Általában az álmaink lehetnek megnyugtatók vagy félelmetesek, izgalmasak vagy figyelemfelkeltők, mindenképp üzenetet hoznak számunkra.
Napjainkban már külön tudományág, az orinológia is foglalkozik a kutatásukkal. Akik az ezoterikus magyarázatokat részesítik előnyben a tudományosakkal szemben, szívesen próbálják meg értelmezni az álmaikat álmoskönyvek alapján, és előszeretettel hiszik, hogy az álmok előrevetítik a jövőt. De a pszichológusok szerint az álmok a jelenünket tükrözik, és rajtuk keresztül a tudatalattink próbál meg fontos dolgokat üzenni nekünk.
Vannak olyan álmok, melyeket mindannyian látunk. Ezeket az álmokat az ősi ösztönök, a kulturális hatások, elődeink és saját tapasztalataink keltik életre. A tudomány ezeket az álmokat nevezi univerzális álmoknak, melyek ugyan mindenkinél más változatban fordulnak elő, mégis ugyanaz az eredetük. Egyidősek az emberiséggel és az egész világon bárhol éljünk is, álmodjuk őket.

Zuhanás

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 9
/ Fotó: Bright Side
A felnőttek jóval többször álmodják, hogy zuhannak, minthogy repülnek. A kutatók szerint ez az álom a kontroll elvesztésétől való félelmet szimbolizálja. Többé nem tudsz kontrollálni valamit, mert olyan változások következtek be az életedben, melyekre nem voltál felkészülve. Gondold át, az élet mely területén (munka, magánélet, egészség, anyagiak) érzed magad a legsebezhetőbbnek vagy leginkább elnyomottnak, és vedd számba az adott terület feletti irányítás lehetséges módjait. Egyes kutatók a zuhanásra egyszerű fizikai magyarázatot adnak. Amikor a test az alvás állapotába kerül, az idegrendszer megnyugszik, a vérnyomás és a szívverés csökken, és az alvó agy, ami napközben gyakran túlterhelt, ezt a fiziológiai változást veszélyként, a közeledő halál jeleként érzékeli, ezért hirtelen felébred. A zuhanás ellentéte, mikor repülünk álmunkban. Ez akkor fordul elő, mikor úgy érezzük, felszabadulunk valamilyen nyomás alól és visszanyerjük szabadságunkat.

Kipotyogó fog, sérülés, halál

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 1
/ Fotó: Bright Side
A tudatalattink számára a fog egyfajta fegyver, az erőt és azt szimbolizálja, hogy “ki tudunk harapni” egy darabot világból. Egyes magyarázatok szerint, ha azt álmodod, hogy kiesik a fogad, valószínűleg fegyvertelennek és védtelennek érzed magad a való világban. Más kutatás szerint ez az álom a rejtett haragról árulkodik. Amikor elnyomjuk magunkban a haragot, összeszorítjuk az állkapcsunkat, a fogaink ilyenkor csikorognak. Ez az álom feltehetően azt mutatja, hogy ideje megszabadulni a negatív érzésektől. Gyakran álmodjuk, hogy egy hozzánk közel álló személy megsérül, beteg lesz vagy meghal. Ezek az álmok megdöbbentik és megijesztik az embert, de a pszichológiai értelmezés szerint nem jelentenek feltétlenül rosszat. Egyszerűen a jövőben lehetséges váratlan történésektől való félelmünket fejezik ki, melyek a szeretteinkkel bármikor megeshetnek. Ha azt álmodod, hogy te halsz meg, arra utal, hogy egyik részed meghalni készül és múlttá válni, hogy helyet adjon valami újnak. Az ezzel ellentétes, a születésről vagy megújulásról szóló álmok általában akkor jelentkeznek, mikor az ember életében valami új történik – pl. új munka vagy párkapcsolat –, és az új tapasztalatokat él át.

Bukás vizsgán vagy leszereplés nagyközönség előtt

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 2
/ Fotó: Bright Side
Vizsga előtt állsz, és hirtelen rájössz nem tudsz semmit, vagy egyetlen szót sem vagy képes kinyögni, mikor közönség előtt állsz. Ilyen álmai nem csak diákoknak lehetnek, de azoknak a felnőtteknek is, akik jó néhány évvel ezelőtt vizsgáztak utoljára. Az ilyen álom arra utal, hogy lefekvés előtt nem sokkal valamilyen stressz ért vagy extrém mértékben aggódsz valami miatt. Tarts egy kis szünetet, és relaxálj!

Nem megfelelő öltözet vagy valaminek a hiánya

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 3
/ Fotó: Bright Side
Ha az álmodban úgy mész emberek közé, hogy nem alkalomhoz illő ruha van rajtad vagy akár teljesen meztelen vagy, fontos, hogy figyeld, milyen érzelmek jelennek meg az álmodban. Általában szégyelled magad vagy zavarban vagy. A kutatók szerint az ilyen álom azt mutatja, hogy sebezhetőnek érzed magad az új munkahelyeden vagy az új kapcsolatodban, és félsz attól, hogy mások megismerik a gyengeségeidet és a nem túl előnyös tulajdonságaidat. Ha az álmodban szégyent egyáltalán nem érzel, inkább büszke vagy magadra, az éppen az ellenkezőjét jelenti. Valószínűleg az elismerés és a csodálat hiányzik, szeretnéd, hogy mások lássák a tehetségedet, felismerjék képességeidet. Ha az életedben egy fontos esemény közeleg, és azt álmodod, hogy te vagy az egyik barátod nem megfelelő öltözetben jelentek meg, azt jelzi, hogy valamilyen kétséged van az adott eseménnyel kapcsolatban, pl. előfordulhat, hogy esküvő előtt a menyasszony bohóc ruhában látja álmában a vőlegényét.

Üldöznek

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 4
/ Fotó: Bright Side
Az ilyen álomnak sok különböző jelentése lehet. Egy kutató szerint azoknál, akik inkább elkerülik a konfliktusokat, félnek vitáktól, az üldözéses álmok visszatérőek lesznek. Figyeld meg, hogy mi elől menekülsz! Ez szimbolizálja azt a kellemetlen dolgot vagy eseményt, amivel a való életben próbálsz inkább nem foglalkozni. Ez lehet kétség vagy akár egy függőség is. Valaki olyan üldöz, akit ismersz? Gondold át, mivel kapcsolod össze azt a személyt. Lehet, hogy egy másik emberrel, de lehet, hogy egy saját személyiségjegyeddel, amit nem akarsz beismerni. Egyes teóriák szerint azonban az üldözéses álmok nem szólnak többről, mint csupán ősi ösztönökről, melyek benne vannak a génjeinkben. Őseinktől örököltük őket, akik folyamatosan menekültek a ragadozók elől.

Katasztrófa vagy apokalipszis

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 8
/ Fotó: Bright Side
Mindannyian álmodtunk már természeti vagy ember okozta katasztrófáról, amikor saját és szeretteink életét féltettük. Ezek az álmok olyan személyes problémákra utalhatnak, melyek felett nincs irányításunk vagy melyek félelmet váltanak ki belőlünk. Természetesen az sem tesz jót, hogy a híradásokban rengeteg terrortámadást és természeti katasztrófát látunk nap mint nap. Ezek következtében elkezdjük egyre sebezhetőbbnek érezni magunkat a modern világunkban. Időnként, mikor rémálmunk van, próbálunk hangosan kiabálni, de úgy érezzük, hogy egyetlen hang sem jön ki a torkunkon. Ettől pedig még nagyobb rémület tör ránk. A pszichológusok ezt nevezik alvási bénulásnak. Az alvás utolsó fázisában álmodunk. Az agyunk ilyenkor szándékosan megbénítja a testünket, hogy továbbra is fekve maradjunk, és ne éljük bele magunkat annyira az álomba, hogy elkezdjünk ugrálni vagy futni. Akik ilyen alvási bénulásban szenvednek, azok ennek az utolsó fázisnak a vége előtt felébrednek, és a valóság és álom közötti állapotba kerülnek egy rövid időre. Ilyenkor az ember nem képes a mozgásra, a beszédre, egyes esetekben még a légzésre sem.

Meghibásodott gépek vagy járművek

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 7
/ Fotó: Bright Side
Ebben az álomban próbálsz működtetni valamilyen gépet, de hiába. Például próbálsz valakit felhívni, de a telefonod nem engedi. A kutatók szerint az ilyen álom inkább a nőkre jellemző, akik többet aggodalmaskodnak a magánéletük vagy valamilyen érzelmi kötelék elvesztése miatt. Amikor álmodban egy autót próbálsz beindítani, de az meghibásodik vagy leáll, ugyanebbe a kategóriába tartozik. Arra utal, hogy elvesztettél valamilyen támogatást az életedben, és nem vagy képes egyedül megbirkózni ezzel a helyzettel.

Terhesség

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 6
/ Fotó: Bright Side
Furcsa, de nem csak nők álmodhatnak terhességről. A kutatók szerint ugyanis a terhesség az álmokban valami új dolgot jelképez, ami bennünk van kialakulóban. Tudat alatt ilyenkor arról álmodsz, hogy életet adsz valamilyen új projektnek. . Ez lehet egy könyv megírása vagy egy építkezés, felújítás is. Itt az idő, hogy teljesítsd a kitűzött célt, és megmutasd a világnak, hogy ebben a szerepben is helyt tudsz állni. Ha a való életben nem vagy terhes, az ilyen álom arra is utalhat, hogy a kiteljesedést keresed.

Elkésel

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes 5
/ Fotó: Bright Side
Gyakori álom, hogy futsz a vonat után vagy lekésel egy fontos megbeszélést. A kutatók szerint az ilyen álom az attól való félelmet szimbolizálja, hogy lemaradsz valami nagyon fontos dologról, pl. a kapcsolatodban vagy a gyereknevelésben. Ha folyamatosan túlterhelt vagy, és az élet lényeges dolgaira nem jut elég időd, a tudatalattid az ilyen álommal jelzi, hogy itt az idő napirendet készítened, és időt felszabadítanod a fontos dolgok számára.

Ismeretlen szoba

Alom, Alomkep, Latomas, Kepzelodes
/ Fotó: Bright Side
Az önismeretről szól, ha álmodban egy ismeretlen szobában vagy házban találod magad. Azt mutatja, hogy nem ismered magad jól, és a személyiséged egyes jegyeit próbálod megtagadni. Az ismeretlen szoba jelképezhet egy fel nem fedezett képességet, tehetséget vagy egy olyan lehetőséget, amit nem használsz ki. Egyes kutatók szerint a szobák bizonyos folyamatok szimbólumai. A konyha az a helyiség, ahol az élelmiszerekből ételek lesznek, azaz számodra is a változást, átalakulást jelképezi. A fürdőszoba jelképe annak, hogy megszabadulsz valamilyen felesleges tehertől, jelentheti azt, hogy itt az idő megszabadulni valamitől, amire már nincs szükséged. Mivel a fürdőszoba a tisztaság jelképe is, az ilyen álom szimbolizálhatja azt is, hogy szükséged van tisztázni vagy más szemszögből nézni dolgokat. A hálószoba az olyan dolgoktól való félelmedet mutatja, melyek a párkapcsolatodhoz fűződnek.

Egy amerikai férfi azt állítja, több alkalommal elrabolták az ufók. Ha érdekelnek a részletek, itt találod.

Az alábbi cikk a Bright Side angol fordítása által készült.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet