Minden gabonakivitelt még ma betilt a kormány az Ukrajna ellen indított orosz háború okozta áremelkedések miatt – számolt be az RTL. Az orosz-ukrán háború miatti áremelkedésre reagál a kormány az intézkedéssel – mondta az agrárminiszter az RTL Híradónak.

Nagy István agrárminiszter közlése szerint még pénteken kiadják az erről szóló kormányrendeletet, elmondása szerint minden gsabona kivitelét megtiltják Magyarország területéről, miután a gabona ára emelkedésnek indult a tőzsdéken.

Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, és az ország ellen indított orosz háború miatt a búza ára 14 éve nem látott magasságokba emelkedett. Emellett várhatóan az étolaj ára is emelkedni fog az ukrán háború miatt, mivel Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője és exportőre – jegyezte meg az RTL.

A márvcius 3-ai Kormányinfón is szó volt már arról, hogy az elmúlt években a magyar mezőgazdaság termelékenysége nőtt, az évente megtermelt búza mennyiségét tekintve 22 millió embert tudnánk ellátni évente.

“A búza ára az egekbe szökhet, még egy Magyarországnyi embert el tudunk látni” – mondta a tájékoztatón Gulyás Gergely miniszter.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

covid koronavirus oltasellenes szulok magyar haziorvosok per birosag

Mi történik? Oltásellenes szülők tömege perel magyar háziorvosokat

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) elárulta, hogy az utóbbi pár évben Magyarországon is megjelentek olyan csoportok, amelyek – az érzelmekre hatva – a pánikkeltés és a bizalmatlanság irányába igyekeznek eltolni a védőoltásokról szóló híreket, kommunikációt.