Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesül az idei Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen. A díjátadót január 31-én tartják a Pesti Vigadó nagytermében.

A második alkalommal megszervezett versenyen idén hat kategóriában – diákfilm, nagyjátékfilm, televízió, dokumentum, természet és kisjátékfilm – adnak át díjakat. A verseny a Magyar Operatőrök Társasága és a Magyar Operatőrök Iskolája együttműködésében, a Sparks kamera- és lámpakölcsönző céggel közösen valósul meg.

Vilmoszsigmond Filma And Digital Times
Zsigmond Vilmos Oscar-Díjas Magyar Operatőr Steven Spielberggel Is Dolgozott Együtt / Kép: Film And Digital Times

A közlemény kiemeli: idén ötven éve annak, hogy bemutatták az Easy Rider című filmet, amelyet a díj egyik névadója, Kovács László, az amerikai független mozi emblematikus alakja fényképezett, és munkájával örökre beírta magát a modern mozi történetébe. Kovács László a díj másik névadója, Zsigmond Vilmos kamerájával forgatta a filmet.

Easy Rider Mubi
Kovács László Volt Az Operatőre A Klasszikus Szelíd Motorosok (Easy Rider, 1969) Című Filmnek / Kép: Mubi

A Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Versenyen a Koltai Lajos rendező-operatőrből, Kende János operatőrből, Lajos Tamás operatőr-producerből, Káel Csaba rendezőből és Pados Gyula operatőrből álló zsűri dönt arról, kik kapják a díjakat. Arról is határoznak, kit jutalmazzanak az 50 ezer dollár értékű filmes kameracsomaggal, a Magyar Filmlabor egymillió forint értékű laborszolgáltatásával a diák kategóriában.

Oscar-jelölésig juthat egy magyar dokumentumfilm

Az Egy nő fogságban története sikeréről először tavaly év végén derült ki, hogy ez lesz az első olyan egész estés film, amit beválogattak a legmenőbb függetfilmes fesztivál, a Sundance versenyprogramjába. Azóta versenyzett Amszterdamban az IDFA (Nemzetközi Dokumentumfilmfesztivál) programjában, továbbá az Európai Filmdíjra esélyes dokumentumfilmek közé is sikerült bekerülnie.

Azt már most nyilvánosságra hozták, hogy Vagyóczky Tibor, Gyurikó László és Pap Ferenc életműdíjban részesül. Vagyóczky Tibor Balázs Béla-díjas magyar operatőr, egyetemi tanár, az IMAGO elnöke volt. Ő fényképezte többek között 1962-ben az Esős vasárnapot, valamint 1967-ben az Ezek a fiatalok és a Fiúk a térről című alkotásokat. Gyurikó László legismertebb filmjei a Running, Danielle Steele’s Zoya, Draw, Circle of Two és a Park is Mine.

Pap Ferenc pedig többek között az 1974-es Családi tűzfészek és az 1977-ben készült Kilencedik emelet című dokumentumfilm operatőre volt. Idén első alkalommal a Bojkovszky Béláról elnevezett díjat kiemelkedő életművért Marton József fővilágosító kapja.

201608022016 08 01 Interju Koltai10
Koltai Lajos Operatőr Is A Zsűri Tagja Volt / Fotó: Origo

A közlemény kitér arra, hogy Novák Emil az általa 2004-ben alapított Aranyszem Fesztivált tavaly nevezte át a magyar operatőr iskola két kiemelkedő alkotójáról Kovács László-Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Fesztiválra. A Kovács László és Zsigmond Vilmos magyar operatőr díjat és a rendezvényt a tavalyihoz hasonlóan a Magyar Művészeti Akadémia, a Nemzeti Filmalap és a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk