Hallgatom Zenekarok sora tiltakozik Palkovics László bejelentése ellen

Zenekarok sora tiltakozik Palkovics László bejelentése ellen

Promóció

Több zenekar és zenész szólalt fel a kormány intézkedése ellen: Majka felhívására a Tankcsapda, az Ocho Macho, az Esti Kornél és Lovasi András is közösségi oldalaikon mondták el véleményüket ez ügyben.

A kormány szigorú a zeneiparral

Promóció
- Advertisement -

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter interjút adott a Világgazdaságnak, amelyben arra is kitért, hogy a kormány lát arra esélyt, hogy Magyarországon is megnő a koronavírus-fertőzöttek száma, ami oda vezethet, hogy nem lazítanak tovább a korlátozásokon.

Palkovics László, Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető miniszter / Fotó: MTI

Így könnyen lehet, hogy augusztus 15. után sem engedélyezik az 500 főnél nagyobb rendezvényeket, sőt, akár olyanokat is megtilthatnak, amelyeket korábban újból engedélyeztek.

Először Majka fakadt ki élő videóban a közösségi oldalain. Mint mondta, “itt most már mindenki csinálhat mindent, egyedül a könnyűzenei iparág az, ami most totálisan ki van véreztetve.” A hosszasan kifejtett véleményében arra kérte pályatársait, hogy próbálják eljuttatni a kormánynak azt az üzenetet, hogy egy picit fontolják meg ezt a dolgot a szigorítások kapcsán. Több zenekar csatlakozott Majkával, Pásztor Annától kezdve az Esti Kornélon át Lovasi Andrásig.

Pásztor Anna szerint a jövőben már csak hobbizenész lesz

“Attól tartok, hogy a jövőben már csak hobbiszinten fogunk zenélni” – mondta hétfőn Pásztor Anna a Spirit FM-ben. Az Anna and the Barbies frontembere a rádióműsorban elárulta, hogy a zenekar tagjainak csaknem fele elment pizzafutárnak, klímaszerelőnek, felélik tartalékaikat. A Fonogram-díjas énekesnő elmondta, hogy a zenekar dobosa azt az összeget éli fel, amit egy kis faház építésére tett félre.

Pásztor Anna / Fotó: Az énekesnő hivatalos Facebook-oldala

Szerinte egy féléves leállás sok zenekar végét jelentheti. Pásztor Anna elárulta, hogy a koronavírus megjelenésekor ő is „be volt rezelve”, és betartott minden lehetséges óvintézkedést.

Pásztor Anna: “Elfogadom saját magam alteregóinak létezését”

Ha az Anna and the Barbies zenekarra vagy Pásztor Anna énekesnőre gondolunk, a szabadság és a rock and roll juthat eszünkbe. De mi rejtenek a színfalak? Mikor jön az új lemez? Miért “szólt be” a Woodstock nekik? Pásztor Annával beszélgettünk.

Vannak olyan törvények, amiket egyszerűen nem tudok felfogni – fakadt ki az énekesnő, aki szerint igazságtalan, hogy nem rendezhetnek koncerteket, miközben például futballmérkőzések lehetnek.

A Tankcsapa szerint mélypontra kerülhet a zeneipar

„Az elmúlt hónapokban egy dátumot lehetett fix támpontnak venni, ez augusztus 15-e, ahonnan talán visszatérhet a könnyűzene is a rendes kerékvágásba, lehetnek koncertek, fesztiválok, stb. A tegnapi sajtóértesülések szerint azonban hamarosan olyan döntés születhet, amely továbbra is korlátozza a nagyobb létszámú koncertek, rendezvények megtartását” – írta egy Facebook-posztban a Tankcsapda. Szerintük ha tényleg nem lehetnek koncertek augusztus 15. után sem, akkor a zeneipar mélypontra került, és ennek következményei beláthatatlanok lesznek.

Tankcsapda

Nem kérdés számunkra, hogy a koronavírus-járvány igen komoly dolog. … Semmi nem fontosabb annál, mint az emberek védelme és egészsége, ahogy ezt április óta az elsők között, mi is folyamatosan hangsúlyozzuk, be kell tartani az intézkedéseket, a vírus terjedését, amíg nincs vakcina csak így lehet kordában tartani.

„Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy ez a szektor a járvány kezdete óta vegetál, nem csak a zenészek, hanem egy teljes szolgáltatóipar, háttéripar került perifériára, a technikusoktól, hangmérnököktől, szervezőktől, klub tulajdonosoktól kezdve a vendéglátó és hangtechnikai cégekig sorolhatnánk, hogy ki mindenki küzd jelenleg is a fennmaradásért, egy biztos, több tízezer emberről van most szó” – tette hozzá a zenekar.

Lovasi András csak almatárolásra tudja használni a stúdióját

„Nálunk a segítség? Nyilvános ígérgetésen kívül majdnem a semmi (bocs, a teljesen agyalágyult PIM-es zenei pályázatokat nem számítom annak, és egy- vagy kétszázmillió szétosztható pénz egy kb. 40 milliárdot bukó iparágnak amúgy is lepkefing), aztán még Majka és a sajtó hathatós segítségével azt a pár száz zenészt is megalázták, akik a saját szakmai szervezeteiktől segítséget mertek igénybe venni. De nem baj, mondta mindenki, most már hagyjuk is azt a segélyezést, jön gusztustizenöt, és végre fellélegezhet az iparág. Úgy látszik, mégse nem jön… legalábbis Palkovics úr ezt lengette be, csütörtökön kiderül, addig is mindenki lázas c-, d-, e-terveket készít, már aki nem fáradt bele” – írta a Kiscsillag és a néhai Kispál és a Borz frontembere.

Security Check Required

No Description

A Kiscsillagnak egyébként tavasszal jelent meg új stúdióalbuma, a Tompa kések. A járvány miatt azonban elhalasztották a turnéjukat, viszont két klipet is készítettek ezen idő alatt. Június végén viszont bejelentették, nyolcállamosásos turnéra indulhatnak, amit Palkovics László bejelentése keresztülhúzhat. Érdekesség, hogy Majka korábbi kifakadásával – zenészek anyagi támogatása a koronavírus-járvány okozta bevételkiesés miatt – nem értett egyet Lovasi.

Az Ocho Macho szerint nem a vírus fog irtani, hanem a politika

Az Ocho Macho is kifakadt, és csatlakozott Majkához.

Ha lehetne egy összefogás azért, hogy ne legyen különbségtétel, akkor mi ebben benne vagyunk. Felelősséggel, türelemmel voltunk karanténban, még akkor is, mikor az ország már rég elindult. Mi még mindig az augusztusi hónapban mehetünk először a munkánkat végezni, ami nem mellesleg az életünket jelenti

– kezdte Facebook-bejegyzését a zenekar. Hozzátette, “úgy van a mi iparágunk tiltva, hogy minden más már egy jó ideje, szerencsére fertőzések nélkül teheti a dolgát. Fontos a tisztelet, a szeretet embertársunk iránt. Fontos az egyenlőség minden tekintetben, fontos a sport, a tudomány, a politikai nézetek, a vallás, az egyenjogúság. De fontos az, hogy nekünk is van életünk! A zenésznek, hang-fénymérnöknek, fotósnak, videósnak, technikusnak, szervezőnek, büfésnek, szolgáltatónak, sofőrnek és a közönségnek is.”

Security Check Required

No Description

Úgy véli a zenekar, hogy ha ez az év ok nélkül “tiltva lesz, akkor nem a vírus fog irtani, hanem a politika.” Bíznak viszont abban, hogy átgondolják Palkovicsék a döntésüket.

Magna Cum Laude: ” Szép lassan eltűnünk, megszűnünk”

„A koronavírus járvány és az azt követő intézkedések a zenekart és a közönségét jó időre elszakította egymástól. Egy tegnap megjelent cikkben döbbentünk rá, hogy a dátum (augusztus 15.), amit eddig türelemmel vártunk, hogy újraindulhat a könnyűzenében és a koncerteknél is a vérkeringés, az nem jön el talán sosem” – kezdi bejegyzését a zenekar, amelynek tagjai nem értik, miért lehet “mindezek mellett korlátozás nélkül látogathatók például sportrendezvények, színházi előadások, cirkuszok.”

Security Check Required

No Description

A Magna Cum Laude a maguk, közvetlen kollegáik és azok családtagjaik nevében tisztelettel kérik a döntéshozókat, hogy ne alkalmazzanak a könnyűzenei koncertekkel szemben kettős mércét, ezzel ellehetlenítve megélhetésüket.

Amennyiben az egészégügyi helyzet miatt minden területet leállítanak, ami tömegeket mozgat azt elfogadjuk és érthetőnek tartjuk. A jelen helyzet sajnos nem magyarázható, mert amíg máshol akár 20.000 ember is együtt szurkolhat, szórakozhat, addig mi 500 fő létszámkorláttal szép lassan eltűnünk, megszűnünk

– zárja a zenekar a bejegyzésüket.

Esti Kornél: “Elsősorban nem magunkat féltjük”

Az Esti Kornél zenekar szerint “ha a nyár végére, ősz elejére áthelyezett fesztivál és egyéb koncertek megtartását megtiltják vagy aránytalanul korlátozzák, azzal egy sor zenész, zeneipari háttérdolgozó (hangmérnökök, fényesek, roadok, szállítók, stb.), klub, fesztivál sorsát pecsételik meg, nem csak erre az évre, hanem talán örökre.”

Esti Kornél

Kedves Barátaink, Mint azt bizonyára sokan hallottátok, holnap dönt … a kormány a hazai könnyűzenei iparág életbentartásáról. A kijelentés nem túlzó: ha a nyár végére, ősz elejére áthelyezett fesztivál- és egyéb koncertek megtartását megtiltják vagy aránytalanul korlátozzák, azzal egy sor zenész, zeneipari háttérdolgozó (hangmérnökök, fényesek, roadok, szállítók, stb.), klub, fesztivál sorsát pecsételik meg, nem csak erre az évre, hanem talán örökre.

A Lázár Domokos vezette zenekar úgy véli, “műfajtól, politikai hovatartozástól függetlenül azért szólalt fel a napokban számtalan zenész, mert egy teljes iparággal szembeni hátrányos megkülönböztetésnek tartjuk, hogy míg például a strandokon és a futballmérkőzéseken tízezres tömegek tartózkodhatnak, addig az ezekhez képest semmivel sem kockázatosabb zenei rendezvények megtartását úgy korlátozzák (jelenlegi tudásunk szerint 500 főben), hogy annak következtében lehetetlen fesztiválokat és nagyobb koncerteket tartani.”

Mint írták, a korlátozások szükségességét kérdőjelezik meg (különösen, ha azok átlátható szakmai indokok alapján születnek), nem a vírushelyzetet akarják bagatellizálni.

Elsősorban nem magunkat féltjük. A zenekar akkor is működik, akkor is életbentartjuk, ha mindez veszteséges: ez az életünk, ezt szeretjük a legjobban csinálni. A körülöttünk dolgozó szakemberektől, kluboktól, fesztiváloktól azonban ezt nem várhatjuk el

– írták. Az Esti Kornél tagjai továbbá követelik, hogy a kormány hozzon igazságos, az élet más területein bevezetett korlátozásokhoz illeszkedő, felelős döntést.

Henri Gonzo: “Ne lehessen már 22 ezer ember egy Fradi-Újpest meccsen”

A Fran Palermo zenekar frontembere, Henri Gonzo személyes Facebook-oldalán osztotta meg, mit gondol a bejelentésről. Mint írta Gonzo, a járvány első hullámát túlreagálta az emberiség. Úgy véli, “mire a második hullám átcsap a feje felett, nem ártana középutat találnia valahol a közöny és a hisztéria között.”

Security Check Required

No Description

Henri Gonzo szintén kettős mércét lát a kormány bejelentésein. Továbbá hozzáteszi, hogy ha ők, akik február óta “kényszerpihenőn” vannak, újabb korlátozást kapnak, akkor elvárná, hogy “ne lehessen már 22 ezer ember egy Fradi-Újpest meccsen meg
ilyenek… a korlátozások igazságtalanok így!”

További fesztiválok maradhatnak el

Jelen állás szerint augusztus 15-ig nem lehet 500 fősnél nagyobb rendezvényeket tartani Magyarországon. Gulyás Gergely vasárnap elmondta, hogy a szerdai kormányülésen döntenek az augusztus 20-i programok megtartásáról vagy azok esetleges törléséről. Amennyiben nem lesz lazítás, az a nyári fesztiválok közül a későbbre tolt EFOTT-ot és Fishing On Orfűt, a Campus Fesztivál helyett szervezett Campus Elevent, valamint a Strand Fesztivált, a Szegedi Ifjúsági Napokat és a Kolorádó Fesztivált is érinti.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3