A királynő kitüntette Margaret Atwood, az A szolgálólány meséje szerzőjét

Ugyan nemrég ítélték oda Margaret Atwood írónőnek az egyik legrangosabb nemzetközi irodalmi díjat, a Man Bookert, a brit királynő is elismerte munkásságát. Az A szolgálólány meséje szerzője 79 évesen tüntették ki a brit becsületrenddel. 

Alig egy hete írtunk arról, hogy az egyik legrangosabb nemzetközi irodalmi elismerést, a Man Booker-díjat vehette át Margaret Atwood. Egyébként azért volt érdekes az idei díjátadó, mert nem tudott dönteni a zsűri, így a kanadai írónő mellett Bernardine Evaristo is Man Booker-díjas lett 2019-ben. Azonban az A szolgálólány meséje és a Testamentumok íróját a brit becsületrend tagjává avatta II. Erzsébet brit királynő.

margaret atwood író ii erzsébet kitüntetés
Margaret Atwood és II. Erzsébet brit királynő üdvözli egymást / Fotó: The Royal Family hivatalos Twitter-oldala

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért éppen egy kanadait avattak a brit becsületrend tagjává. Időnként a Nemzetközösség országaiból származók is megkapják (Kanada a Nemzetközösség tagja). Atwood a ceremónián sötét ruhát, piros kalapot és színes sálat viselt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egy kicsit elérzékenyültem. Hosszú történelmi időszak szemtanúi vagyunk, és én elég öreg vagyok ahhoz, hogy sok mindenre emlékezzem a történelemből[/perfectpullquote]

– nyilatkozta az írónő. Atwood legújabb regénye, a Testamentumok az 1985-ben megjelent A szolgálólány meséjének folytatása. A könyv magyar fordítása várhatóan decemberben kerül a boltokba.

Azonnal siker lett A szolgálólány meséjének folytatása, Margaret Atwood új regénye

Az eladási statisztikák alapján minden negyedik másodpercben elkelt egy példány az Egyesült Királyságban az A testamentumok ból. Ez pedig összesen nagyjából 102 ezer vásárlásnak felel meg. Margaret Atwood regénye az A szolgálólány meséjének folytatása. A történet 15 évvel az első regény után játszódik és a disztópikus Gilead birodalmának fejlődését mutatja be.

Az eredeti regényből készült sorozat annyira sikeres lett, hogy a Hulu máris bejelentette, hogy a folytatásból is sorozatot készítenek. A szolgálólány meséjéből Atwood beleegyezésével három évadnyi tévés feldolgozás készült, bár a regény már ott véget ért, ameddig az első évad eljutott. A Hulu július végén közölte, hogy már készül a negyedik évad is.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból