A BLM-tüntetők elővették az A Mancs őrjárat rendőrkutyusát, Chase-t is

Az A Mancs őrjárat hivatalos Twitter-profilját ellepték a Black Lives Matter-szimpatizánsok, mert rendőrként szolgál, és kérték, írják ki Chase-t a gyerekeknek szóló műsorból.

Nem számít, hogy kutya, mivel rendőrként szolgál

Az A Mancs őrjárat stábja hivatalos Twitter-oldalukon kiálltak a Black Lives Matter mozgalom és az ahhoz kapcsolódó amerikai tüntetések mellett múlt héten. Ennek ellenére több twitterező elárasztotta az oldal egyik posztját hozzászólásaikkal azt követelve, hogy írják ki Chase-t, a rendőrkutyát a rajzfilmsorozatból. Vélhetően azért, írja a Movieweb, mert a készítők a mozgalom melletti kiállással “felhívták a figyelmet” arra, hogy a főhős egy rendőr.

mancs orjarat mese chase black lives matter george floyd
Chase, az A Mancs őrjárat karaktere / Fotó: Elevation Pictures

Az A Mancs őrjárat egy gyermekeknek szóló animációs sorozat, melynek főszereplője Ryder, a tízéves techguru, valamint hat kutya, akik más-más szakmát képviselve, csapatban fáradoznak együtt közösségük védelméért.

A vitatott poszt alatt érezni a hozzászólásokon, azokban olvasható mémeken, hogy  a tiltakozást inkább humornak szánták. Azt persze nem tudni, kikben merült fel ténylegesen, hogy ki kellene írni Chase-t a műsorból a fenti okból kifolyólag.

Nemrégiben több K-pop-rajongó is trollkodott a BLM kapcsán. Elkezdték terjeszteni a #whitelivesmatter hashtaget, amely leutánozta a Blackout Tuesday során tapasztalt bakit.

A következmények elején

A George Floyd halála miatti tiltakozások következtében több filmet és sorozatot levettek a műsorról a streamingszolgáltatók. Az HBO Max átmenetileg levette a műsoráról az Elfújta a szél című filmklasszikust rasszista ábrázolásai miatt, a BBC iPlayer és a Britbox pedig az Angolkákat távolította el a “megváltozott idők” okán.

“A rasszizmus veszélyesebb a koronavírusnál” – BLM-tüntetők történetei

A tragikus körülmények között elhunyt George Floyd temetését követően sem csillapodnak a kedélyek. Amerikában már a diákok is tüntetnek, sőt már az Egyesült Királyságban folytatódnak tovább az antirasszista tüntetések. “A faji egyenlőség miatt vagyok itt és azért, mert egy férfit megöltek csupán a bőrszíne miatt.

Netflixről már szintén eltűnt az Angolkák, továbbá a Repülj velem!, a Kretének klubja és a Zooniverzum – Állati kert sem látható a streamingszolgáltatónál. A Waczak szálló A németek című epizódját is levették, amely kapcsán a Monty Phyton tagja, egyben a sorozat főszereplője és készítője, John Cleese egyszerűen hülyeségnek nevezte. A fentiek mellett a három évtizedet megélt Zsarukat is elkaszálták.

Sőt, módosítja a rasszizmus jelentését magyarázó szócikkét a Merriam-Webster amerikai értelmezőszótár egy Missouri államban élő afroamerikai nő megkeresése nyomán, aki szerint a szó jelenlegi definíciója nem tér ki a színes bőrű emberek rendszerszintű elnyomására.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból