Mándy Iván 100 – Eddig nem ismert levelek a legendás, kulcs nélküli Kávéházban

Mándy Iván személye és munkássága adja a kohéziós erőt a legendás New York Kávéház kult rendezvénysorozatában.

A New York Művész Páholy soron következő estjén személyes történetek, a novellák keletkezésének hátterei, eddig nem ismert levelek és Mándy-filmek várhatók.

Töretlen népszerűségű a körúti, kulcs nélküli Kávéház! A legenda szerint a New York Kávéház megnyitóján kulcsát a Dunába dobták, hogy az sose zárjon be, mindig nyitva álljon a magyar értelmiség előtt.

A megnyitás után 120 évvel ezt a gesztust megismételte az egykori törzsvendég, Molnár Ferenc unokája, Sárközi Mátyás.

Ma újra kultúrával van teli a New York, hisz a New York Művész Páholy 2013-as elindítása óta célul tűzték ki a szervezők, hogy a jelen kulturális életet, irodalmat és a hagyományos értékeket, kerek évfordulós alkotókat ünnepeljék havonta megrendezett estjeiken.

21. századi Pilvax: a Magvető Kiadó irodalmi kávézót nyit

Nem kell senkinek sem bemutatnunk, hogy a 19. században milyen ismert szerzők jártak a Pilvax kávézóba. A Pilvax elődjét Privorsky Ferenc kávés alapította Café Renaissance néven az akkori Úri utcában (Herrengasse, ma: Petőfi Sándor utca) 1838-ban. Nevét későbbi tulajdonosáról, Pilvax (eredetileg Pillwax) Károlyról kapta, aki az 1840-es években működtette a kávéházat a pesti belvárosban.

A több száz fős esteken újra irodalommal telik meg a Nyugatosok, a Pesti Napló Körének kedvelt Kávéháza, az esteken színművészek, írók, képzőművészek, táncosok, költők beszélgetnek a sorozat szerkesztőjével, Juhász Annával.

20170206mandy ivan
Mándy Iván a régi Tinódi mozi előt / Fotó: Fortepan

November 19-én a New York Művész Páholyban a 100 éve született, Kossuth-díjas írót, az Újhold egykori tagját, a Holmi folyóirat szerkesztőjét, Mándy Ivánt (1918-1995) idézik meg.

VENDÉGEK

Babiczky Tibor költő, újságíró
Darvasi Ferenc író, szerkesztő, Mándy-kutató
Kelecsényi László író, filmtörténész
Takács Katalin színművész

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mándynak az Újhold körben Nemes Nagy Ágnes, Weöres Sándor, Ottlik Géza, Lengyel Balázs voltak társai, barátai. Mándy kívülről ismerte a Teleki és Mátyás tér környékét, megteremtette Verát, a beatnemzedék jellegzetes képviselőjét, majd Csutakot. Megmutatta műveiben a modern nagyvárosi ember magányát és gondolatait is. Az „utolsó mohikán” volt, aki kávéházról kávéházra járt. A kopott öltönyt-ballonkabátot is grófi eleganciával tudta viselni[/perfectpullquote]

– mondja Román Panni néprajzos, Mándy ifjúkori barátnője. Különc volt, nem vitás, az irodalmi „körökbe” nem vágyott, hacsak nem az újholdasok közé, akikhez tartozónak érezte magát. És maliciózusan meg is írta őket a Brancs című novellájában – tudjuk meg Lator Lászlótól.

Az esten dedikálások, levelek, írások, Mándy mai értelmezése és hatása is fókuszba kerül. A beszélgetés mellett vetítés és felolvasás várható.

Háziasszony: Juhász Anna irodalmár

Időpont: 2018. november 19., hétfő, 19 óra

Helyszín: New York Kávéház

Belépés: Ingyenes, de regisztrációhoz kötött: [email protected]eu 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból