Egy japán milliárdosnak elfogyott a pénze, így elárverezi Andy Warhol és Jean-Michel Basquiat képeit

Maezava Juszaku japán milliárdos el akarja árverezni értékes műgyűjteményének számos darabját. Minden pénze elfogyott.

A Zozo online divatkereskedés alapítója és elnök-vezérigazgatója szombaton közzétett Twitter-üzenetében írt arról, hogy azt tervezi, eladja műgyűjteménye néhány darabját a Sotheby’s aukciósház május 16-i New York-i árverésén.

Maezava Juszaku zozo
Maezava Juszaku, a Zozo vezérigazgatója / Fotó: Getty Images

A milliárdos két képet is csatolt, egyikük Andy Warhol virágcsendélete, amelynek értékét 1,2-2 millió dollárra becsülik.

Nézd meg Andy Warhol David Hockney-ról és Jean-Michel Basquiat-ról készült polaroid-képeit!

Andy Warhol t ritkán lehetett az SX-70 Polaroid fényképezőgépe nélkül látni. Önportréi mellett hírességekről készített pillanatképei mesélnek a 70-es, 80-as évek partijairól, és az őt körülvevő világról. A művész fotói előrevetítették napjaink imázs- és idealizálás-mániáját. – állította Warhol. Hackett nem csak barátja, de krónikása is volt a művésznek: ő írta az Andy Warhol Diaries -t.

A másik Ed Ruscha mintegy 2-3 millió dollárt érő festménye. Mindezeken kívül Maezava gyűjteményében található

  • Jean-Michel Basquiat Untitled 1982 címmel ismert önarcképe, amelyért 57,3 millió dollárt fizetett a Christie’s 2016. májusi New York-i árverésén, valamint
  • a művész és az amerikai alkotók esetében egyaránt rekordot jelentő 110,5 millió dollárért (30,85 milliárd forint) vette meg 2017-ben egy másik árverésen Jean-Michel Basquiat egy arcot ábrázoló, cím nélküli festményét.

Érdekesség, hogy május 16-ra kitűzött elárverezéssel párhuzamot vonva szinte napra pontosan két évvel ezelőtt poszolta a frissen megvásárolt Basquiat-festményt Instagram-oldalára.

I am happy to announce that I just won this masterpiece. When I first encountered this painting, I was struck with so much excitement and gratitude for my love of art. I want to share that experience with as many people as possible. バスキア落札しました。アートを好きになってよかった。このペインティングをはじめて見た時、心からそう思いました。みなさんにも見てもらえる機会を作れたらいいなと思っています。 #jeanmichelbasquiat #basquiat #バスキア #ありがとう @sothebys

No Description

Egy twitterező azon kérdésére, hogy azért adja-e el a képeket, mert nincs pénze, Maezava vasárnap azt válaszolta: „igen, soha nincs pénzem, mert mindig elköltöm”, és üzenete végére egy mosolygós emojit biggyesztett. Noha jelezte az emojival, hogy irónia, azonban fontos megjegyezni, hogy számos üzleti balfogás miatt a Zozo részvényeinek ára több mint felére zuhant 2019 második felére, így meggyengítve a vállalkozást.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból