően ismeretlen, gyanús, és potenciális veszélyes dologként néz. Ráadásul a mozgó víz látványa, a rajta megtörő fény, a csobogás hangja megzavarja a macskát, egyszerre kelti fel az érdeklődését, és kelt benne veszélyérzetet. Ezért fordul elő például, hogy egy házimacska megbabonázva bámulja a csapból folyó vizet, vagy a teli kádat, esetleg még bele is nyúl a mancsával, hogy aztán elszaladjon, mert vizes lett, de pár perc múlva visszahúzza a kíváncsisága.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3