Olvasom Marcel Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történetei jelennek meg

Marcel Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történetei jelennek meg

Kilenc, a homoszexualitást boncolgató novellája jelenik meg ősszel Marcel Proustnak, írja a The Guardian. A világhírű francia író 1890-ben, húszas éveiben írta meg a történeteket, amiket végül nem jelentetett meg.

- Advertisement -

Marcel Proust kilenc novellája jelenik meg ősszel a Le Mystérieux Correspondant (A misztikus egyezés) című kötetben, melyek a homoszexualitás témáját járják körül. A szerző még húszas éveiben, 1890-ben vethette papírra a történeteket, melyeket végül – tartva a közönség visszataszító reakciójától – nem jelentetett meg. A szerelmi elbeszélések eredetileg az Örömök és napok című kötetben kaptak volna helyet.

Gyönyörű dedikálást írt Marcel Proust az első példányba

Ez a legnagyobb összeg a világon, amelyet franciául írt eredeti mű egy példányáért valaha árverésen adtak. Marcel Proust (1871-1922) Az eltűnt idő nyomában című hétkötetes regényfolyamának első könyve, a Swann (Du côté de chez Swann) eredeti, japán papírra nyomott kiadásának ez az egyes számot viselő példánya, melyet az író barátjának, Lucien Daudet-nek ajándékozott 1913 végén.

Az írásokat az 1950-es évek végén a Proust-specialista, Bernard de Fallois fedezte fel, melyeket ez év októberében, Proust halála után 97 évvel adnak ki francia nyelven. A kötet a specialista de Fallois kiadójának gondozásában jelenik meg. A kiadó szerint a történetek közt egyaránt helyet kap tündérmese, fantasy és párbeszédek a halállal.

Proust a húszas éveiben van, ekkor kezd felfigyelni homoszexualitására, egy sötét és tragikus módon, mintha átok lenne

– írja a kiadó a kötetről.

Az ifjú Marcel Proust / Fotó: Budapesti Francia Intézet

Proust sosem ismerte be, hogy meleg, azonban kiadói szerkesztője sokszor gyanakodott rá. A kötetet Luc Fraisse, a Strasbourg-i Egyetem professzora szerkeszti és lektorálja 176 oldalon. A megjelenés annak a centenáriumát jelöli meg, amikor Proust megnyerte a legnagyobb francia irodalmi elismerést, a Prix Goncourt-ot az Eltűnt idő nyomábanért. Az angolra fordított változat bejelentése még várat magára.

Promóció

legnépszerűbbek

Ezek a legjobb Tarantino-filmek a Rotten Tomatoes szerint

A Rotten Tomatoes-on a közönség értékelései alapján így rangsorolták Tarantino filmjeit.

Bödőcs Tibor: „Hugyozzál Hölgyet hermelinnel a hóba, hülyegyerek!” – Így veti a képzőművészetbe magát Bödőcs

Bödőcs Tibor humoristának október elején jelent meg második könyve, a Meg se kínáltak. Korábban már elolvastuk, „megkritizáltuk”, most pedig kiszemezgettük belőle a képzőművészethez – kulturális magazin révén – kötődő legjobb idézeteket.

a szerk. ajánlása

Ilyen lenne, ha a kedvenc filmjeleneteinket a kedvenc Disney-karaktereinkkel vegyítenénk

A Disney-figurák jól mutatnak a hollywoodi filmek jeleneteiben is

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

"Kásler Miklósnak szeretném ajánlani a 10 című előadásunkat, mert az a tízparancsolatról szól", mondja Sodró Eliza.

Ez a 100 legjobb könyv, amelyek átformálták a világot – A 10 legjobb ifjúsági regény

A BBC összeállította minden idők legnagyobb hatású angol nyelvű regényeinek 100-as listáját. Cikksorozatunk hetedik részében a tíz legjobb ifjúsági regényt mutatjuk be.

most pörög

Mutatunk 10 találmányt, amely a nők kényelmét szolgálja

Szőrtelenítés a 9. hónapban? Kisgyerekkel pisilni menni egy bevásárlóközpontban? Már mindenre is van megoldás a hölgyek számára!

Az Instagram cenzúrázza a Photoshoppolt képeket

Ha nem figyelsz oda az Instagram-képeidre, akkor könnyen a cenzúra áldozatává válhatsz.

10 jel, hogy a barátod már többet szeretne tőled, mint barátzóna

Barátzóna vagy van esélyed többre is? Úgy érzed, a barátod egy ideje másképpen közelít hozzád? A cikk segíthet eligazodni, hányadán álltok egymással.

Az új Versace-kampány az internet erejére fókuszál J. Lo-val a főszerepben

Jennifer Lopez és Kendall Jenner a Versace új kampányában szerepelnek.

Mutatunk 10 olcsó és környezetbarát háztartási trükköt

Végre rászántad magad a takarításra, amit mi sem bizonyít jobban, hogy már a gumikesztyűt is felhúztad, amikor rájössz, hogy kifogyott az a bizonyos tisztítószer?

ez is érdekeltéged
<3