Amerikában is tisztelegnek Márai Sándor emléke előtt

Folytatódnak a Márai Sándor-estek a budapesti Jókai Anna Szalonban, ahol június végéig négy alkalommal várják az érdeklődőket Hirtling István színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész előadásain.

Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere a hétfői budapesti sajtótájékoztatón elmondta: Márai 1920 után, miután nem térhetett vissza szülővárosába, Kassára, Budán telepedett le és a Krisztinavárosban talált új otthonra. Mint fogalmazott, a Mikó utca sarkán emléktábla és szobor emlékezteti a járókelőket Márai egykori lakhelyére. A Budavári Önkormányzat minden évben április 11-én itt emlékezik meg a magyar költészet napjáról, ami egyben Márai születésnapja is. Kiemelte, hogy idén ünneplik Márai halálának harmincadik évfordulóját, az író 1989. február 21-én halt meg San Diegóban.

Hirtling István fidelio
Hirtling István színművész a Márai-estek prominens előadója / Kép: Fidelio

Elmondta azt is, hogy a budavári képviselő testület decemberben döntött arról, hogy az önkormányzat új helyre, a Krisztina térre költöző művelődési háza Márai Sándor nevét viseli majd. A krisztinavárosi kulturális központban egy emlékszoba kialakítását is tervezik, amely az első magyarországi állandó emlékhelye lesz az írónak.

„Felolvasni egy könyvet olyan, mint amikor egy szerelem elmélyül”

Így van, szeptemberben 150 könyvet adtunk át a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének, sőt ma már 200 kiadvány felett járunk. De a lényegre térve, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület alapgondolata Helle Maximiliantól ered, aki szintén látássérült. Pici gyerekkorától kezdve falta a hangoskönyveket, ám nagyon elkeserítette, hogy rengeteg írás még mindig nem elérhető vakok számára.

A polgármester felidézte, hogy tavaly indították útjára a Jókai Szalonban a Márai irodalmi esteket, amelyek nagy sikerrel és teltházzal zajlottak. A Budavári Önkormányzat támogatásával megvalósuló előadások egy-egy téma köré csoportosítva mutatják be a Márai-életművet. Az esteken Hirtling István színész közreműködésével Mészáros Tibor irodalomtörténész, a Márai-hagyaték gondozója, fotókkal, kordokumentumokkal és zenékkel gazdagítva tárja a közönség elé az író munkásságát.

Márai S weLbp
Márai Sándor íróra Los Angeles-ben és San Diego-ban is megemlékeznek / Kép: We Love Budapest

Mészáros Tibor irodalomtörténész elmondta: az irodalmi sorozat célja, hogy “teljesebb, színesebb és valódibb Márait mutassunk be a közönségnek”. Eddig szó volt Márai Budapestjéről, Márai és 1956, Márai és a bor, illetve az író és a humor kapcsolatáról is.
A következő esteken szó lesz többek között az emigrációról, a költészetről, Krúdy Gyuláról, valamint Márainak az állatokról szóló írásairól is. Hétfő este, a sajtótájékoztató után Márainak a halálhoz fűződő viszonyáról tartottak előadást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Számomra is nagyon sok meglepetést tartogatott Márai személye és életműve, és ezt a meglepetést szeretnénk átadni a közönségnek[/perfectpullquote]

– hangoztatta az irodalomtörténész.

Mészáros Tibor emlékeztetett arra is, hogy nemrég nyílt meg Kassán Márai egykori otthonában a tragikus sorsú író állandó emlékkiállítása, amely 220 négyzetméternyi területet magába foglaló 7 szobában időrendben és tematikusan mutatja be az író életét és életművét. A szövegeket fotók, portrék, dokumentumok és kötetek egészítik ki – tette hozzá.

Márai Sándor élete és munkássága 10 percben

Márai Sándor életéről és munkásságáról készített (természetesen dióhéjban) összefoglaló videó, alig 10 percben.

Hirtling István Jászai Mari-díjas színművész elmondta, hogy az irodalmi sorozat meghívást kapott az Egyesült Államokba, ahol Márai halálának közelgő évfordulója alkalmából San Diegóban tartanak előadást február 23-án, majd Los Angelesben két alkalommal lépnek fel – tette hozzá.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból