Az irodalom négynapos fesztiválján, a Margón a magyar irodalom legszélesebb kínálatát lehet megismerni és a legjobb kedvezményeket beszerezni. Az itt bemutatott könyvekről szól majd az ősz az olvasóklubokban, s innen választ karácsonyi ajándékot, aki eljön. Sőt, lesz egy valaki, aki egy könyv megvásárlásával egy egész évnyi olvasnivalót nyer.

Az idei Margó számokban és szavakban

Negyven kiadó legfrissebb könyvei, száz program, hat külföldi író, négy színpad – az idei Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár számokban.

A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál kapcsolódó programjaként a Bookline, az Aegon, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Program támogatásával megvalósuló rendezvény minden programja irodalom. Ez még akkor is így van, ha Kollár-Klemencz László új elbeszéléskötetének, A műanyag kertiszékek életének koncertbe hajló bemutatóján Bánki Gergely és Thuróczy Szabolcs olvas fel.

Kkl 6
Kollár-Klemencz László / Fotó: Marie Claire

Szabó Balázs Bandája új albumán a magyar líratörténet nagy alakjával lép párbeszédbe, Krasznahorkai László egy kamera kíséretében tér vissza gyerekkora helyszínére. Nádas Péter pedig riportfilmben árulja el az Aegon-díjas nagyregénye, a Világló részletek utolsó mondatának magyarázatát.

A költő Szálinger Balázs a zenész Szűcs Krisztiánnal lép fel, Máté Gábor pedig a színházi naplóit fedi fel.

A Margón folyamatosan újraértelmeződik a hagyomány. Beszélgetések lesznek Ady Endréről, József Attiláról és Radnóti Miklósról is.

Mindeközben pedig Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Gárdos Péter, Lackfi János, Nyáry Krisztián, Szentesi Éva, Szöllősi Mátyás, Tóth Krisztina és Varró Dániel legújabb köteteit mutatja be.

Az is kiderül, mit olvas Fluor Tomi

A Szívünk rajta program hétvégén interaktív gyerekfoglalkozásokkal vezeti be a legkisebbeket az olvasás varázslatos világába.

A több mint száz program nagy részében a kortárs irodalmat belülről, az írók és szövegek segítségével mutatják be. Ám a Margó Extra néven idén elindult beszélgetéssorozatban ismert alkotókat és társművészeket, Eszenyi Enikőt, Fluor Tomit, Ráskó Esztert és Szabó Balázst kérdezzük olvasmányélményeikről. Ezen keresztül új nézőpontból ismerjük meg őket, mert minden egyes könyv hozzánk tesz valamit.

Catherine Millet
Catherine Millet / Fotó: Yann Revol

A Margó a korábbi évekhez hasonlóan igyekszik a nemzetközi irodalom izgalmas szereplőit meghívni és bemutatni. Amerikából érkezik Susan Faludi, aki Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz. Új regényét mutatja be a francia művészettörténész és író, Catherine Millet. Fontos memoárjáról annak idején azt mondták, hogy ilyen explicit könyvet a szexről még nő nem írt. Az egyik legismertebb norvég író, Roy Jacobsen eddigi tizenegy regénye huszonegy országban jelent meg. A láthatatlanok megjelenése miatt érkezik a Margóra. A német Maxim Leo regényében, a Volt egyszer egy NDK-ban a berlini fal leomlása után 18 évvel igyekszik megérteni családja történetét. A Budapesten született német író, Akos Doma A vágyak útja című regényében egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg. A francia rendező, forgatókönyvíró, színész és író, Laetitia Colombani első regényét, A hajfonatot mutatja be.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 18-án 16 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval. Ennek keretében negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének a Margó-díjat, amit a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kapott meg.

Programfüzet: ITT

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. október 18-tól október 21-ig

Helyszín: Várkert BazárBudapest

Jegyár: A Margó Fesztivál valamennyi programján ingyenes a részvétel

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.