Olvasom A királynő kitüntette Margaret Atwood, az A szolgálólány meséje...

A királynő kitüntette Margaret Atwood, az A szolgálólány meséje szerzőjét

Promóció

Ugyan nemrég ítélték oda Margaret Atwood írónőnek az egyik legrangosabb nemzetközi irodalmi díjat, a Man Bookert, a brit királynő is elismerte munkásságát. Az A szolgálólány meséje szerzője 79 évesen tüntették ki a brit becsületrenddel. 

Promóció
- Advertisement -

Alig egy hete írtunk arról, hogy az egyik legrangosabb nemzetközi irodalmi elismerést, a Man Booker-díjat vehette át Margaret Atwood. Egyébként azért volt érdekes az idei díjátadó, mert nem tudott dönteni a zsűri, így a kanadai írónő mellett Bernardine Evaristo is Man Booker-díjas lett 2019-ben. Azonban az A szolgálólány meséje és a Testamentumok íróját a brit becsületrend tagjává avatta II. Erzsébet brit királynő.

Margaret Atwood és II. Erzsébet brit királynő üdvözli egymást / Fotó: The Royal Family hivatalos Twitter-oldala

Joggal merül fel a kérdés, hogy miért éppen egy kanadait avattak a brit becsületrend tagjává. Időnként a Nemzetközösség országaiból származók is megkapják (Kanada a Nemzetközösség tagja). Atwood a ceremónián sötét ruhát, piros kalapot és színes sálat viselt.

Egy kicsit elérzékenyültem. Hosszú történelmi időszak szemtanúi vagyunk, és én elég öreg vagyok ahhoz, hogy sok mindenre emlékezzem a történelemből

– nyilatkozta az írónő. Atwood legújabb regénye, a Testamentumok az 1985-ben megjelent A szolgálólány meséjének folytatása. A könyv magyar fordítása várhatóan decemberben kerül a boltokba.

Azonnal siker lett A szolgálólány meséjének folytatása, Margaret Atwood új regénye

Az eladási statisztikák alapján minden negyedik másodpercben elkelt egy példány az Egyesült Királyságban az A testamentumok ból. Ez pedig összesen nagyjából 102 ezer vásárlásnak felel meg. Margaret Atwood regénye az A szolgálólány meséjének folytatása. A történet 15 évvel az első regény után játszódik és a disztópikus Gilead birodalmának fejlődését mutatja be.

Az eredeti regényből készült sorozat annyira sikeres lett, hogy a Hulu máris bejelentette, hogy a folytatásból is sorozatot készítenek. A szolgálólány meséjéből Atwood beleegyezésével három évadnyi tévés feldolgozás készült, bár a regény már ott véget ért, ameddig az első évad eljutott. A Hulu július végén közölte, hogy már készül a negyedik évad is.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3