A legendás szaxofonos, Manu Dibango kedden adta fel a harcot a koronavírussal szemben. A halálhírét a Facebook-oldalán erősítették meg. 

Elhunyt az afrikai dzsezz atyja

Manu Dibango, a kameruni születésű, de Párizsban nevelkedő és munkálkodó zenész kedden vesztette életét egy párizsi kórházban. A 86 éves művész kora következtében nem tudott megküzdeni a COVID-19 járvánnyal. Halálhírét, valamint a privát temetéséről szóló információkat a Facebook-oldalán közölték a nagyvilággal. 

Dibango Koron
Elhunyt Manu Dibango / Fotó: Sia Kambou

Dibango azon legendás művészek közé tartozott, aki egy teljesen új kultúrát népszerűsített Európában, mindezt saját stílusában interpretálva. A Párizsban nevelkedett zenész egészen fiatal kora óta játszott zongorán és szaxofonon, de a vibrafonra írt dallamai által híresült el csak igazán.

Elmondása szerint gyermekként mindig is bendzsón szeretett volna tanulni, ami helyett az arra hasonlító, ám olcsóbb mandolint vette meg neki az apja.

A zenéléssel azonban csak a zeneiskolában ismerkedett meg jobban.  

Amíg az afrikai hangzásokat széles körben népszerűsítette a kontinensen, addig be is járta a világot. Párizsból Brüsszelbe költözött, majd Kongóban és Kamerunban is hosszabb időt töltött el. 1965-ben végleg visszatért Párizsba. 

Sokak barátja volt

Munkássága során olyan neves alkotókkal dolgozott együtt, mint Hugh Masekela, Fela Kuti és Herbie Hancock. A haláláról szóló gyászhíreket több zenész és dalszerző is mély részvéttel fogadta. 

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Te vagy az afrikai zene atyja, egy csodálatos lélek[/perfectpullquote]

írja Twitter oldalán Angelique Kidjo benini énekesnő. Kidjo nem tévedett sokat, Dibango ugyanis nemcsak egy végtelenül pozitív személyiség volt, de a fúziós dzsessz kiemelekedő képviselője is. A művész többször is járt Magyarországon. 

Ugyan elismertsége széles körű, és számos más tehetséges hírességgel is együtt dolgozott, mégsem volt mindenkivel felhőtlen a kapcsolata. 

Elhunyt Genesis P-Orridge művész és zenei ikon hosszú betegség után

Elhunyt Genesis P-Orridge, a Throbbing Gristle alapítója és a Phychic TV vezetője. 2017-ben diagnosztizáltak nála leukémiát, két évnyi küzdelem után azonban Genesis P-Orridge kénytelen volt feladni a harcot a betegséggel. Genesis P-Orridge, született nevén Neil Andrew Megson számtalan dologhoz értett. Dalokat írt, maga is énekelt, zenélt, de a költészetben és a performansz művészetben is alkotott.

Plágium-perbe keveredett többek közt Michael Jacksonnal is, aki Dibango egyik leghíresebb dalának, a Soul Makossa-nak a “mama-say, mama-sa, ma-makossa” refrénjét használta fel saját dallaimaiban. Ugyan a pert Dibango nyerte, később újra bíróság elé állította a Thriller lábujjhegyen táncoló, ikonikus sztárját. De hasonló konfliktusba keveredett Rihannával is, mivel a Don’t Stop the Music számában szintén felismerhetőek Dibango frappáns sorai.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet