Hallgatom Manu Dibango a koronavírus fertőzés miatt vesztette életét

Manu Dibango a koronavírus fertőzés miatt vesztette életét

Promóció

A legendás szaxofonos, Manu Dibango kedden adta fel a harcot a koronavírussal szemben. A halálhírét a Facebook-oldalán erősítették meg. 

Elhunyt az afrikai dzsezz atyja

Promóció
- Advertisement -

Manu Dibango, a kameruni születésű, de Párizsban nevelkedő és munkálkodó zenész kedden vesztette életét egy párizsi kórházban. A 86 éves művész kora következtében nem tudott megküzdeni a COVID-19 járvánnyal. Halálhírét, valamint a privát temetéséről szóló információkat a Facebook-oldalán közölték a nagyvilággal. 

Elhunyt Manu Dibango / Fotó: Sia Kambou

Dibango azon legendás művészek közé tartozott, aki egy teljesen új kultúrát népszerűsített Európában, mindezt saját stílusában interpretálva. A Párizsban nevelkedett zenész egészen fiatal kora óta játszott zongorán és szaxofonon, de a vibrafonra írt dallamai által híresült el csak igazán.

Elmondása szerint gyermekként mindig is bendzsón szeretett volna tanulni, ami helyett az arra hasonlító, ám olcsóbb mandolint vette meg neki az apja.

A zenéléssel azonban csak a zeneiskolában ismerkedett meg jobban.  

Amíg az afrikai hangzásokat széles körben népszerűsítette a kontinensen, addig be is járta a világot. Párizsból Brüsszelbe költözött, majd Kongóban és Kamerunban is hosszabb időt töltött el. 1965-ben végleg visszatért Párizsba. 

Sokak barátja volt

Munkássága során olyan neves alkotókkal dolgozott együtt, mint Hugh Masekela, Fela Kuti és Herbie Hancock. A haláláról szóló gyászhíreket több zenész és dalszerző is mély részvéttel fogadta. 

Te vagy az afrikai zene atyja, egy csodálatos lélek

írja Twitter oldalán Angelique Kidjo benini énekesnő. Kidjo nem tévedett sokat, Dibango ugyanis nemcsak egy végtelenül pozitív személyiség volt, de a fúziós dzsessz kiemelekedő képviselője is. A művész többször is járt Magyarországon. 

Ugyan elismertsége széles körű, és számos más tehetséges hírességgel is együtt dolgozott, mégsem volt mindenkivel felhőtlen a kapcsolata. 

Elhunyt Genesis P-Orridge művész és zenei ikon hosszú betegség után

Elhunyt Genesis P-Orridge, a Throbbing Gristle alapítója és a Phychic TV vezetője. 2017-ben diagnosztizáltak nála leukémiát, két évnyi küzdelem után azonban Genesis P-Orridge kénytelen volt feladni a harcot a betegséggel. Genesis P-Orridge, született nevén Neil Andrew Megson számtalan dologhoz értett. Dalokat írt, maga is énekelt, zenélt, de a költészetben és a performansz művészetben is alkotott.

Plágium-perbe keveredett többek közt Michael Jacksonnal is, aki Dibango egyik leghíresebb dalának, a Soul Makossa-nak a “mama-say, mama-sa, ma-makossa” refrénjét használta fel saját dallaimaiban. Ugyan a pert Dibango nyerte, később újra bíróság elé állította a Thriller lábujjhegyen táncoló, ikonikus sztárját. De hasonló konfliktusba keveredett Rihannával is, mivel a Don’t Stop the Music számában szintén felismerhetőek Dibango frappáns sorai.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3