Brüsszel megállítja saját magát: nem pisil több ivóvizet a Manneken Pis-szobor

Nem pisil többé ivóvizet a híres brüsszeli Manneken Pis-szobor: a város illetékesei ugyanis a közelmúltban azzal szembesültek, hogy a “pisilő kisfiú” szobrából napi 1000-2500 liter friss víz ömlik egyenest a csatornába.

A közkedvelt szökőkút a 61 centiméter magas meztelen fiúcskával Jérôme Duquesnoy barokk mester műve, a belga főváros egyik közkedvelt látványossága. Az eredeti szobor 1619-ben készült, ma már egy brüsszeli múzeum gyűjteményének darabja, egy másolat helyettesíti a Grand Place mellett, a belga főváros középkori központjában – idézte fel a The Guardian brit napilap honlapja.

mannekenpis coupedu monde
Manneken Pis-szobor a foci vb alatt / Fotó: A Manneken Pis hivatalos weboldala

A közelmúltban Régis Callens, egy helyi energetikai szakember állapította meg, hogy a szoborból naponta mintegy 1000-2500 liter tiszta ivóvíz – tíz háztartás szükséglete – folyik el és vész kárba.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Azt hittük, zárt rendszerű és semmit sem fogyasztó[/perfectpullquote]

– mondta Callens, aki a szobron elhelyezett mérő adatait vizsgálta meg, amelyre senki ügyet sem vetett korábban.

Part PAR Par8243795 1 1 0
Így néz ki messzebbről a Manneken Pis-szobor / Fotó: Yahoo News

A kifolyó víz elvezetésére a héten készítettek egy csatornát, amelyből visszavezetik a vizet a szoborhoz. Később egy állandó vízkeringető rendszert is építenek hozzá.

Benoît Hellings, az egyik brüsszeli városatya elmondta: négyszáz év után először nem friss vizet pisil a Manneken Pis.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A város most megvizsgálja az összes központi szökőkutat, hogy ne fordulhasson elő hasonló pazarlás. Emellett az iskolákban és a sportcentrumokban is ellenőrzik a hasonló kutakat. Példát kell mutatnunk, és mindenkit arra bíztatunk Brüsszelben, hogy figyeljen a vízfogyasztására[/perfectpullquote]

–  fűzte hozzá.

Elkészült a Pisi App – A Kétfarkú feltárta, hol pisilhetsz fogyasztás nélkül az országban

Valljuk be, megesett már veled is – talán mindenkivel -, hogy egy pohár italt vettél úgy, hogy tulajdonképpen nem volt rá szükséged. Mindössze könnyíteni szeretettél volna magadon. Sőt, ha belegondolunk, humoros is: pisilned kell, és erre italt veszel. – olvasható a Pisi App leírásában. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt is indul a 2018-as, magyarországi országgyűlési választásokon.

A Manneken Pis bronzszobor a legendák egyike szerint egy kisfiúnak állít emléket, aki ily módon oltotta el a Brüsszel ostromlói által gyújtott tüzet. A szoborról számtalan másolat készült. Az eredeti szobrot többször megrongálták és ellopták, például 1817-ben.

A köztéri szobrot rengeteg turista fotózza nap mint nap. A meztelen fiúcskának csaknem ezer ruhája van, és az év 130 napján ezekbe öltöztetik.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból