A madridiak megmentették az átfestésre ítélt feminista falfestményt

A szélsőjobboldali Vox párt szerint politikai üzenetet hordoz a világhíres női aktivisták portréja egy sportközpont falán. 

Úttörő nők vs paralimpikonok

A szélsőjobboldaliak el akarták tüntetni, a lakosság viszont összefogott a feminista falfestmény megmentéséért Madridban, írja a The Guardian.

madrid feminista falfestmeny
A madridi falfestény megmenekült / Fotó: Doyle/The Guardian

A falfestmény kiemelkedő nőknek, 15 feminista és emberi jogi kiválóság életének és munkásságának állít emléket, többek között Nina Simone-nak, Rosa Parks-nak vagy Frida Kahlónak. A 60 méter hosszú, 2018-ban elkészült alkotás egy sportlétesítmény falán hirdeti: „A képességeidet nem a nemed határozza meg”.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Január 21-én a szélsőjobboldali Vox párt benyújtott egy javaslatot az önkormányzat közgyűlésén, miszerint a festményt politikai tartalmú üzenete miatt el kell távolítani. Helyénvalóbbnak gondolták, ha egy sporttémájú alkotás kerül a teniszező Billie Jean King, a Vörös Hadsereg mesterlövésze, Ludmilla Pavlicsenko, a polgári jogi aktivista és filozófus Angela Davis, az űrhajós Valentyina Tyereskova és az író Chimamanda Ngozi Adichie arcképének helyére. A beadványt támogatta a konzervatív Néppárt és a jobbközép Polgári párt, így a közgyűlés megszavazta, hogy egy paralimpikonokat ábrázoló falfestményre cserélik.

Két feminista falfestmény is megfér egy városban

A helyieket viszont alaposan felbőszítette a határozat: január 24-re tüntetést szerveztek, és elindítottak egy online petíciót is, amelyet több, mint 55 ezren írtak alá. Január 26-án a baloldali Más Madrid kérelmezte a falfestmény megmentését, amihez csatlakoztak a szocialisták és a közhangulatot érzékelve a Polgári párt is meggondolta magát.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

„A mi politikánk arról szól, hogy cselekszünk, nem pedig a rombolásról. Sokszínű várost szeretnék. Nem csak a rám szavazók vezetője kívánok lenni, hanem egy városvezetőnek a személyes ízlését félretéve az egész város érdekét kell nézni” – mondta Begoña Villacís, a Polgári párt madridi alpolgármestere. 

Jorge Nuño, a falfestmény alkotója örült a közgyűlés döntésének.

Néhányaknak nehezére esik megérteni, hogy a falfestményen szereplő nők nem politikai indíttatásból kerültek oda, hanem társadalmi szerepvállalásuk okán. Mindannyian az egyenlő bánásmódért és egy igazságosabb társadalomért küzdöttek

– mondta Nuño. Hozzátette, reméli, a paralimpikonok teljesítményének emléket állító alkotás is hamarosan elkészülhet. 

Az eredeti beadványt támogatóknak nem ajánljuk, hogy a közeljövőben a Pradóba látogassanak, mert hamarosan ott is átveszik az uralmat a női alkotók, Londonban civilek tavaly emeltek szobrot az első feministnak, Mary Wollstonecraftnak, Amszterdamban pedig két éve egy akció során híres nőkről nevezték át az utcákat.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból