Lenyűgözően művészi fotók, amik az utcai élet ikonikus pillanatait mutatják be

A világhírű Magnum Photos ügynökség az elmúlt hat évtized utcai fotóiból készített impozáns válogatást, írja a BBC.

Az utcai fotográfia egy olyan műfaj, amely a fotós és a téma nyilvános helyeken történő véletlen találkozásából fakad.

colorado
Colorado, 1955/Fotó: ELLIOTT ERWITT

A világhírű Magnum Photos ügynökség fotósai az utcai fotózás műfajának kiemelkedő képviselői, akik már több mint hatvan éve kapják lencsevégre a mindennapi élet ikonikus pillanatait.

Az olykor őszinte vagy humoros, néhol megrendítő képeik az utcai élet mindennapjait örökítették meg világszerte. Ezen munkákból állított össze egy több mint háromszáz fotót tartalmazó kollekciót Stephen McLaren kurátor, a Magnum Streetwise című kiadványban.

A magyar fotográfia legsikeresebb korszakát bemutató kiállítás nyílt meg

A Híresek és képek – Modern irányzatok a magyar fotográfiában című kiállítás megnyitóján Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója elmondta, hogy a tárlaton a magyar fotótörténet virágkora, vagyis a két világháború közti korszak elevenedik meg. Az első kép 1912-ből való és André Kertész készítette, míg az utolsó az 1945 utáni állapotokat mutatja – tette hozzá.

A terjedelmes archívumból előkerültek a hatvanas évek walesi gyárvárosainak utcaképei, az etiópiai nyomornegyedek mindennapjait bemutató fotók mellett a közelmúlt életképeit felsorakoztató alkotások is.

A Magnum Streetwise című kiadvány a Thames & Hudson kiadó gondozásában jelenik meg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból