Kutatások bizonyítják, hogy az agy jobban élvezi a kokaint, olyan embereknél, akik korábban marihuánát is használtak.

A kutatás eredményei drámaiak

A nem megfelelően adagolt drog, akár halálhoz is vezethet, ahogy Chynna szomorú esete is mutatja. A rappernő halála is alátámasztja, hogy a nők hajlamosabbak drogtúladagolásban meghalni. Az új kutatási eredmények viszont segíthetnek a drogfüggők kezelésében és a hasonló tragédiák elkerülésében.

A kutatók patkányokon végzett kísérletekben bizonyították, hogy a fiatalabb egyedek agya sokkal érzékenyebb a kokain hatásaira, írja a Big Think.

Trainspotting
Segít A Kokainfüggőség Kialakításában A Marihuána / Fotó: Channel Four Films

A kísérletben a kutatók szintetikus pszichoaktív kannabionidot adtak fiatal- és kifejlett patkányoknak, majd mindkét csoport tagjainak kokaint is adagoltak. Ezután megvizsgálták a szerek állatokra gyakorolt hatását.

https://gph.is/1xUwBW5

Az eredmények szerint a kannabisz átalakítja a kokainnak a viselkedésre, molekuláris és epigenetikus folyamatokra gyakorolt hatásait a fiatal patkányokban. Felnőtt állatokban viszont nem tapasztaltak ilyen jelenséget.

A drog átalakítja az agy szerkezetét

A hatás annak köszönhető, hogy a kannabisz megváltoztatja az agy endokannabionid-rendszerét, amely növeli a stresszt, a negatív érzelmi állapototok kialakulását és a drogok iránti vágyat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Az endokannabioid-rendszer modulációs szerepet játszik az agy jutalmazó- és tanulási folyamataiban[/perfectpullquote]

– írja Philippe Melas, a tanulmány egyik szerzője.

A tanulmányok azt is alátámasztották, hogy a fiatal korban használt marihuána epigenetikus változásokat idéz elő a prefrontális kéregállományban, amely az agy hosszú távú tervezésért és önkontrollért felelős része.

Több fiatal felforralt betétekből állított elő drogot / ContextUs

Indonézia különböző részeiről, Jakarta, valamint Közép- és Nyugat-Jáva környékéről vittek be 13 és 16 év közötti fiatalokat a rendőrök. A tinédzserek betétből előállított, hallucinációt okozó drogot használtak. Mint kiderült, a receptet az internetről tanulták meg. Arról sajnos nem tájékozódtak, milyen mellékhatásai és veszélyei lehetnek ennek a módszernek.

A változás pedig ahhoz vezet, hogy a korábban marihuánát fogyasztók agya másképp fog reagálni a kokainra, sokkal élvezetesebbnek fogja érezni, így a függőség is könnyebben kialakul.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet