Útlevél-ellenőrzés az ország közepén? Kik azok a kiüresedett citromfejűek? És vajon egy látássérült masszőr vagy egy író élete stresszmentesebb? – Margetin István egyperces novellái.

’93. január 1.

Csehszlovakia Feloszlasa
/ Fotó: Kafkadesk

– András! Rám lőttek! – zokogott Sára a telefonba.
– Úristen, mi történt? Jól vagy?
– A kilencesen a fák közül elém ugrott egy alak. Kikerültem, és utánam lőtt. András, nagyon félek, kérlek gyere ide!
– Azonnal indulok. Hol vagy?
– Csehszlovákiában, egy Komňa nevű faluban, a buszmegálló melletti telefonfülkében.
– Ülj vissza a kocsiba, és zárd be. Két-három óra, sietek.

Az út közepén zöld ruhás férfi állt, kezében géppuska. Integetett. András lassított, a férfi előtt megállt. A váltót egyesben hagyta.
– Boldog új évet! Útlevél-ellenőrzés – mondta a fegyveres.
– Útlevél-ellenőrzés? Az ország közepén?
– A mától különálló és teljesen független Cseh Köztársaság határán.

Éleslátás

Fortune Cookie

“A bölcs először testében teremti meg a harmóniát, hogy az lelkében kivirágozhasson”, üzente a szerencsesüti Tamásnak. A férfi hátrahúzta vállait, megfeszítette izmait. Felnyögött, aztán megrázta magát. Kidobta a műanyag dobozokat, leöblítette a villát, felnyitotta a laptopot.
A bónuszos oldalon átböngészte a gyógymasszázs akciókat. A látássérült masszőrök ajánlata volt a legvonzóbb. Bérletet váltott, és telefonált. Másnapra kapott időpontot.

– És mivel foglalkozik? – kérdezte Katalin, miközben Tamás bal combját gyúrta.
A férfi elgondolkodott. Három héttel korábban, amikor felmondott a munkahelyén, elhatározta, hogy soha többet nem mutatkozik be mérnökként.
– Író vagyok – mondta.
Katalin megnyomott egy kemény izomcsomót.
– És kötet… van már?

Zombiapokalipszis

Empty Desk Syndrome
/ Fotó: Guru

Belépek az irodaház forgóajtaján. A hosszú folyosó végén pult, mögötte két hidrogénszőke nő. Az ajtóból nézve akkorának tűnik a fejük, mint egy-egy citrom.
Mosolytalanul regisztrálnak, fakó hangon hellyel kínálnak.
Leülök, előveszem az önéletrajzom.
Kinyílik a lift. Középkorú nő száll ki. Arca üres, kezében bögre. Felém indul. Lépésenként megáll. Mikor odaér hozzám, felemelkedem. Átnéz rajtam. Továbbmegy.
Körülnézek. A tágas előtérben elegánsan öltözött, fénytelen tekintetű emberek csoszognak szótlanul. Nyakukban belépőkártya, némelyiknél laptop. Arcuk egyforma, szürke maszk.
Hát elkezdődött, gondolom.
Elindulok. Az ajtóból visszafordulok, gondolatban elköszönök a citromoktól. Egyikük épp megemeli a bögréjét. Mintha koccintani készülne a felé repülő kézigránáttal.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.