30 millió értékben lopott a Nemzeti Múzeumból a főmuzeológus

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség jelentős értékre folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás okán emelt vádat egy 64 éves, egykori főmuzeológus ellen. A férfi 30 milliós értékben tulajdonított el műtárgyakat a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből, amelyet rábíztak.

Egy 64 éves, a Magyar Nemzeti Múzeum egykori főmuzeológusa 30 millió forint értékben tulajdonított el műtárgyakat, írja a Híradó. A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség már vádat is emelt jelentős értékre foytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás miatt.

A főmuzeológus egy budapesti múzeum raktárából 2016 őszétől közel egy éven át 20 darab kisplasztikát, 73 darab metszetet és 56 darab festményt lopott el a rábízott gyűjteményből.

Az ellopott műtárgyak 20. századi művészek alkotásai, de voltak köztük ismert és ismeretlen művészek 18. és 19. századi festményei, rézkarcai, litográfiái is. A vádirat szerint a vádlott a műtárgyakat egy VII. kerületi régiségboltban legalább 3,1 millió forint vételárra szert téve értékesítette.

magyar nemzeti múzeum budapest nemzeti múzeum muzeológus lopás
Magyar Nemzeti Múzeum / Fotó: Fodor Immánuel

A 24.hu korábbi információi szerint a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből tűnt el több műtárgy 2016-2017-ben, és az intézmény 2017 novemberében tett feljelentést.

Az ellopott, körülbelül 30 millió forintot érő alkotásokat – Pátzay Pál Kádár Jánosról készült kisplasztikája kivételével – a rendőrség megtalálta.

Eldőlt, melyik lett Európa legjobb múzeuma, a Magyar Nemzeti Múzeum is esélyes volt

A Magyar Nemzeti Múzeum Málenkij robot emlékhelyét is esélyesnek tartották a díjra. A finalisták között szerepelt például a tamperei Mumin Múzeum, a billundi Lego Ház, a frankfurti Történeti Múzeum és a Brit Motormúzeum is. A zsűri döntése indoklásában egyebek között méltatta a tudományos témák tálalásának művészi megközelítését az intézmény munkájában.

Ezt követően, házkutatások útján lefoglalta és az egykori főmuzeológus visszaadta a múzeumnak.

A büntetlen előéletű, egykori főmuzeológus már a nyomozás alatt beismert mindent.

Az ügyészség arra az esetre, ha továbbra is beismeri a tettét, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, 2 év, végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabását, valamint az eladási összeg erejéig vagyonelkobzást indítványozott a bíróságnál.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból