Unod a karantént? Kezd sok lenni a színházi közvetítésekből? Unalmadban Spiró Fogságát ötször is kiolvastad? Talán nem találsz azonosulási pontot a külföldi popslágerek szövegeivel? Semmi gond, segítünk egy kis hazaival! Íme, tíz jobbnál-jobb magyar nyelvű zenei védőoltás, melyek azonnal elviselhetőbbé teszik még a karantén legridegebb hétköznapjait is!

Emergency House: Dübörög a ház

Az ihletettség a megvilágosodás egyik fokozata. Ebben a megváltozott tudatállapotban egy szellemi sugallás által megérintve a művész akár még a jövőbe is képes belelátni. Bizonyosan így történt ez kilencvenes évek derekán MC Ducky-val is, aki ógörög papnőként szállt alá a Red Bull energiaitallal kevert amfetaminok szellemvilágába és fogalmazott meg apokaliptikus víziót a jövőt illetően.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Tudod, hogy lassan neked is véged. Még egy perc és te is bevégzed. Csináld, amíg tudod! Te már az utolsó kört futod. A szíved vadul dobog, mint a gyorsvonat, úgy robog. De veled vagyunk mi is, az EMERGENCY HOUSE is. [/perfectpullquote]

Lám, a szám megszületése után huszonhárom évvel pedig pontosan itt vagyunk. Karanténbuliktól dübörög a ház, ámde valódi prófétaként MC Ducky szavai kettős értelmet hordoznak. A fenti sorokban vajon a vírushoz beszél vagy a haláltáncát járó emberiséghez?

Emergency House – Dübörög a ház

“Dübörög a ház” – a 1996-os “Emergency House Party” című lemezen található. A dal letölthető innen: http://itunes.apple.com/hu/album/emergency-house-party/id…

Groovehouse: Vándor

Judyék számának versbeszélője megkapó lírai érzékenységgel tárja elénk korunk hősének belső szenvedélytől duzzadó világát: a vándorét, azaz az utazóét, akit az ezúttal is daliás Pintér ‘Tenya’ Tibor alakít a klipben.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Vándor! Szíved rég a vágytól ég. Szabad éjben útra kél. Nevét őrzi még talán a szenvedély. [/perfectpullquote]

A szám viszont a járvány idején különösen gondolkodásra ösztönöz: felelős dolog engedni az út hívásának, még ha az ezerféle (járvány) veszélyt is rejt? Milyen felelőssége van a vándornak a koronavírus pandémiaként való elterjedésében? Engedjünk a vágyainknak vagy ne? Maradjunk otthon vagy fedezzük fel a világot? Fontos karanténbeszélgetésekre sarkallhat minket a Groovehouse slágere.

Groovehouse – Vándor

Groovehouse – Vándor

Fiesta: Nem mondtam el

Azért (is) csodálatos zenekar a Fiesta, mert azonnal képesek elfeledtetni velünk, hogy nem Havanna partjainál, a pálmafák alatt szürcsöljük a mojitót, hanem csak a Havanna-lakótelep egyik panellakásának nyolcadik emeletén karanténba zárva szorongatjuk a Mátyás keserű szilva likőrt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Sohasem mondtam még el szebben neked De egy könnycseppben benne volt minden Sohasem mondtam még el, de te érezted. [/perfectpullquote]

A hamisítatlan kazincbarcikai latin életérzés császárainak slágere aktuálisabb, mint bármikor.Nem mondtam el” – él a vallomással Csordás Tibi. De vajon mit titkol? Csak nem a pozitív vírustesztjéről hallgat? A számból persze kiderül.

Fiesta-Nem mondtam el

Zárd be az ajtót és nyisd ki a szíved Hogyha éjjel nálad leszek Olsd el a lámpát úgy várj rám kérlek S én minden percben közelebb leszek Hosszú úton jöttél e…

No Thanx: Egy másik nemzedék

Szédületes, ahogy a No Thanx zenekar dalaiban valódi generációs és szubkulturális életérzéseket képes szavakba és akkordokba önteni. Zsenge koruk ellenére a srácok tűpontosan fogalmazzák meg, mit is jelent a koronavírus idején igazi, lázadó nyugdíjasnak lenni.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Minden fejre áll holnap, Ránk már senki sem szólhat, Nem kell többé a szentbeszéd, ez egy másik nemzedék. [/perfectpullquote]

Ilyen tökös zenéket hallva a kaszás bizony várhat, a vírusnak úgy sincs esélye. Irány a buszvezető mögötti tiltott ülés a BKV-n, a nem javasolt utcán tartózkodás, a végtelen séták és ultizás a spancikkal! Még hogy hetven felett nincs már rock ‘n’ roll! Aztán majd úgy is minden fejre áll holnap.

No Thanx- Egy másik nemzedék

My band first video.

Horváth Hami: Ha nem vagy enyém

Végre valami, ami hangzásvilágában és mondanivalójában is letaglózóan érzéki és gyönyörű. Miközben Horváth Hami száma a Zámbó Jimmy és Balázs Pali által megteremtett zenei világ minden értékes hagyományát hordozza, mégis pont kellő finomsággal van meghintve egy csipetnyi latinos szenvedéllyel is, de néhány ponton még St. Martin, a pánsíp és misztikum Havasi Balázsának hatását is észreveheti az igazán értő hallgató.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ölelj és csókolj újra meg
Én nem engedlek el
Ölelj és csókolj újra meg
Kedvesem[/perfectpullquote]
A Horváth számához készült videóklip egy tökéletetes, illetve nem utolsó sorban aktuális elegyet alkot a zenével. Látunk egy ismeretlen vírustól megtépázott posztapokaliptikus várost, ahol egy dolog örök: a szerelem. Tökéletes sláger a karanténban is érzékiségre vágyók számára. Amint pedig a járványnak vége, Haminak jár a lehetőség a hajdúszoboszlói Hotel Silver színpadán, Fásy Ádám műsorában.

Horváth Hami -Ha nem vagy enyém ( VIDEOKLIP)

Zene/Hudba : Vašo Patejdl (Elán) Ének- Zeneszöveg : Horváth Hami Szereplők: Evina Reichelová,Varga Gábor Gitárszóló: Molnár János (Szunar) Videókészítő: Varg…

Halott Pénz: Valami van a levegőben

Arról a bizonyos “valamiről” a levegőben 2018 telén még azt hittük, hogy a rendőrség a rabszolgatörvény ellen tiltakozók ellen bevetett könnygázfüstjére vonatkozik, mára azonban nyilvánvaló, hogy ez koránt sincs így.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Valami van a levegőben, valami ami éjjel összerak, Van valami a levegőben, valami ami reggel szétszed. [/perfectpullquote]

Nem kell Szaniszló Ferencnek lenni ahhoz, hogy tudjuk: ez bizony a vírusra utal. Váteszi jóslattal állunk szemben. Azonban itt még nincs vége! A fiúk látnoki képességeik mellett bizonyosan közgazdász diplomával is rendelkeznek, hiszen a zenekar neve is sokat sejtet a forint 2020 márciusi állapotát illetően. A zene a listához hűen ismét kiváló. Nostradamus pécsi tanítványai láttán pedig elégedetten csettintene!

Halott Pénz – Valami van a levegőben (official music video)

” Kövess minket Instagramon vagy Facebookon! ” https://www.facebook.com/HalottPenzOf… https://www.instagram.com/dedmani https://www.instagram.com/markjarai…

Majka: Partykarantén

Ha már Nostradamus szóba került… Puszta véletlen vagy ismét a látnoki erő? Ráadásul, mindenképpen Majka munkásságát dicséri, hogy akár a Belehalok című számával is felkerülhetett volna listánkra, de mi szeretünk pozitívan tekinteni a jövőbe.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Erről kell, hogy szóljon minden 3 hónapig napfény Tartsuk magunkat most szinten Legyen ez a partykarantén [/perfectpullquote]

Elengedhetetlen, hogy egy nehéz helyzetben, akár a karantén szorító sötétségében is vidámak és bulizósak maradjunk, ehhez pedig a Partykarantén nyújtja a tökéletes receptet.

Majka – Partykarantén (A mi dalunk)

A SPAR Verde bemutatja: Majka – Partykarantén (A mi dalunk) Ti adtátok a szavatokat, mi pedig tartottuk a miénket! Elkészült A mi dalunk! Köszönjük mindenkin…

Pa-Dö-Dö: Kiabálj

A mindennel és mindenkivel, így még a párkapcsolati erőszakkal szemben is száz százalékos toleranciát és jópofaságot hirdető Pa-Dö-Dö zenekar méltán került fel a listára. Ahogy arról korábban már esett szó, a látnokok és sámánok a szellemvilággal kapcsolódó révületük során nem mindig a racionális térben is értelmezhető szavakon szólnak.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Ha kedves az életed, ne ugrálj, ne ugrálj! Tedd fel a két kezed és ne mászkálj, ne mászkálj! Sose mondd, hogy nagyon fáj, hagyjál békén ne piszkálj. Mi a lényeget tudjuk már, hallgass ránk ez a szabály! [/perfectpullquote]

Cselekvésük olykor érthetetlennek hat. Ez a fajta sámánisztikus irányvonal a Pa-Dö-Dö egész karrierjére jellemző. Kinyilatkoztatásaik értelmezéséhez olyanfajta beavatottság szükséges, melynek birtokában csak a kiválasztott kevesek vannak. A Kiabálj című szám megértéséhez is a koronavírus megjelenéséig kellett várnunk. Reméljük, a többi Pa-Dö-Dö dal élvezhetőségéhez nem kell ilyen súlyos árat fizetnünk majd. Hogy miről is szól a zene? Teljesen egyértelműen kiderül, hogy a versbeszélő ebben az esetben nem más, mint az Operatív Törzs bármelyik tagja. Íme, egy Pa-Dö-Dö szám, amit bárki megérthet ezután!

Pa-Dö-Dö – Kiabálj!

Pa-Dö-Dö – Kiabálj! 1989-1991

Buzi Kisfiúk: Halál a 21. századra

A listán helyet foglaló utóbbi kilenc szám a mainstream világából érkezett, így legalább egy zene erejéig emlékezzünk meg az underground képviselőiről is. A karantén Robinson Crusoe-i elszigeteltsége egyébként is remek alkalmat nyújt, hogy a kevéssé ismert kulturális termékekkel is megismerkedjünk.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Halál a huszonegyedik századra!
Halál a huszonegyedik századraaaaaaaaaa
Halál! Halál! Halál a huszonegyedik századra!
Halál! Halál! Halál! Halál a huszonegyedik századra![/perfectpullquote]

A Buzi Kisfiúk ezúttal sem kímélnek senkit és semmit. Az énekes Trashőfi Sándor szövege kíméletlenül hatol egészen a csontvelőnkig, ahogy Román Mikdzsegger gitárjátéka is szikár és átütő. A témaválasztás pedig? Fájdalmasan aktuális. A srácok dühödt reflexiója Francis Fukuyama a történelem végét jelző jóslatára igazán pikírtre sikeredett. Bizony, a szám nem kertel: nehéz évszázad elé nézünk, a történelem pedig nemhogy véget ért, hanem ismét az ajtóban kopogtat. Íme, egy igazi zenei kuriózum egyenesen a karanténba.

Buzi Kisfiúk – Halál a 21. századra

Kurva Anyád Fidesz EP Keleti Blokk, 2018 március Halál a 21. századra! ALLAHU AKBAR! dandigidamdamnyáááóóóóó Direkt repedt meg a cserepem Hogyha meghalok, én…

Ámokfutók: Meghalok egy csókodért

A lista természetesen nem volna teljes a tantrikus kokainozás hazai guruja nélkül. Kozsó a kilencvenes években valódi tanítóként vezette be tanítványait, a rendszerváltás viharától megtépázott magyar népet az újraegyesítés utáni német kultúra legmélyebb szakrális kiáradásába.

Szanszkrit szó híján ezt nevezzük eurodance-nek. Spirituális tanítóként mágikus verses szövegeiben egyértelmű utalásokat rejtett el, illetve figyelmeztetéseket is találunk a jelenlegi koronavírus járványra vonatkozóan, érzéki, lírai formában. A számot meghallgatva senkiben sem maradhat kétség Kocsor Zsolt beavatottságát illetően.

Ámokfutók – Meghalok egy csókodért

Az Ámokfutók “Van valami” című lemezén található eredeti verzió. A dal és az album letölthető innen: http://itunes.apple.com/hu/album/van-valami…/id5053785…

+1 Akkezdet Phiai: Budapesmód

A Fiestát, valamint az Ámokfutókat felvonultató listára nyilvánvalóan kevés lett volna az Akkezdet Phiai. Szövegeik érthető módon nem érnek fel Horváth Hami, vagy éppen NoThanx Erik lírájának a közelébe sem. Így nem is ajánlanánk Saiidal készült interjúnkat. Azonban csak a hecc kedvéért érdemes meghallgatni Budapesmód című számukat mondjuk egy Majka-maraton szünetében. A Partykarantén bulizós hangulatát ugyan ha nem is súrolja, de találni benne valamennyi rezonanciát az éppen megélt napjainkra. Utána pedig folytatódjék a party! Tomboljon a Groovehouse!

Akkezdet Phiai | Budapesmód | official audio szöveggel

AKPH facebook: https//facebook.com/akkezdet AKPH youtube: https://youtube.com/akkezdetphiai Saiid WEBSHOP/VIP club: https://onlyfans.com/saiid Saiid youtube:…

“Budapest füstös nappalim,
Ahova talpig fáradtan
érek haza aznap is,
Ha éppen otthon maradtam.”

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk