Rekordot döntött tavaly a magyar filmipar: az előző évhez képest csaknem 50 százalékkal, 164,4 milliárd forintra nőtt a közvetlen filmgyártásra nyilvántartásba vett összeg – közölte a Nemzeti Filmintézet szerdán az MTI-vel.

A magyar filmipar sikere, hogy özönlenek a külföldi produkciók

Ezzel a hazai filmgyártás volumene már negyedik éve meghaladja a 100 milliárd forintot. A teljes költés 94 százalékát külföldi produkciók tették ki; 2019-ben 319 produkció gyártását regisztrálták Magyarországon, ebből 228 magyar alkotás volt, nyolc koprodukció és 83 külföldi produkció – olvasható az összegzésben. Tavaly májusban szintén hasonlóról számoltunk be: Hollywood még mindig filmparadicsomként tekint hazánkra.

Az olajozottan működő, kedvező magyar filmtámogatási rendszer továbbra is nagyon vonzó a külföldi produkciók számára. A következtetést a The Hollywood Reporter a közép- és kelet-európai térség filmgyártásával foglalkozó cikkében vonta le.

A legtöbbet, 14 milliárd forintot az Emmy-díjas The Alienist (TNT) című amerikai drámasorozat második évadára, az Angel of Darkness-re költöttek Magyarországon. A 2021-es bemutatóra tervezett Halo (Showtime) című amerikai akció-, sci-fisorozat magyarországi költségvetése meghaladta a 12 milliárdot és jelentős összeget, epizódonként mintegy 7 milliárd forintot költöttek a Shadow and Bones (Netflix) tévésorozatra, valamint a Harry Haft (Baltimore Pictures, Bron Media Corp.) című életrajzi mozifilmre.

Magyar Filmipar Magyar Filmek Nemzeti Filmintezet
/ Fotó: Shutterstock

“Magyarország továbbra is a kontinens legnépszerűbb forgatási helyszíne, tapasztalt szakemberekkel és világszínvonalú stúdiókkal. A járványveszély alatt folyamatosan azon dolgoztunk, hogy mielőbb teljes kapacitással újraindulhasson a hazai filmgyártás, amely a hazai és külföldi produkciókkal együtt mintegy húszezer embernek ad munkát” – idézte a kommüniké Káel Csabát, a mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az NFI Igazgatóságának elnökét, a tavaly januárban elhunyt Andy Vajna utódját.

Mint fogalmazott, elsődleges cél megőrizni a magyar filmipar versenyképességét, a nemzetközi filmiparban betöltött vezető szerepét. Kiemelt fejlesztés ennek érdekében a fóti stúdiókomplexum bővítése: a kormány gazdaságvédelmi akcióterve keretében megvalósuló beruházás a tervezési szakaszba lépett.

Új filmstúdió is épül a kormány által

A közlemény kiemeli, hogy az NFI Mafilm fóti stúdiókomplexumában a Netflix hetek óta két műteremben díszletet épít a Terra Vision címmel készülő sorozatához, amelynek forgatása hamarosan elkezdődik. A középkori várdíszletet egy amerikai produkció foglalta le július második felére, emellett több nemzetközi és hazai produkció érdeklődik a stúdiók és kültéri díszletek iránt.

Kael Csaba Nemzeti Filmintezet Koronavirus
Káel Csaba, A Magyar Mozgóképipar Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztos / Fotó: Csibi Szilvia / Müpa

A NFI Mafilm stúdiókomplexum bővítésről áprilisban döntött a kormány. A beruházás keretében négy új filmstúdió épül, ezek további 9600 négyzetméter hasznos alapterülettel növelik a jelenlegi stúdiókapacitást, így összesen 12 ezer 200 négyzetméter fog a produkciók rendelkezésére állni Fóton.

A tájékoztatásból kiderül, hogy az Origo Filmstúdiót egész évre lefoglalták. A veszélyhelyzet előtt kötött megállapodások értelmében még idén visszatér forgatni három nagyszabású nemzetközi produkció: a Dűne (Legendary), a The Banker’s Wife (Amazon) és a The Nightingale (Sony). Az etyeki Korda Stúdióban a videójátékon alapuló Halo (Showtime) című sorozat forgatása fog folytatódni.

17 magyar filmforgatás lesz idén

A hazai gyártású produkciók június közepe óta forognak újra, készül Madarász Isti Átjáróház és Rohonyi Gábor-Vékes Csaba Szia, Életem! című alkotása, emellett további tizenöt mozifilm forgatása kezdődik még az idén.

A Nemzeti Filmintézet a biztonságos forgatások érdekében elkészítette a koronavírus elleni védekezéshez szükséges ajánlásait. A magyar filmesekhez eljutatott egészségvédelmi terv célja az általános kockázatértékelés és a filmforgatások speciális igényeire kidolgozott egészségügyi óvintézkedések szakszerű összefoglalása – tartalmazza a közlemény.

Kezdenek kimászni a szürkeségből a magyar filmek – Ezek 2019 legjobban várt hazai, mozis alkotásai

Ki ne ismerné ebben az országban Carlo Pedersolit, mindannyiunk Bud Spencerét? A több mint 4 éven át forgatott portréfilm neki állít emléket, és a töretlen sikernek örvendő olasz színész fordulatokban gazdag életét tárja elénk. Piedone nyomában előzetes Mozis poharak topperrel, popcorn vödrök, plakátok a MoziShop.hu-nál ☞ https://www.mozishop.hu Mikor lesz a mozikban?

Múlt hónapban, a magyar film napján hirdette ki egyébként az NFI az Inkubátor program nyerteseit is.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk