Március 15-én, a Szabad Sajtó Napján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) kihirdette az idei Magyar Sajtódíj, valamint az Aranytoll díj és a Földes Anna Interjúdíj győzteseit.

Sajtódíj háromszor

A Magyar Sajtódíj a MÚOSZ három éve alapított szakmai díja a legmagasabb színvonalú újságírói teljesítményt nyújtó sajtómunkások és alkotóközösségek elismerésére. Az idei díjazottak a Telex teljes szerkesztősége mellett, Lukács Csaba (Magyar Hang) és Keller-Alánt Ákos (Szabad Európa).

Telex Szerkesztoseg Magyar Sajtodij 2021
A Telex Szerkesztősége A Magyar Sajtódíj Egyik Nyertese / Fotó: Huszti István

A Sajtódíjakat odaítélő zsűri indoklása felidézte, hogy a Telex szerkesztősége mindössze 2020 októbere óta Magyarország legnagyobb, közösségi finanszírozásból létrejött online újságjává vált. A Telex két főszerkesztője, Munk Veronika és Dull Szabolcs ügyvezetésével, nemrégiben céget is alapított az adományok és pályázati adminisztrációk gördülékenységét segítve ezzel.

Magyarországon rossz bőrben van a szabad sajtó, az elmúlt tíz évben egyre csökkent a hatalmat korrekten ellenőrző szerkesztőségek száma, és egyre több az olyan újság, rádió és tévé, aminek a tulajdonosai kötődnek a politikához, politikusokhoz. Minden valamirevaló demokráciának szüksége van a sokszínű médiára

– emelte ki a zsűri indoklását a Media1.

A Telex nagy erősségeként említették a függetlenséget, illetve a témaválasztást az Index.hu-tól 2020. július 24-én együttesen távozó szerkesztőség tagjai közösen határozzák meg, az alapján, hogy egy adott történés mennyire fontos, érdekes és/vagy aktuális.

Kapcsolódó cikk

A díjak odaítélésekor figyelmbe vették, hogy Lukács Csaba a Magyar Hang hetilap újságíró-lapigazgatójának riportjai, tudósításai, publicisztikái a mai magyar zsurnalisztika legkiválóbb darabjai közé tartoznak. A Sajtódíj harmadik elismert szakmabelije Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója. Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

Keller Alant Akos Szabad Europa Magyar Sajtodij 2021
Keller-Alánt Ákos Magyar Sajtódíjas / Fotó: Szabad Európa

Keller-Alánt újságírói pályáját a VS.hu-nál kezdte, ahonnan azért kellett távoznia, mert egy jegybanki sajtótájékoztatón Rogán Antal szerint túl rámenősen kérdezett Rogántól. 2015-ben a Magyar Narancshoz került. A Magyar Sajtódíjra a közmédiában működő cenzúra mechanizmusainak, személyi összefüggéseinek és gyakorlatának részleteit bemutató írásaiért jelölték.

Gulyás Márton és a Partizán szerkesztősége a legjobbak között

A Földes Anna Interjúdíjat Serdült Viktória, a HVG munkatársa kapta. Az újságíró a koronavírus-járvány második hullámának csúcsán Csilek András infektológussal készült interjújáért kapta az elismerést.

Gulyas Marton Partizan Telex Magyar Sajtodij 2021
Gulyás Márton És A Partizán Szerkesztősége

A MÚOSZ Gazdaságpolitikai és Médiatudományi Szakosztálya a Gazdasági Újságíró Díjat Gulyás Mártonnak és a Partizán szerkesztőségének ítélte.

A zsűri hangsúlyozta, hogy Gulyás Márton és a Partizán szerkesztősége mindössze néhány hónap alatt robbant be a köztudatba, és lett az egyik legfontosabb tájékozódási pont. A Partizán interjúiban a műsorvezető a legfontosabb aktualitásokra kérdez rá.

Aki ismeri a műfajt, tudja, hogy ez nagyon komoly csapatmunka. A témaválasztás, az alanyok becserkészése, a beszélgetések dramaturgiájának felépítése, a hangütés jó megválasztása, a pártatlanságban a fegyelmezettség, az interjúalany menekülési igyekezetével szemben a bátorság, a többszöri visszakérdezés, a tények alapos ismerete, a történelmi összefüggések figyelembe vétele, ezek mind folyamatosan és magas színvonalon, valahonnan mindig új lendületet is merítve jelennek meg Gulyás Márton és a szerkesztőség munkáiban

– méltatták a videós műfajban tevékenykedő Partizán módszereit, és kiemelték, hogy a közgazdasági összefüggések nem hagyhatóak figyelmen kívül még a látszólag csak politikainak tűnő játszmák elemzésekor sem. A Partizán a milliárdos költségvetéssel dolgozó politikai propaganda példás versenytársává vált, és hétről-hétre bizonyítja, hogy közösségi forrásokra támaszkodva is előállítható magas színvonalú, sokak számára elérhető médiatermék.

Kapcsolódó cikk

Az Aranytoll díjat, a MÚOSZ több évtizedes múltú életműdíját idén Kereszty András, Farkas László, Szűcs Gábor, Rózsa Péter, Varsányi Zsuzsa, valamint a szakma határon túli reprezentánsai közül Markó Béla kapta meg.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk