Maria Marica és Cornelius Zirbo nyerte meg a bukaresti 17. Magyar Zene Fesztivált

A Maria Marica hegedűs és Cornelius Zirbo gordonkás alkotta duó nyerte a bukaresti 17. Magyar Zene Fesztivált, amelyet a koronavírus-járvány miatt az idén is online tartottak meg.

A fesztivál egyik célja a magyar zene népszerűsítése

Az eredményeket a csütörtökön este tartott virtuális gálakoncerten jelentették be, amelyet figyelemmel lehetett követni a szervező Bukaresti Magyar Kulturális Intézet Facebook-oldalán.

A versenyzőknek felvételt kellett beküldeniük az idei fesztiválra is. A versenyen a romániai zeneművészeti egyetemek diákjai vettek részt, akiknek magyar művet is játszaniuk kellett, ugyanis a verseny alapítói így teljesítik a fesztivál egyik célját, a magyar zene népszerűsítését.
maria marica cornelius zirbo bukarest magyar zene fesztival 2021
A viszonylag alacsony részvétel ellenére magas színvonalú produkciókkal jelentkeztek a versenyzők. / Fotó: Sorin Vacar YouTube csatorna

Tóth István, a zsűri elnöke és a fesztivál egyik alapítója elmondta, hogy nehéz feladat elé állították a versenyzők, hiszen nem volt könnyű eldönteni a sorrendet a magas színvonalú produkciók között. Stan Katalin zenekritikus, a zsűri tagja is azt emelte ki, hogy a viszonylag alacsony részvétel ellenére magas színvonalú produkciókkal jelentkeztek a versenyzők.

Maria Marica és Cornelius Zirbo jutalomkoncertben is részesül

A díjazottak listáját Kósa András László, a Bukaresti Magyar Kulturális Intézet igazgatója ismertette.

Az első helyezett Maria Marica és Cornelius Zirbo az Isztambuli Magyar Kulturális Intézetben adhat jutalomkoncertet. Második lett Maria Ionel zongorista, aki a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen léphet fel. Harmadik helyezést ért el Fazakas Tamás bariton, aki a Bécsi Collegium Hungaricumba kapott meghívást.

Bács Lajos emlékdíjat kapott és a Szófiai Magyar Kulturális Intézetben koncertezhet Sofia Blandu gordonkás, valamint kéthetes ösztöndíjat kapott az ICon Arts Transilvania Nyári Akadémiájára Salomeea Bodea fuvolista.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból