Olvasom Marcel Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történetei jelennek meg

Marcel Proust elveszettnek hitt homoszexuális szerelmi történetei jelennek meg

Promóció

Kilenc, a homoszexualitást boncolgató novellája jelenik meg ősszel Marcel Proustnak, írja a The Guardian. A világhírű francia író 1890-ben, húszas éveiben írta meg a történeteket, amiket végül nem jelentetett meg.

Promóció
- Advertisement -

Marcel Proust kilenc novellája jelenik meg ősszel a Le Mystérieux Correspondant (A misztikus egyezés) című kötetben, melyek a homoszexualitás témáját járják körül. A szerző még húszas éveiben, 1890-ben vethette papírra a történeteket, melyeket végül – tartva a közönség visszataszító reakciójától – nem jelentetett meg. A szerelmi elbeszélések eredetileg az Örömök és napok című kötetben kaptak volna helyet.

Gyönyörű dedikálást írt Marcel Proust az első példányba

Ez a legnagyobb összeg a világon, amelyet franciául írt eredeti mű egy példányáért valaha árverésen adtak. Marcel Proust (1871-1922) Az eltűnt idő nyomában című hétkötetes regényfolyamának első könyve, a Swann (Du côté de chez Swann) eredeti, japán papírra nyomott kiadásának ez az egyes számot viselő példánya, melyet az író barátjának, Lucien Daudet-nek ajándékozott 1913 végén.

Az írásokat az 1950-es évek végén a Proust-specialista, Bernard de Fallois fedezte fel, melyeket ez év októberében, Proust halála után 97 évvel adnak ki francia nyelven. A kötet a specialista de Fallois kiadójának gondozásában jelenik meg. A kiadó szerint a történetek közt egyaránt helyet kap tündérmese, fantasy és párbeszédek a halállal.

Proust a húszas éveiben van, ekkor kezd felfigyelni homoszexualitására, egy sötét és tragikus módon, mintha átok lenne

– írja a kiadó a kötetről.

Az ifjú Marcel Proust / Fotó: Budapesti Francia Intézet

Proust sosem ismerte be, hogy meleg, azonban kiadói szerkesztője sokszor gyanakodott rá. A kötetet Luc Fraisse, a Strasbourg-i Egyetem professzora szerkeszti és lektorálja 176 oldalon. A megjelenés annak a centenáriumát jelöli meg, amikor Proust megnyerte a legnagyobb francia irodalmi elismerést, a Prix Goncourt-ot az Eltűnt idő nyomábanért. Az angolra fordított változat bejelentése még várat magára.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3