Egy magyar tanulmány szerint a kutyákat nem igazán érdekli az emberek arca

Az ELTE kutatója, dr. Andics Attila szerint a kutyánknak teljesen mindegy, hogy a fejünket szemből látja vagy hátulról.

Nem az arcokat vizslatják

Azt nemrég megtanultuk, hogyan számíthatjuk át kutyánk korát korszerű módszerrel emberi évekre. A tudósok azt is megállapították, hogy a kutyák vagy a macskák okosabbak-e. Most pedig egy újabb izgalmas, magyar kutatók nevéhez fűződő eredményről számolhatunk be, amely segítségével jobban megérthetjük kedvenceink viselkedését.

kutya agy arcfelismeres vizsgalat
A kutyát sem érdekli az arcunk / Fotó: Wayne Neal / Alamy/Alamy

Annak ellenére, hogy szívhezszóló arckifejezésekkel képesek gazdáikat megenyhíteni, egy magyar kutatás szerint az emberekkel ellentétben a kutyák agyában nincs kifejezetten az arcfelismerésért felelős terület, írja a The Guardian.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Elképesztő, hogy a kutyák mennyire kiválóan ismerik fel az érzelmeket az arcokról, ugyanakkor úgy tűnik, hogy nincs arcfelismerésért felelős agyterületük[/perfectpullquote]

– mondta dr. Andics Attila, a Eötvös Loránd Egyetem Etológia Tanszékének kutatója, a tanulmány társszerzője.

Amit mindig is tudni szerettél volna a John Wick-filmek kutyáiról

Keanu Reeves látványos, pörgős akciófilmje november 13-tól a mozikban! A trilógiában John Wicknek két hűséges négylábú társa is van van. A második és harmadik részében ( John Wick: 2. felvonás és John Wick: 3. felvonás – Parabellum) egy pitbull csatlakozik a főhőshöz, akinek nem lehet tudni a nevét.

A Journal of Neuroscience című szaklapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy húsz családi kutya, többek között labradorok, border collie-k és harminc ember agyát vizsgálták. Mind a kutyáknak, mind az embereknek egymás után videófelvételeket mutattak emberek és kutyák fejéről, szemből és hátulról. A kutatócsoport megfigyelése szerint a kutyák agya eltérő aktivitást mutatott attól függően, hogy kutya vagy ember képét látta éppen az állat. A gazdáknak talán rossz hír, hogy a kutyák agya a fajtársaikra erősebb választ adott. Aközött viszont semmiféle eltérés nem látszódott, hogy szemből vagy hátulról mutatták nekik az emberek illetve a fajtársaik fejét.

Dr. Andics Attila: Kutyák és emberek agyműködésének összehasonlítása

Az előadás a II. Kutyaetológia konferencián hangzott el 2014. november 8-án. Program: ii-kutyaetologia-konferencia-2014

Ezzel szemben az emberi agyban eltérő aktivitás játszódik le attól függően, hogy szemből vagy hátulról látunk egy fejet. Az emberekben a szemből mutatott fejek általában erősebb reakciót váltanak ki, főleg az emberi arcok.

Kutyák vagy ember?

Dr. Andics elmondta, vizsgálataik azt derítették ki, hogy a kutyákat elsősorban az érdekli, hogy embert vagy kutyát lát-e éppen. Az emberek ezzel szemben inkább az arcra koncentrálnak. Korábbi tanulmányok azt állították, hogy a kutyák agyában külön terület reagál az emberi arcra és a kutyák pofájára, de ez a mostani vizsgálatok során nem nyert bizonyosságot.

https://www.instagram.com/p/CF_eJDdB3k4/

Andicsék eredményeiből arra lehet következtetni, hogy a kutyák a kommunikációjuk során nem az arcokkal foglalkoznak. Ez nem azt jelenti, hogy tudomást sem vesznek róla, hanem a kutyák agya elsősorban nem az arcokra fókuszál.

Sophie Scott, a londoni Kognitív Idegtudományi Intézet professzora elmondta, az ismert volt, hogy az emberi agy különböző területeken dolgozza fel az arcokkal kapcsolatos különböző jellegű információkat. A most megjelent tanulmány azt állítja, hogy a kutyák agya ettől eltérően működik.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A kutyák arcfelismerő rendszere csak azt figyeli, hogy emberé-e vagy kutyáé, és nem igazán foglalkozik magával az arccal. Az egyik legfőbb módja annak, hogy a kutyák megállapítsák, kivel vannak jóban és a másik hogy érzik magát, a szaglás[/perfectpullquote]

– jelentette ki Scott.

Dr. Daniel Dilks szerint, akinek az emberi látókéreg a szakterülete az Emory Egyetemen, a tanulmány nem bizonyította, hogy nincsenek arcspecifikus agyi területek a kutyákban.

A kutyák nem állatok, hanem olyanok, mint a kisgyerekek – 85 éves Csányi Vilmos etológus

Csányi Vilmos, 1935.május 9-én született Budapesten, 1953-ban érettségizett, majd 1958-ban végzett Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar vegyész szakán. Ezt követően a Budapesti Orvostudományi Egyetem (később Semmelweis Orvostudományi Egyetem) Orvosi Vegytani Intézete munkatársa lett. Érdeklődése a biokémia felé fordult, ahol mikrobiológiai kutatásai során kémiai ismereteit a biológiával társíthatta, ahogy mondta: szakmája a vegyészet, de hobbija a díszhaltenyésztés volt.

„Az a kutyák agyában lévő terület, amely csak a kutyák képére reagál, izgalmas, de csak a tesztelt kutyák 50%-ában sikerült kimutatni ezt a területet. Érdekes lenne tudni, hogy a kutyák egyik fele miért reagál eképpen, míg a másik felük pedig nem” – nyilatkozta Dr. Dilks.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból