Magyarország legveszélyesebb útszakasza: itt dobják utcára a legtöbb kiskutyust

Az állatvédő szervezetek szerint sajnos ez az az időszaka az évnek, amikor a legtöbb megunt kutya az utcára kerül. Ezeket az ebeket ráadásul gazdáik mit sem törődve volt kedvenceik további sorsával a legforgalmasabb útszakaszokon hagyják magukra. Ez pedig nemcsak a kutyák, de az autósok számára is veszélyes, komoly balesetek történhetnek egy-egy az úton átrohanó állat miatt. Mondjuk, hol figyelj oda rájuk a legjobban!

Több állatvédő szervezet is figyelmeztet tavasszal, illetve nyáron, hogy figyeljünk oda minden gyanús, mocorgó kis csomagra, a nem kívánt kutya és macska szaporulat ugyanis gyakran dobozban vagy még rosszabb esetben zacskóban az utcán végzi. Ezekre Budapest területén is érdemes nagyobb figyelmet fordítani, kicsi életeket menthetünk meg ugyanis, ha nem tovább sétálunk, hanem felhívunk egy megfelelő szervezetet.

Nem csak kicsik esnek áldozatul a nemtörődömségnek

Még nagyobb problémát jelentenek azok a gazdik, akik megunva kutyáikat, idő vagy helyhiány, esetleg puszta nemtörődömség által vezérelve a felnőtt állatokat egyszerűen kirakják autóikból valamelyik elhagyatottabb útszakaszon. Az elhagyatott pedig még csak nem is a kevésbé forgalmast jelenti, a “túl nagy”, idős vagy “elkanászodott” ebeket legtöbbször nagyforgalmú utak mellett dobják ki gazdáik, mind közül pedig a legveszélyesebb a Székesfehérvárról Győrbe vezető 81-es főút.

feol.hu beszámolója szerint a fő gondot ebben az esetben az okozza, hogy a közutak, bár az állam és az útfenntartó cégek fennhatósága alá tartoznak, valójában a senki földjének számítanak, így nincs olyan, aki szakszerűen be tudná fogni a kóbor állatokat majd egy menhelyre szállítani. Az út kezelője nem köteles vele foglalkozni, míg a helyi állatvédők és önkéntesek lehetőségeikhez mérten igyekeznek mindent megtenni, sajnos azonban még ez sem mindig elég.

Stray Dogs
A Kóbor Kutyusok Gyakran Járnak Falkában / Fotó: Misspan

“Nincs senki ezen a világon, akinek kötelessége lenne a magyar közutakon kóborgó állatokért kimenni, befogni és elhelyezni őket, azaz megakadályozni egy esetleges közúti balesetet. A 81-es főút a legfertőzöttebb, ide mintha kutyát kidobni járnának az emberek, de rengeteg a telefon a 62-es és 63-as utakon kóborgó állatok miatt is” –idézték Bíró Zsolt, a Fema Állatmentő Egyesület vezetőjének szavait.

7033644 Little Cute Dog

Míg az ügyben illetékes Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója szerint a kóbor állatok egyáltalán nem veszélyesek, hiszen csak átszaladnak az úton, ezzel pedig nem okoznak forgalmi akadályt, tehát nekik nem is kötelességük befogni őket. Ugyanakkor hozzátette, hogy az útellenőrzési osztály figyeli az utakat és szólnak a szakhatóságnak, ha nagy ritkán kutyát látnak. Jobb, ha emellett mi is jobban odafigyelünk, önszántából senki nem szívesen üt el még egy állatot sem, ha pedig a hirtelen felbukkanó kutya miatt félrerántjuk a kormányt, magunkban is kárt tehetünk, így megéri óvatosabbnak lenni és körültekintően vezetni.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból