Magyar jazzmaraton Oroszországban

2018 október végén és novemberben Jazzmaraton néven valódi jazz és avantgárd zenei deszant érkezik Magyarországról Oroszországba. A Moszkvai Magyar Intézet szervezésében és támogatásával a hazai improvizációs zenei szcéna legnevesebb előadói lépnek fel orosz klubokban és fesztiválokon.

Magyar jazz zenészek Oroszországban

Tavalyi sikeres miniturnéja után tér vissza Oroszországba a dobos Pándi Balázs, hogy a holland Jason Köhnen társaságában Moszkvában és Szentpéterváron adjon koncerteket. 10 állomásos masszív turnéra utazik Oroszországba Thea Soti vajdasági magyar énekesnő Electrified Islands című projektje.

Thea Soti – Electrified Islands – EPK

e l e c t r i f i e d i s l a n d s created, produced and directed by THEA SOTI costumes by ZITAT fashion label stage design by TAYA CHERNYSHOVA voice TAYA C…

Szelevényi Ákos és Porteleki Áron duója pedig három városban ad koncerteket – Moszkvában, Szentpéterváron és Jaroszlávlben. A Habsburg Birodalom felbomlásának 100. évfordulója alkalmából szervezett Monarchia fesztiválon lép fel az osztrák-magyar-szlovén Krispel/Miklós/Schellander trió és a budapesti Jü power jazz zenekar. Először koncertezik Oroszországban a cimbalomművész Móri Beáta is, aki kortárs magyar zeneszerzők darabjait adja elő a Dom Kulturális Központban, valamint a Monarchia fesztiválon.

214204 original
Jü / Fotó: alienklein – LiveJournal

A dobos Pándi Balázs tavaly turnézott először Oroszországban a New York-i underground szcéna egyik kiemelkedő bőgősével, Trevor Dunnal. Október végén a holland  Jason Köhnennel (Bong-Ra) tér vissza, hogy a koncerteket adjon a szentpétervári The Place, valamint a moszkvai Pluton klubokan.

November 2-án a vajdasági származású magyar énekesnő Thea Soti mutatja be Moszkvában az Electrified Islands című projektjét, melyben egyszerre keveredik a jazz, a kortárs opera, a rock és a kísérleti elektronika.

Az énekesnő elmondása szerint itt a hagyományos ének struktúrák az absztrakt hangok által változnak meg, hogy elektronikai és egyedi hangszerek előadásában új életet  kapjanak az improvizációban.

Szaxofon és cimbalom export

November 6-án lép fel a legendás moszkvai Dom Kulturális Központban Szelevényi Ákos és Porteleki Áron duója. Szelevényi Ákos Magyarország egyik legismertebb és legelismertebb szaxofonosa. Hírnevét a 90-es években aktív, párizsi alapítású Akosh S Unit hozta meg, de tagja volt a Noir Desir kultikus francia rock zenekarnak is. Porteleki Áron a budapesti experimentális és szabad zenei színtér egyik megkerülhetetlen figurája. Állandó tagja több kísérleti rock és avantgárd zenei formációnak, de sokat lép fel népzenei koncerteken is édesapjával, Porteleki Lászlóval, a Muzsikás zenekar brácsásával.

1920 4
Móri Beáta / Fotó: Fidelio

November 15-én lép fel szintén a DOM Kulturális Központban Móri Beáta magyar cimbalomművész. A Gerencsér cimbalomtrió tagjaként és szólistaként számos kortárs magyar mű ősbemutatója fűződik nevéhez. Moszkvában is kortárs magyar zeneszerzők műveit, valamint népzenei elemekből álló darabokat ad elő cimbalmon.

Szintén ezen az estén lép fel a neves iráni származású dobos, Michael Zerang és a libanoni gitáros, Sharif Sehnaoui.

Móri Beáta azon a hangszeren fog játszani, amit idén szeptemberben állandó jelleggel a Moszkvai Magyar Intézetbe helyeztek ki. A cimbalom idén szeptember 9-én „debütált” a legendás moszkvai Nagy Színházban, a Kálmán operett gála est programján. A hangszer elkészítése a BMC – Budapest Music Center segítségével valósult meg.  Jelenleg ez az egyetlen zenei intézményben kihelyezett és használatra alkalmas állapotban lévő cimbalom Oroszországban.

Free jazz és a pszichedelikus rock

November 17-én a Flacon Design Factory-ben rendezett Monarchia fesztiválon lép fel a budapesti Jü power jazz zenekar, valamint az osztrák, magyar és szlovén zenészekből álló Krispel/Schellander/Miklós free jazz trió. A Jü – Mészáros Ádám (gitár), Hock Ernő (nagybőgő) és Halmos András (dob) pszichedeliks power jazz triója már több fontos nemzetközi fesztiválon is megfordult (Saalfelden Jazz Fest, Ljubljana Jazz Fest, Match & Fuse London), két stúdiólemezük pedig a patinás RareNoise Records gondozásában jelent meg. A Jü zenéje leginkább a pszichedelikus rock, az afrikai zenék és az avantgárd jazz határain mozog.

A Krispel/Schellander/Miklós trió ezzel szemben a free jazz, a totális improvizáció vizein evez. Az osztrák szaxofonos Markus Krispel, a szlovén bőgős Matija Schellander és a magyar dobos Miklós Szilveszter közös triója a nemzetközi zenei projektek egyik legjobb példája.

20170504 zez miklos krispel schellander trio d marinela stjelja 09 galleryimage
Krispel/Schellander/Miklós trió / Fotó: Marinela Stjelja / KSET

A Jü és a Krispel/Schellander/Miklós koncertjei az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlásának 100. évfordulója alkalmából szervezett Monarchia fesztivál keretében valósul meg.

Jazzmaraton bontásban

Bong-Ra (Jason Köhnen & Pándi Balázs)

október 26. – Szentpétervár, The Place

október 27. – Moszkva, Pluton w. Phurpa

október 28. – Moszkva, Pluton (feat. Dimitry El Demerdashi)

Thea Soti & Electrified Island (Magyarország-Németország)

november 1. — Dubna, KMC Iniciativa

november 2. — Moszkva, KC DOM

november 3. — Tula, TIK Otava

november 4. — Voronyezs, KK Petrovszkij

november 5. — Tambov, klub Balamut

november 6. — Szaratov, PIU koncertterem

november 7. — Szamara

november 8. — Uljanovszk, KKK Szovremennyik

november 9. — Nyizsnyij Novgorod, Arzenál

november 10. — Ivanovo, Filharmónia

november 11. — Dmitrov, Kotyol klub

Szelevényi Ákos & Porteleki Áron duó

november 6. – Moszkva, KC DOM

november 7. – Szentpétervár, GEZ-21

november 8. – Jaroszlavl, Jazz-center

Móri Beáta

november 15. – Moszkva, KC DOM

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

 

november 16. – Moszkva, Mezzoforte klub

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory

Krispel/Schellander/Miklós trió

november 17. – Moszkva, Monarchia fesztivál: Flacon Design Factory


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból