Beperelte a Michelin-kalauzt egy híres francia séf, mert elvették egy csillagját

Marc Veyrat a savoyai régió síparadicsomában, Manigod-ban vezeti a La Maison de Bois éttermet, amit a 2018-as Michelin-kalauzban még háromcsillagosra értékeltek, a 2019-es kiadványban viszont már csak kétcsillagosra. A séf hosszú hetekkel az aktuális kalauz megjelenése után döntött úgy, hogy egy panaszos hangvételű levelet ír a szerkesztőknek.

Marc Veyrat, aki állítása szerint a leminősítés után depresszióba zuhant, többek között azt a feltételezést kérte ki magának, hogy cheddart használtak volna fel az egyik, helyi sajtokból készült szufléhoz. A séf szerint a kalauz tesztelőjét azt téveszthette meg, hogy volt némi sáfrány is az ételben, és ez sárgára színezte a fogást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Semmit nem tudnak a szakácsművészetről. Vegyenek fel egy kötényt, és nyomás a konyhába. Mutassák be, hogy mit tudnak. Amatőrök, képtelenek lennének egy tisztességes ételt elkészíteni[/perfectpullquote]

– tette hozzá.

marc veyrat michelin csillagos étterem
Marc Veyrat, séf / Fotó: Frederic Stevens / Getty Images Hungary

A Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója, Gwendal Poullenne biztosította őt arról, hogy eszük ágában sincs kivenni az éttermét a kiadványból. Sőt, tesztelőik továbbra is ellátogatnak majd hozzá. Veyrat ezt nem hagyta annyiban, és bírósághoz fordult arra hivatkozva, hogy szerinte a Michelin „homályos és zavart válaszokat adott” neki, amikor megkérdezte a leminősítés okát.

Két új magyar étterem is Michelin-csillaggal büszkélkedhet

A Michelin Kalauz Main Cities of Europe kiadványát szerdán mutatták be Bécsben. A kalauzban 38 európai nagyváros legjobbnak ítélt éttermei szerepelnek. A Michelin-csillagos budapesti éttermek számának hatra emelkedéséről a kiadványt bemutató szerdai sajtótájékoztatón jelen lévő Jókuti András, a Világevő bloggere számolt be elsőként.

A Michelin-kalauz közleményében hangsúlyozta, hogy megértik a séf csalódottságát, akinek szakácstudományát senki sem vonja kétségbe, de nem tartják szerencsésnek a vádaskodást.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Mi elsősorban a fogyasztók tájékoztatásáért vagyunk felelősek, ezért bíráltuk felül korábbi ajánlásunkat[/perfectpullquote]

– írták. Az ügy tárgyalását november 27-re tűzték ki.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból