Ki veheti át 2019-ben a Margó-díjat? A Vak majom, a Puncs, netán az Indiáncseresznye? A Margó Irodalmi Fesztivál első napján kiderül. Lássuk a 10 jelöltet!

Ötödik alkalommal adják át az őszi Margó Irodalmi Fesztivál keretében a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat.

Margó Díj 2019 Jelöltek Programok
Íme, A Margó-Díj 2019 Jelöltjei

A díj az átadók szándéka szerint „nemcsak a pályakezdő írókat szeretné középpontba helyezni, de egyúttal a kortárs irodalmat és az olvasást is népszerűsíti”, írja Könyves blog.

Őszi Margó: Az izlandiak szerint a költészet jobb, mint a sózott hal

Folytatódik az irodalom- és olvasásnépszerűsítő beszélgetéssorozat, a Margó Extra, amelyben a könyveken és az olvasmányélményeken keresztül ismerhetjük meg Lilut, Lovasi Andrást, Mautner Zsófit és Vitáris Ivánt. A legfiatalabb korosztályt rengeteg gyerekprogrammal igyekszik bevonni a Margó a könyvek világába: Hámori Gabriella felolvas, a Szívünk rajta gyereksarokban pedig az interaktív programok mellett kis könyves játszótér alakul.

Az elismeréssel 500 ezer forint értékű pénzjutalom jár, továbbá kereskedelmi és médiatámogatás, mindemellett próbafordítás is készül a nyertes műből. A 2019-es Margó-díj jelöltjeinek tízes listája:

  • Fehér BoldizsárVak majom
  • Forgács PéterSzuperhold
  • Jassó JuditKaszt
  • Mesterházy BalázsGesztenye placc
  • Moesko PéterMegyünk haza
  • Mucha DorkaPuncs
  • Nemes PéterAmerigo
  • Novics JánosHózentróger
  • Pungor AndrásA hetedik nap a papáé
  • Vass NorbertIndiáncseresznye

A díjat 2015-ben adták át először, a nyertes akkor Totth Benedek lett Holtverseny című könyvével.

“Az az érzésem, mintha egy posztapokaliptikus vízióban lennék benne” – ContextUs

„A Margó-díj előzsűrizése során nem feltétlenül kész írókat, inkább új hangokat, bátor vállalkozásokat keresünk, olyan szerzőket, akikre szerintünk érdemes felhívni a figyelmet. Ilyen könyv Milbacher Róbert bemutatkozása is.” Tehát ha egyetértünk Valuskával, akkor azt mondhatjuk, hogy új hangot jelentesz a magyar kortárs irodalom berkein belül.

Egy évvel később, 2016-ban Milbacher Róbert kapta meg a Szűz Mária Jegyeséért, 2017-ben Szöllősi Mátyás vehette át a Váltóáramért, tavaly pedig Mécs Anna Gyerekzárát ismerte el a zsűri.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.